Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim
ANA SAYFA
Hoca Ahmet Yesevi Müzesi
Share 29 June 2019

Tasarım: Mask Architects

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoca Ahmet Yesevi proje alanı, en popüler turistik ve tarihi mekân çevresinde seçildi; burada, Hoca Ahmet Yesevi (ikinci mecca) ve mescid khudzha Ahmet Yesevi bulunuyor. Asıl amacımız müze, cami ve hoca türbesi Ahmed Yesevi arasında güçlü erişilebilirlik eksenleri oluşturmak, onlarla aynı güç duygusu yaratmaktır.

 

 

 

 


Tasarım, kült (Hoca Ahmet Yesevi Türbesi) olan üç yolla entegrasyon sağlamayı amaçlamaktadır. Şeriat (ve gerçek (Hoca Ahmet Yesevi müzesi).
Tasavvuf, Hoca Ahmet Yesevi yaşam tarzından, düşüncelerden, izlediği yoldan ve Divan-ı Hikmet’ten ilham aldık.

 

 

 

 

 

 


Hoca Ahmet Yesevi Müzesi, benzersiz bir şekilde biçimlendirilmiş yuvarlak form tasarımı, modern ve teknolojik teknik ile geleneksel cephe malzemesini kullanarak, tarihi mekânla, İslami ve ortaçağ Türküyle bütünleşmiş, sitenin çevresindeki doğal referans noktaları ile oluşturulacaktır.

 

 

Ana kitlemiz, ikinci Mekke ve Mekke eksenlerinden gelen proje sahasında ana 2 eksen tarafından yaratılmış olacaktı. Eksenlerin her biri, yarı-açık müzede dolaşım boyunca hem yukarı hem aşağı yönde meydana gelmektedir. Her ikisi de, tarihi ve çağdaş, iç ve dış ile yer ve gökyüzünü bir araya getirerek iç mekânlarda yukarı ve aşağı rampa yolları ile temsil edilmektedir. Yaratıcılığa ilham veren bir yer olarak, tüm işlevler ortaçağ ve İslam mimarisi medresesi gibi bir avlu etrafında toplanır.

 

 

 

 

 

 

 

Ortalanmış ana kitle tasarımı, ortaçağ Türk, İslam ve Pers mimarilerinin modern bir yorumu olarak kurulan Tarihi İslam kubbesinden esinlenmiştir.

 

 

Avlu, su elemanı, tarihi gezinti yolunun canlılığını binanın derinliklerine çekerek yaşam ve enerji dolu benzersiz bir iç deneyim yaratıyor. Alan, kamu ile özel arasındaki etkileşimi kolaylaştırır ve toplumu, doğayı ve birey arasındaki sosyalleşmeyi sağlar; çocukları ve gençleri kökenlerine ve çevreleyen ekosisteme bağlar.

 

 

 

 

 

 

 

 

10.000 metrekarelik bir alanı kaplayan Müze, iki özdeş kompleks halinde düzenlenmiştir: Bir yarı açık müze ve 1. bodrum katında bulunan bir kültür ve eğitim merkezi (-. 5.00 kotu). Müze, proje ve kültürel ve eğitim merkezinin bulunduğu bodrum katında (-5.00) açık ve gölgeli avlulara odaklanmıştır.
Kütle örgüsünün temel amacı, tarihi bölgeye saygı duymak, basit tutmaktır. Böylece tek müze alanı, diğer tarihi binalara saygı duymak için zemin kat seviyesine yerleştirilecek, aralarında rekabet yaratamayacaktır. Bu nedenle 1. bodrum katında bir kültür ve eğitim merkezi yerleştirdik.
Her iki rampalı sistemimiz zemin katından bodrum katına akışta erişilebilirlik sağlayabilir.
Ana meydanımızda, her kullanıcının gözlem alanına sahip olan en üst kata ulaşmak için bir rampa kullanabileceği avluya ve su elemanına erişim, ardından bodrum kat ya da zemin kattan aşağıya doğru başka bir rampa kullanmak mümkün olabilir. Projenin özellikleri rampa sistemi kullanıcılar için kesintisiz bir yol oluşturmaktır. En üst kata ulaşmak için ikinci Mekke eksenini kullanırlarsa, bodrum katındaki avluya veya geldikleri zemin katına inmek için Mekke rampasını kullanabilirler.

