Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim
ANA SAYFA
MÜZEYE İLAVE YAPI…
Share 21 June 2019

Musée National des Beaux-arts du Québec’de İlave Pierre Lassonde Pavyonu

Tasarım: OMA

Pierre Lassonde Pavilion – Musée Ulusal Desux Beaux Arts du Québec’in dördüncü binası birbirine bağlı fakat birbirinden ayrı – şehre ek olarak oldukça gizli- iddialı bir yapı oldu. İkonik bir biçimi empoze etmek yerine, park ve şehir arasında yeni bağlantılar kurmakta ve MNBAQ ile tutarlılık sağlamaktadır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yeni binanın karmaşık ve hassas bağlamı, tasarımın temelini oluşturan temel soruları ortaya çıkardı: Parc des Champs-de-Bataille şehrinde kentlilerin davetiyle yapı  nasıl genişletilir? Grande Allée’de ikna edici bir varlık yaratırken Saint Dominique kilisesine nasıl saygı gösterilmeli ve korunmalıdır? Müzenin organizasyonunu aynı anda ölçeğine eklerken  nasıl netleştirmek gerekir?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

OMA’nın çözümü, geçici sergiler, kalıcı modern ve çağdaş koleksiyonlar, Dekoratif Sanatlar ve tasarımın yanı sıra Inuit sanat eserlerini barındırarak, parktan şehre doğru yükselen bir çağlayan yaratacak şekilde gerekli yeni galerileri üç cidar boyutunda küçültmek oldu. Bina, şehri, parkı ve müzeyi üçünün bir uzantısı olarak birlikte örmeyi hedefliyor.

 

Bölüme inerken, galeri kutuları plana çıkıyor, kilisenin mevcut avlusunu çerçeveliyor ve binayı parka doğru yönlendiriyor. Park müzeye (çatı pencereleri ve dikkatlice küratörlü pencerelerden) ve müzeyi parka döküyor (sergilerin teraslara ve dışa açılan merdivenlere uzatılması).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Konumlandırma, dramatik 20 metre büyüklüğünde bir konsol altında korunan 12,6 metre yüksekliğinde Büyük Salon oluşturur. Grand Hall, müze sakinleri için kentsel bir meydan olan Grande Allée’ye ve galerilere, avluya ve oditoryuma açılan bir dizi kapıya hizmet vermektedir.

 

Dirsek yapısı, hibrit bir çelik kafes sistemi tarafından desteklenir ve sütunlarla kesintisiz galerileri barındırır. Katmanlı cephe aynı anda yapısal, termal ve güneştir ve Québec’in sert kış iklimi için doğal ışık ve ısı yalıtımı gibi görünen çelişkili ihtiyaçlara cevap verir. Üç katmanlı cam cephesi, truss yapısını taklit eden 2B baskılı bir frit, 3B kabartmalı cam ve bir difüzör cam tabakasından oluşur. Galerilerde yalıtımlı duvarlar yarı saydam cam sistemin arkasına yerleştirilmiş olup, aralarındaki boşluk, parktaki bir fener gibi geceleri binayı aydınlatmaktadır.

 

 
Grand Hall, bir cam duvar ve tavandan neredeyse engelsiz ve Charles Baillairgé pavyonu manzarasına davet eden cam kanatlı bir cam perde duvar ile çevrilidir. Yarı saydam galeri kutuları ve berrak büyük salon arasındaki karşıtlık, binanın istifleme ve konsol katlanmasının okunmasını güçlendiriyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Galeri alanlarının sessiz yansımasını tamamlayan müze kenarı boyunca uzanan bir program zinciri – fuaye, salon, dükkan, köprü, bahçe – aktiviteler, sanat ve halk gezinti alanları melezi sunar. Yol boyunca, anıtsal bir spiral merdiven ve dışa açılan bir merdivenle yapılan orkestral manzaralar ziyaretçiyi park, şehir ve müzenin geri kalanıyla yeniden bağlar. Kutularda asma katlar ve manzaralar, geçici ve kalıcı sergi alanlarını birbirine bağlar. Galeri kutularının her birinin üstünde, çatı terasları açık hava sergileri ve aktiviteler için alan sağlar.

 

Yeni sergi alanları, müzenin mevcut binalarına 130 metre uzun bir geçiş yolu ile bağlanır ve Jean-Paul Riopelle tarafından müzenin 40 metre  “Hommage à Rosa Luxemburg” için kalıcı bir ev yaratır. Geçiş uzunluğu ve yükseklikteki değişimler sayesinde, geçit, ziyaretçiyi tesadüfen sanki müze kompleksinin geri kalanına götüren şaşırtıcı bir galeri alanı karışımı oluşturur.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Proje Bilgisi:

 

 
Mimarlar: OMA
Yer: Parc des Champs-de-Bataille, Québec Şehri, Kanada
Proje: Musée National des Beaux-Arts du Québec’in (MNBAQ) genişletilmesi
Lider Tasarım Mimarı: OMA (New York)
Sorumlu Ortak: Shohei Shigematsu
Yardımcı Mimar: Provencher_Roy Architectes (Montreal)
İşveren: Québec Ulusal Müzesi
Alan: 14900.0 m2
Proje Yılı: 2016
Fotoğraflar: Bruce Damonte
Üreticiler: MULTIVER Canam, Guardian Glass, MULTIVER

Proje Adı: Pierre Lassonde Köşkü Musée National des Beaux-arts du Québec’deki Köşk

 

 

 

 

 

 

Kaynak: www.arch2o.com


Yorum yazmak için


Tasarım: Bjarke Ingels Group (BIG) Amager Bakke olarak da bilinen CopenHill, Kopenhag’ın dünyanın ilk karbonu olma hedefine uyum sağlayarak hedonistik sürdürülebilirlik kavramını benimseyen, bir kayak pisti, yürüyüş parkuru ve tırmanma duvarı ile bezeli yeni bir atıktan enerji santrali türü olarak açılıyor. CopenHill, sosyal altyapıyı mimari bir dönüm noktasına dönüştüren, kentsel rekreasyon merkezi ve çevre eğitim [...]
ARŞİV
Subscribe