"İstanbul'da beklenen deprem 7,0 ile 7,4 arasında olacak" - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
“İstanbul’da beklenen deprem 7,0 ile 7,4 arasında olacak”
Share 17 Ağustos 2019

İstanbul beklenen depreme ilişkin açıklamalarda bulunan Alman sismogolog Bohnhoff, “İstanbul’da beklenen deprem 7,0 ile 7,4 arasında bir büyüklükte olacak” dedi. Bohnhoff, 30 yıl içerisinde 7,4 büyüklüğüne ulaşabilecek bir deprem olasılığının yüzde 70 olduğunu söyledi.

 

 

 

 

 

17 Ağustos depreminin 20’nci yıldönümünde dikkatler uzmanların yıllardır “büyük deprem” uyarısında bulunduğu İstanbul’a çevrildi.

 

 

Türkiye’deki Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve araştırma enstitüleri ile yakın işbirliği yürüten ve bu kapsamda geliştirilen projelerle Marmara bölgesindeki yer hareketlerini anbean izleyen Bohnhoff, DW Türkçe’den Değer Akal’a konuştu.

 

 

Alman sismolog Prof. Dr. Marco Bohnhoff, İstanbul’da büyük bir deprem yaşanması tehlikesinin her geçen gün daha da arttığını, sonuçlarının da dramatik olacağını söyledi.

 

 

Yerbilimleri araştırmalarıyla dünyanın önde gelen kurumlarından sayılan Potsdam merkezli Jeolojik Araştırmalar Merkezi’nin (GFZ) uzmanlarından Bohnoff, depremin İstanbul merkezine çok yakın bir mesafede yaşanacak olması nedeniyle etkisinin de büyük olacağına dikkat çekti.

 

 

İstanbul’da depremin büyüklüğüne ilişkin açıklamalarda bulunan Bohnhoff, “İstanbul’da beklenen deprem 7,0 ile 7,4 arasında bir büyüklükte olacak” dedi. Bohnhoff, İstanbul bölgesinde, önümüzdeki 30 yıl içerisinde 7,4 büyüklüğüne ulaşabilecek bir deprem olasılığının yüzde 70 olduğunu söyledi ve Tsunami tehlikesinin olduğunu ekledi.

 

 

DW Türkçe’ye konuşan Bohnhoff, şunları söyledi:

 

 

“GFZ Potsdam’ın Türkiye’deki araştırma enstitüleri ve resmi makamlarıyla deprem araştırmaları konusunda işbirliği oldukça eskiye dayanıyor. İlk olarak 1980’li yılların ortalarında Türkiye’de kurduğumuz ölçüm sistemleri ile yürüttüğümüz sismik gözlem çalışmalarımızı son dönemde yoğunlaştırdık, daha da yoğunlaştıracağız. Bu gözlemlerimizden yola çıkarak İstanbul’da büyük bir deprem yaşanması tehlikesinin yüksek olduğunu söyleyebilirim. Deprem olacak. Ve ne yazık ki geçen her gün İstanbul için büyük deprem tehlikesi daha da artıyor. Doğrusu soru şu ki, mesele İstanbul’da bir deprem olup olmayacağı değil, çünkü olacak. Asıl büyük soru işareti ne zaman olacağı konusunda…

 

 

“DEPREM 7,0 İLE 7,4 ARASINDA BİR BÜYÜKLÜKTE OLACAK”

 

 

Üç önemli parametre var. Birincisi depremin büyüklüğü. İstanbul’da beklenen deprem 7,0 ile 7,4 arasında bir büyüklükte olacak. Bu, gerçekten çok güçlü bir deprem, özellikle depremin İstanbul merkezine çok yakın bir mesafede yaşanacak olması nedeniyle etkisi de büyük olacak. İkinci parametre depremin nerede olacağı. Bunu da, tektonik plaka sınırlarını bildiğimiz için yine göreceli olarak öngörebiliyoruz. Bir sonraki büyük deprem, İstanbul’dan sadece 20 kilometre uzaklıkta, Marmara Denizi’nde olacak. Geriye depremin ne zaman olacağı sorusu kalıyor. Ancak bunu yanıtlamak için sistemi yeterince iyi bilmiyoruz. O nedenle sadece ihtimallerden söz edebiliriz: İstanbul bölgesinde, önümüzdeki 30 yıl içerisinde, 7,4 büyüklüğüne ulaşabilecek bir deprem olasılığı yüzde 70. Bu da çok yüksek bir değer…”

 

 

“TSUNAMİ TEHLİKESİ VAR AMA…”

 

 

Tsunami tehlikesi var ama bu Sumatra ya da Japonya’da tanık olduklarımıza benzemeyecektir. Çünkü Türkiye’deki iki levha yatay olarak hareket ediyor, tsunami deniz tabanının dikey olarak yükselmesi veya alçalmasında söz konusu oluyor. Bu daha sınırlı bir şekilde, yerel ölçekte söz konusu olabilir. Geçmişteki büyük depremlerde de İstanbul Boğazı’nda, 6 metre yüksekliğe ulaşan tsunami dalgaları olduğu hakkında bilgiler mevcut. Bu büyük İstanbul depreminde de söz konusu olabilir, bu gayet tabii ki kıyı bölgelerinde hasara yol açabilir ama asıl en önemli konu sismik dalgalar, çünkü asıl bunlar binalar için sorun teşkil edecektir…”

 

 

 

 

 

Kaynak : Birgün


Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org