Bakan, Salda'da “TOKİ” dedi; TMMOB Uzungöl'ü hatırlattı - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
Bakan, Salda’da “TOKİ” dedi; TMMOB Uzungöl’ü hatırlattı
Share 3 Ağustos 2019

Burdur’un Yeşilova ilçesinde bulunan Salda Gölü’nde TOKİ tarafından millet bahçesi inşa edilmesi girişimine yönelik tepkiler sürüyor. TMMOB Peyzaj Mimarları Odası Genel Merkezi’nden konuyla ilgili yapılan açıklamada, ”Salda Gölü’nün etrafı yeteri kadar işgal altındayken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından açılan ihale, gölün yok olması anlamına gelmektedir. Ayder ve Uzungöl örnekleri, TOKİ’nin sicilinin özel çevre alanlarında ne kadar kabarık olduğunun göstergesi iken Salda Gölü için yönetmeliklere, üst ölçekli planlara ve hukuka aykırı olarak açılan ihale, tehlikenin ne kadar büyük boyutta olduğunu bizlere göstermektedir” denildi.

 

 

 

 

 

Burdur’un Yeşilova ilçesinde bulunan Salda Gölü’nde TOKİ tarafından millet bahçesi inşa edilmesi girişimine yönelik tepkiler sürüyor. TMMOB Peyzaj Mimarları Odası Genel Merkezi’nden yapılan açıklamada, önemli uyarılarıra yer verildi.

Odatv’den Yusuf Yavuz’un haberine göre, Göller Bölgesidne yer alan Salda Gölü’nün, ormanlar ile kaplı tepeler ve küçük alüvyal ovalarla çevrili hafif tuzlu karstik bir göl olduğu bilgisine yer verilen açıklamada, şöyle denildi:

 

 

“SALDA GÖLÜNÜN SULARI 3-4 METRE KADAR ÇEKİLDİ”

 

 

“Ülkemizin en temiz gölü olarak da bilinen Salda Gölü`nün içinde magnezyum ve sodyum elementleri bulunur. Gölde bulunan magnezyum, gölün kumsalının da beyaz olmasını sağlamaktadır. Bu kumsalın Mars‘taki yeryüzü ile benzerlik göstermesi nedeniyle benzersizdir. Güneybatısında ve güneydoğusunda bulunan kumsallar, göl ve çevresinin rekreaktif amaçlı yoğun kullanılması nedeniyle baskı altındadır. Gölden suların çekilmeye başlaması nedeniyle içinde 7 tane küçük ada bulunduğu da gözlemlenmiştir. Son 20 yıldır gölün suyu 3-4 metre kadar çekilmiştir. Halen de çekilme devam etmektedir.

 

 

“2 MİLYON YILDIR ÖZELLİĞİNİ KORUYOR”

 

 

Barındırdığı endemik türler ile uluslararası öneme sahip önemli bir doğa rezervi olan ve 2 milyon yıldır özelliklerini olduğu gibi koruyan önemli bir doğal varlığımız olan Salda Gölü`ne ‘Millet Bahçesi’ yapılması bir kez daha gündeme gelmiştir.”

 

 

“SALDA GÖLÜ TOKİ’YE EMANET EDİLECEK BİR YER DEĞİLDİR”

 

 

Salda Gölü’nün yapılaşmaya açılmasına neden olacağı belirtilen millet bahçesi ihalesine, yürütmeyi durdurma ve iptal istemiyle Peyzaj Mimarları Odası’nca da dava açıldığı bilgisine yer verilen açıklamada, söz konusu projenin kamu ve toplum yararına aykırı olduğu ve gölün zarar görerek ağır tahribata uğratılmasına neden olacağı belirtilerek, “Ülkemizdeki bütün doğal ve tarihi alanların sürdürülebilir kılınması ve gelecek kuşaklara aktarılması için kararlılıkla mücadele edeceğimizi bildirirken bir kez daha yineliyoruz. Salda Gölü turistik bir merkez değildir. Salda Gölü TOKİ’ye emanet edilecek bir yer değildir. Salda Gölü bitkilendirme ya da yapılaşma yapılacak bir yer değildir. Salda Gölü mutlak suretle korunması gereken bir yerdir!” denildi.

 

 

“AYDER VE UZUNGÖL ÖRNEKLERİ TOKİ’NİN SİCİLİNİN KABARIK OLDUĞUNU GÖSTERİYOR”

 

 

Salda Gölü’nün 1. Derecede Doğal Sit Alanı ve dünyada ender özellikler taşıyan yerlerden biri olduğu vurgulanan Peyzaj Mimarları Odası’nın açıklamasında, şu görüşlere yer verildi: “Turizmin geliştirilmesi amacı ile bölgede yapılacak olan herhangi bir yapılaşma ya da bitkilendirme çalışması; 2 milyon yıllık doğal tarihe, endemik türlere, sulak alanlara ve geniş habitata zarar verecektir. Hukuk ihlalleri ve doğa katliamından bir an önce vazgeçilmelidir. Salda Gölü’nün etrafı yeteri kadar işgal altındayken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından açılan ihale, gölün yok olması anlamına gelmektedir. Ayder ve Uzungöl örnekleri, TOKİ’nin sicilinin özel çevre alanlarında ne kadar kabarık olduğunun göstergesi iken Salda Gölü için yönetmeliklere, üst ölçekli planlara ve hukuka aykırı olarak açılan ihale, tehlikenin ne kadar büyük boyutta olduğunu bizlere göstermektedir.

 

 

“SALDA GÖLÜNÜ BAKANLIK VE MESLEK ODALARIYLA KORUYALIM”

 

 

TMMOB Peyzaj Mimarları Odası olarak yetkililere bir kez daha sesleniyor ve uyarıyoruz. Salda Gölü’nün ‘Millet Bahçesi’ adı altında yapılaşmaya açılması demek olan bu ihaleden acilen vazgeçilsin. Her yere politik ve ideolojik nedenlerle ‘Millet Bahçesi’ ismi konulmasın. Salda Gölü ilgili Bakanlık, bilim insanları ve meslek odalarımız ile birlikte çalışılarak gerektiği gibi korunsun.”

 

 

 

 

 

Kaynak : Cumhuriyet


Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org