Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim
ANA SAYFA
MARTINHO Büyükbaba Evi…
Share 6 July 2019

Tasarım:  COVO Interiores

 

Martinho, Brezilya’dan döndüğünde 1940′larda inşa edilen bu ev, yeni bir aile edinen, yeni sahibi, şehirden Portekiz’in iç kısımlarında bulunan küçük TOURO kentinden dönen bir iç mimar. 800 metre yükseklikte bulunan köyün binlerce sakini var. Köyde, küçük bir sokakta, taştan inşa edilmiş bir ek bina ile bitişik 2 bina olan bu yapılar  Büyükbaba Martinho’nun evidir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Covo için;  yer ve aidiyet, ilk çalışma sayılacak olan Büyükbaba’nın evinde bazı konular daha iyi anlaşılıyor. Martinho  Büyükbaba Evi , inandığımız her şeyi, köy içindeki bireysel kültürü korumayı sağlayan granitleri temsil eder.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aynı zamanda, çeşitli zanaatların birçok bilgisine dahil olmak, işleri birleştirmek, armoni yapmak zordu. Duvarcı ustası, marangoz ve tesisatçı bunlardan bir bölümünü oluşturuyordu. Yapıcı,  ressam ve elektrikçi. Hepsi de iç mekan tasarımında düzenlenmiş, aynı amaçta toplanmış farklı görevler yüklenmişlerdi. Martinho Dedenin evi, yere ve malzemelere saygılı olarak kurtarıldı. Caddeye ve dağlara açılan pencerelere sahip iki granit zemin, geleceği öngören iki oda, avluların içinden geçen tavuklar bu projenin parçalarıydı. Gelecek ve modernite dolu hatıralar ve meraklarla dolu bir ev oldu bu tasarım.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Büyükbabanın yaşadığı ev, ana blok, her biri 55m2 olmak üzere iki kata bölünmüş yaşam alanını karşılamaktadır. Eskiden hayvanların olduğu yer olan zemin kat, oturma odasına ve mutfağa, merdiven ve sıhhi tesislere ayrılmıştır. Üst kat, sıhhi tesisleriyle birlikte 2 odayasahiptir. Büyükbabanın tahılları tuttuğu bitişik bina ve şarap uçurtması küçük bir stüdyoya dönüştürülecek ve tasarımcı olan sahibinin iş geliştirmesine olanak sağlayacaktır. Dış, kökene, hafızaya ve çevreye saygılı bir şekilde korunmuştur.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kalın taş duvarlar açıklıklara ince, beyaz renkli kutularla doldurulur, iç kısımları açığa çıkarır ve bu yığılmış taş yığınının hafifliğini ve dengesini verir. Ferforje sundurma ızgarası restore edilmiştir. Çatı çerçevesi, kestane ağacının orijinal yapısından faydalanarak restore edilmiş, Marsilya döşemesi değiştirilmiştir. İçerde, açık renkler ve minimalist dil, oluşturulan sınırları en üst düzeye çıkarmaya katkıda bulunur ve zaten azalmış olan alanı görsel olarak temizler. Nötr renklerin yosun rengi notalarıyla bezenmesi, inandığımız aidiyet ve değerleri bütünleştiren, çevresindeki doğayı ifade eder.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yanında, ek binada garaj ve teknik alanlar bulunmaktadır. Zaten çeşitli klonların, küçük binaların, hayvanların yemesini sağlamak için saman tutan bir kavşaktır. Tarihsel özün korunmasının bu kadar istendiği yerde, bu ekli yapı, dağ sıralarına bakan bir terasa açılan bir örtü şeklinde, binaya eklenmiş çağdaş bir müdahale ile yeniden inşa edilmiştir. Taş duvarcılığı düz kapaktan ayıran ışıklı gözyaşı detayı, ona şaşırtıcı bir görünüm veren modern bir dokunuş sağlar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zemin Kat Planı

 

 

 

Önceki nesillerden esinlenen ve modern yaşamın rahatlığını birleştiren, mekanı yenileyerek, bir hatırda tutmaya çalışan geleneksel görünümü korunmuştur. Mekanı işlevselleştiren ev, orijinal prensibini yeni çözümlerle eski prensiplerde düzenlenmiştir. Beton zemini, geniş duvarlar, granit ve her şeyden önce çok fazla ışık kaplar. Caddeye bakan, köyün önemine göre yapılandırılmış, etraftaki evlere entegre edilmiş bu yapı, burayı gözlemleyen ve yaşayan, basitlik, mekan, sokaklar ve yapılı set ile derinden ifade edilen bir özellik taşımaktadır.

 

 

 

 

 

 

Kaynak: Arch Daily

2 Yorum
  1. Bir taş ev, yeniden yorumlama, koruma perspektifi her şey muhteşem.

    Ayşe Nur Aygan | 9 July 2019

  2. bu kadar mı güzel taş bina yapılı ? şapka çıkarıyorum.

    mesut güleç | 15 July 2019


Yorum yazmak için


Tasarım: Gow Hastings Architecture     Peterborough Şehrinin batı ucunda, Toronto’nun bir buçuk saat doğusunda, Fleming College Sutherland Kampüsü, 1973 yılında, Ron Thom tarafından 200 dönümlük bir alanda Thompson Berwick ve Pratt ve Ortakları ile işbirliği içinde tasarlanan binalar topluluğu ile kuruldu.                         Neredeyse [...]
ARŞİV
Subscribe