 

 

 

 

 
Kullanıcılar ana meydanımızdan geliyorsa, bodrum katındaki başlangıç rampasını kullanarak gözlem katına ulaşabildiler. Ana meydanımızda, projenin merkezinde bulunan açık avluya ve su elemanına erişim mümkün olabilir.

 

 

1. bodrum katında, avluların etrafına çevrili binada okuma alanları ve televizyon odalarından kütüphane ve toplantı odalarına, atölye odaları sıhhi bölgesi, kafe ve insanların rahatlayabilecekleri ve oynayabilecekleri restoranlara kadar uzanan çeşitli ortak kullanım alanları bulunmaktadır.

 

 

Orman ortamında oturan bir form. Yüksek kaliteli akustik ve akılda verimli sirkülasyon ile tasarlanmıştır. -5.00 seviyesindeki Kültür ve Eğitim merkezi, yaratıcı yeteneklerini resmi bir ortamda sergilemek için stude + nts için yeni bir mekân olarak tasarlandı.

 

 

Oditoryum seviyesi-5,00, -10.00, sanat için bir fuaye ve yaratıcı bir merkez olarak kullanılan bir “Kültür Salon” mekanı tasarladı: sergilere hitap edebilecek bir yer, daha küçük doğaçlama performanslar, yaratıcı öğretim ve kültürel toplantılar.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ortalanmış avluyu ve yarı açık müzeyi çevreleyen bu bina, yalnızca Türkistan’ın öğrencilerine ve velilerine fayda sağlamakla kalmayacak, aynı zamanda Türkistan yerel halkını ve birçok ortaklık okulumuzu da bir araya getirecek. Sanatın hem yaşamları hem de toplulukları değiştirebilme şeklinin mükemmellik bir göstergesi ve güçlü bir sembolü olmaktır.

 

 

İki tarafı da camdan cepheli, şeffaf ve açık -5.00 avluya, bahçeye açık, ön cephesi ve Türkistan sanatsal etkinliklerine imkan veriyor. Bina, parametrik tasarımla inşa edilen, iç rampalı yoldan açık ve dinamik bir cepheye sahip olan turkuaz tuğla tasarımı ile kaplanmıştır.

 

 

Tasarımın merkezinde yer alan su elemanı içte ve dışta ara bir boşluk yarattı, çevre manzarasına bakan büyük bir verandaya ve klimaya ihtiyaç duymadan konforlu bir ortam yarattı. Bina, yerel kaynaklarla ve yerel tekniklere dayanarak inşa edilecektir. Uygun maliyetli ve çevresel olarak sürdürülebilir olmasının yanı sıra, bu yaklaşım, çevresiyle ve hizmet verdiği toplumla güçlü bağlantıları olan bir bina yarattı.

 
Kaynak: www.architectmagazine.com

 

1 Yorum
  1. Bir çok anlamı içinde barındıran, mesajları olan bir proje tasarlanmış.

    Melda Yıldız | 30 June 2019


Yorum yazmak için


Mimarlık ortamına etkileri ile birlikte krizi değerlendirdiğimiz etkinlik serimizin ikincisi Pelin Tan ve Bülent Tanju’nun katılımıyla 09.12.2019 tarihinde Tasarım Merkezi Kadıköy (TAK) ‘de gerçekleşti.         Mimarlıkta Dayanışmacı Taban Hareketi adına yapılan açılış konuşmasında MDTH’yi bir araya getiren koşullar, dayanışma bileşenleri, çalışma prensipleri, “dayanışma” ve “taban” vurgularındaki ısrara değinildi.     Ardından söyleşi [...]
ARŞİV
Subscribe