İKİ YAPIYI BAĞLAMAYA ÖRNEK... - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
İKİ YAPIYI BAĞLAMAYA ÖRNEK…
Share 15 Temmuz 2019

Barend Koolhaas, iki Amsterdam evinin arasına çelik ve bazalt galeri açtı
Editör: Jon Astbury

Barend Koolhaas, Amsterdam’da iki tuğla yapı arasında bazalt ve çelik bir yapı oluşturarak, bir galeri ve grafik tasarım stüdyosu olan Eenwerk & IBO’yu yarattı.


20. yüzyıldan kalma tuğla evlerden biri yenilenmiştir ve tasarım stüdyosu Irma Boom Office (IBO) tarafından kullanılmaya başlanmıştır.


Boom’un ortağı tarafından yönetilen galeri olan Eenwork, yan taraftaki yeni yapıyı da kullanıyor.

 

 

Sokaktan programın eski ve yeni yarıları farklı görünür, ancak bir dizi görsel ve fiziksel bağlantıyla içten içe bu yeni geometrik oluşum harmanlanırlar.
Barend Koolhaas, “Kullanıcı ve ziyaretçi için modern ve klasik mekânlar arasındaki geçiş neredeyse farkedilemez gibidir” dedi.

 

 

Yeni galerinin ön cephesinin kendine özgü basamaklı şekli, açılı bazalt kaplı balkonları, bitişik IBO alanının pencerelerini engellememek için özellikle tasarlanmıştır.


Eski evin içinde orijinal iç mekânlar yenilenmiş ve ofis ve kütüphaneye dönüştürülmesi için yeni donanımlar kazandırmıştır. Video projeksiyonları için odalardan birini karartmak için kullanılabilecek özel perdeler de kurulmuştur.

 Tasarımcı” Buna karşılık, yeni galeri zeminleri mümkün olduğunca açık ve şeffaf tutulmuştur.
Mimarlık stüdyosu, “Ön ve arkadaki büyük pencerelerle, galeri mekanının şeffaflığı, sanatın yanı sıra sergilenen içeriği de ortaya koyuyor. Dışarıdan binanın için kısmen
 görebiliyor ve içerideki işin bir ön izlemesini dışarıdan fark edilebiliyor.” diye projesini anlattı.

 

Eenwerk’in her katı, çeşitli sergi stillerine uyması için farklı şekilde yapılandırılmıştır.
Zemin kat, kuzeye bakan pencerelere ve arkaya, sanat eserlerinin getirilmesini sağlamak için bir garaj kapısına sahiptir. Orta katın her iki ucunda da pencereler vardır.

Üst kat, “Arcadian bir ortamda iş sunarken olduğu gibi büyüyen bitki ve sebzelere de eşit derecede uygun” bir sera alanı olarak işlev görebilir.
Bölme duvarındaki yeni merdivenler ve boşluklar iki alanı birbirine bağlar, böylece insanlar sürekli bir döngüde Eenwerk ve IBO etrafında hareket edebilirler.

Galeriye giriş, Hollandalı peyzaj tasarımcısı Piet Oudolf tarafından tasarlanan yeni bir kaldırım bahçesinin yanında konumlanıyor.


Fotoğraf Iwan Baan’a aittir.
________________________________________
Proje bilgileri:
Mimar: Barend Koolhaas
Ortak çalışanlar: Reinier Suurenbroek, Aura Luz Melis
Manzara: Piet Oudolf
Yapısal mühendis: Arup

Kaynak: Dezeen

1 Yorum
  1. Tarihi yapıya ve onun dokusuna yaklaşımda güzel bir örnek. Ne yapalım sorusuna açılım sağlıyor.

    Koray Aydıner | 24 Temmuz 2019


Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org