Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim
ANA SAYFA
“AĞAÇ EV” TASARIMI…
Share 22 June 2019

Tasarım: Akihisa Hirata Mimarlık Ofisi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Akihisa Hirata, “fütüristik ve vahşi Ağaç Evi” oluşturmak için kutuları istifleyerek işliyor.

 


Editör: Alyn Griffiths

Japon stüdyosu Akihisa Hirata Mimarlık Ofisi, Tokyo’da küçük balkonlar ve bahçeler için alan oluşturan karışık beton odalardan oluşan karma bir bina tamamladı.
Mimar Akihisa Hirata’nın başkanlığındaki firma, Tokyo’nun Toshima bölgesindeki binayı, çok kuşaklı bir aileye, galeri mekanlarının ve ofislerin yanında kalacak şekilde tasarladı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Binanın tasarımı, bir ağacın oluşumundan ilham alarak dalları ve yaprakları diğer parçaları destekleyen merkezi bir gövdeye sahiptir. Bu, mimarın Ağaç-Ness evinin projesine başlamasını sağladı.
Hirata, “Bir ağaçta olduğu gibi, bitkiler, katlar (açıklıklar gibi) gibi farklı parçaların hiyerarşik bir kombinasyonu ile oluşabilecek organik bir mimari oluşturmaya çalıştık.” dedi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Beton hacimleri, pencerelerin ve ekicilerin yuvalarının açıldığı teras veya boşluk haline gelen birkaç boşluk içeren bir yapı oluşturmak için istiflenir.
Cephelerdeki açıklıklar, Hirata’nın “katlar” olarak tanımladığı beyaz beton çerçevelerle kaplıdır. Bu katlanmış formlar, iç ve dış alanlar arasında belirsiz bir ilişki ile sonuçlanan pencere bankları, masalar, merdivenler veya girişler gibi işlevleri barındırır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mimar, “İç ve dışın birçok kez tersine çevrildiği insan hayvanı içgüdülerini uyandıran fütüristik ve vahşi bir mimari yaratma niyetindeydim” dedi.

 

 

 

 

 

 

Binanın zemin katında park ve öne doğru bir ofis yer almakta ve arkada bir galeri bulunmaktadır. Galeriye bağlı daha küçük bir ofis ve tuvalet, bu alanlar arasında, merdivenlerle ve üst katlara bağlanan bir asansörle yerleştirilir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bir çift müstakil apartman dairesi ve ailenin büyükannesi için bir daire zemin katın üzerindeki ilk birkaç hacmi kaplar, ana konut ise binanın tepesinde birkaç farklı seviyeye dağılmıştır.
Mülkün ortasındaki odalar arasındaki boşluk gökyüzünün zemin kat girişinden manzarasını sunar ve çeşitli katlar arasında görsel bir bağlantı sağlar.

 

 

 

 

Bu merkezi boşluğu kaplayan odaların birçoğunda, gün ışığının alanlara nüfuz etmesine olanak sağlayan geniş bir pencereler vardır ve aynı zamanda içsel bir gizlilik duygusu elde edilir.
İç kısımların çoğu, iç ve dış alanlar arasında belirsiz bir ilişki yaratan beton duvarlara, zeminlere ve tavanlara sahiptir.
Bazı alanlarda, ahşap ve deri içeren malzemeler daha sıcak bir ton ve doku sağlamak için kullanılır. Tamamen ahşapla kaplı bir çalışmada yerleşik depolama bulunurken, küçük bir köşe odasında kahverengi deri ile kaplı bir zemin ve tezgah bulunmaktadır.

 

 

 

 

Odaların birçoğu, yaşam alanlarını binanın dışına sorunsuzca genişleten teraslara açılıyor. Bazı çıkıntılara yerleştirilmiş yetiştiriciler, pencerelerden doğal bir görünüm elde etmelerini sağlar ve yolcular için mahremiyetin korunmasına yardımcı olur.
Evin üstündeki ana yatak odasını içeren kutunun bir köşesini saran dış merdiven, şehir silüetinin geniş bir manzarasını sunan bir çatı bahçesine çıkıyor.

 

 

 

 

 

Kaynak: Dezeen

1 Yorum
  1. Japon mimarlık ruhu çok başka bir şey. Boyutlara çok farklı yaklaşıyorlar, sonuç da çok farklı çıkıyor.

    edip uçgan | 26 June 2019


Yorum yazmak için


Tasarım: Bjarke Ingels Group (BIG) Amager Bakke olarak da bilinen CopenHill, Kopenhag’ın dünyanın ilk karbonu olma hedefine uyum sağlayarak hedonistik sürdürülebilirlik kavramını benimseyen, bir kayak pisti, yürüyüş parkuru ve tırmanma duvarı ile bezeli yeni bir atıktan enerji santrali türü olarak açılıyor. CopenHill, sosyal altyapıyı mimari bir dönüm noktasına dönüştüren, kentsel rekreasyon merkezi ve çevre eğitim [...]
ARŞİV
Subscribe