BİR KAMUSAL YAPI YAKLAŞIMI: “Ejderha Kafasını Kaldırıyor…” - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
BİR KAMUSAL YAPI YAKLAŞIMI: “Ejderha Kafasını Kaldırıyor…”
Share 24 Haziran 2019

Editör: Aaron Betsky

 

 

 

 
Bazen, yine de, muhtemelen her türlü nedenden dolayı hoşlanmamam gereken iyi bir bina, beni boğuyor. Bu yazım, Aedas’ta global bir tasarım sorumlusu FAIA Andrew Bromberg tarafından tasarlanan yeni Hong Kong West Kowloon İstasyonu ile ilgili. Bu yapı çok mütevazı değil.

 

Hisao Suzuki

Nadiren, son yıllarda, Hong Kong’u Çin anakarasına daha yakın ya da daha iyi bağlayan bir çizgiye bu multi milyar dolarlık sondan daha etkileyici bir güce sahip bir proje gördüm. Seyahat heyecanı ve bir şehre varmak ya da çıkmakla gelen beklentimi uyandırdı.

 

 

Birkaç yıl boyunca, gecikmelerden, sürekli güvenlik kaygılarından, vasat inşaatlardan ve daha kötü istasyon yönetiminden kaynaklanan istasyonun tasarımını ve yapımını izledim. Nihayet binanın Hong Kong’dayken binanın tamamlandığını görmek bir zevkti. Yağmurlu bir günde onu ziyaret ederken, istasyonun ana salonundaki tavan pencerelerinin ve rahiplerin tam etkisini kaçırdım ve dışarıdaki ıslak kaldırımın etrafına sıçramak zorunda kaldım, ama yine de bir zevkti. Kuzeye doğru, binanın kemerleri, bir ejderhayla zaten kıyaslamalar yapan bir özelliği olan Hong Kong Adası’nın manzarasına bakan, pürüzlü bir cam cephenin yukarısında açılır. Yağmurda bile, bina sürekli hareket halinde görünüyordu.

 

 

 

Paul Warchol

 

 

 

Nancy Da Campo

 

 

Bina esasen alçak bir kemerdir. Dayanıklılık için bir araya getirilmiş ve izler ve yayılma arasında bulunan dallanma, kolonlar tarafından tutturulmuş bir dizi dev, gerilmiş kafes kiriş, ana çatıya yanal destek vermektedir. Ancak Bromberg ayrıca basit ama zekice bir bükülme de üretti. Kemerler, ana istasyon alanı üzerinde, rayların sonuna doğru dik açılarda koşmak yerine, 1837’deki Euston İstasyonu’ndan beri trendeki gelenek, onları trenlerle aynı yöne doğru koşturdu. Sonuç, bu süper hızlı taşıma modunun görsel bir temsili haline getirdi. Aynı zamanda, çoğu insanın istasyona girip çıkacağı yönleri geçecek şekilde doğu ve batıya büyük açıklıklar bırakır.

 

 

İstasyonun çeşitli seviyeleri, farklı varış ve ayrılış modlarını (araba, taksi veya otobüs inişi ve yakındaki mega gelişmelere giden metro ve yaya yolları) yerleştirmek için yukarı ve aşağı ve ileri ve geri dalgalanma gösterir. Terminal ayda yaklaşık 1,5 milyon yolcuya hizmet veriyor, şimdi birkaç saatte Şanghay’a ve bir günde Pekin’e seyahat edebiliyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ek bir avantaj olarak, kemer katmanları ayrıca istasyonun üstünde yükseltilmiş bir park yaratır; yürüyerek ve yerden 80 metreden fazla bir mesafede, Hong Kong Adası limanının panoramik manzarasının keyfini çıkarabilirsiniz. Zaten, park joggers ve selfie alıcılar için bir uğrak yeri haline gelmiştir; Umut, Herzog ve de Meuron tarafından tasarlanan M + Müzesi de dahil olmak üzere bölgedeki daha fazla gelişmenin kamusal alanı daha canlı hale getireceği yönündedir.

 
İçeride, Bromberg başlangıçta salonu pistlerde başlayacak şekilde tasarlamıştı, böylece gezginler geldikleri anda kemerlerin dibine göz atabiliyorlardı. Şeffaf bir yangın bariyerinin maliyeti, birçok havaalanını ve diğer ulaşım düğümlerini rahatsız eden aynı problemi yaratarak bunu imkânsız hale getirdi: yolcular, güvenlikten ayrılmadan önce en iyi görüşü elde etmektedirler. Gümrük işi bittikten sonra, treninizi beklerken hala yukarıdaki gösterilerin bir kısmını izleyebilirsiniz, ancak aranmayı unutmayın. Bu arada doğrudan metroya giden yolcular salona asla girmeyeceklerdir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yakında, istasyon yapım masraflarının karşılığını ödemeye yardımcı olacak daire ve ofis kuleleri tesisi çevrelenecek. Bromberg’in bunları tasarlamayı umduğuna inanıyorum, ancak ayrı ayrı ihaleye çıkacaklar, bu yüzden Ben van Berkel’in Arnhem’deki istasyon için tasarladığı tam entegre taşıma merkezinin büyük bir versiyonunu oluşturma şansı çok fazla değil.

 
Batı Kowloon İstasyonu hakkında beni durduracak daha ciddi bir soru var. Hong Kong’un özgürlüğünü ve yarı-bağımsızlığını daha da bastırmak için bu altyapıyı kullanan bir devletin başarılarını Rem Koolhaas , Hon yolunda çok güzel temsil ediyor. FAIA’nın, Çin’in merkezi propaganda makinesi CCTV’nin Pekin’de tasarladığı tasarımı, projenin sosyal ve ekonomik adaletsizlikleri sürdürmesine yardımcı olup olmadığını sormak zorunda.

 

 

 

 

 

Edmund Sumner

 

 

 

Bunun olmayacağını düşünmek istiyorum. Umudum, kamusal alanların hem içeride hem de dışarıda, Hong Kong’a verdikleri görüş ve açıklık ile bağlantının miktarının, Bromberg’in bu programın karmaşıklıklarından başka bir şey yapmazsa, sıkılaştırmayı başardığıdır. Bulunduğunuz yerin ve yerin öneminin belli bir farkındalığına katkıda bulunmak çok önemlidir. Hong Kong’daki son olaylardan sonra, belki de bu romantik bir umuttur. Ancak bu, mimarinin çevremize neyin bağlanıp neyin açıldığına dair iyimserliğini ifade etme yeteneğini yakalayan romantik bir yapıdır.

 

 

 
Kaynak: www.architectmagazine.com

 

1 Yorum
  1. Ortak alanlar daima bir simgesel yapıyla süslenirse anlam taşıyor, güzelleşiyor.

    Özgür Alkım | 3 Temmuz 2019


Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org