Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim
ANA SAYFA
Lawrence Public Library
Share 7 March 2019

Tasarım: Gould Evans

 

 

1970′lerin Brutalist tarzının genişlemesi – şehir merkezinde Lawrence Lawrence Kütüphanesi, Kansas, 21. yüzyıldan kalma bir sivil mekan olarak yeniden inşa ederek mimari olarak dönüştürdü. Lawrence mimarlık firması Robertson, Peters Ericson, Williams P.A. tarafından tasarlanan mevcut kütüphane 1972 yılında inşa edilmiş ve düşük ısıl performans, zor yol bulma ve gün ışığından yararlanma ve açıklık eksikliği nedeniyle yeterince çekici değildi.

 

 

 

 

Lawrence Halk Kütüphanesi “proje katılımı”, özellikle genç kuşaklarla birlikte gerçekleşti. Kapsamlı toplum diyalogu sayesinde, Lawrence vatandaşları düşüncelerini dile getirdi ve gelişmiş bir çocuk alanı, teknolojiye daha fazla erişim ve çevresel sürdürülebilirliğe vurgu dahil olmak üzere proje için temel tasarım düşüncelerini belirledi. Vatandaşlar, kütüphanenin toplumdaki yerinin önemini ve şehir merkezinde yeni bir “yer” oluşturmak için sağladıkları fırsatın farkındaydı. Gould Evans, Lawrence halk kütüphanesinin değişen rolünü ele alan bir tasarımla cevap verdi: kitap havuzundan multimedya topluluk merkezine…

 

 

Ekleme proje için tasarım basit bir genişleme diyagramına dayanmaktadır. Sürekli bir okuma odası, mevcut Lawrence halk kütüphanesini her taraftan sararır ve onu ileriye dönük, topluluk merkezli bir yere dönüştürür. Her yeni yükseklik, farklı bir seçim bölgelerine açılıyor: batıdaki mahalleler, kuzeydeki postane, doğudaki şehir merkezi ve güneydeki yeni bir plaza. Yeni terra cotta cephesi, kitap koleksiyonlarının korunması gereken alanlarda, gün ışığını okuma alanlarına getirmek için uzun, dar yatay açıklıklar kullanarak sağlamdır. Her bir köşe, çocukların rahat odaları, genç oyun alanları, küçük toplantı alanları ve ana lobideki bir kahve barı da dahil olmak üzere, halka açık alanların eşsiz manzaralarını yansıtan tavandan tabana perde duvarları ile tasarlanmıştır.

 

 

 

 

 

Birbirleriyle uyum içinde çalışmak ve müşterilere sürekli deneyim deneyimi sunmak için üç ana inşaat malzemesi seçildi. Yüksek performanslı terra cotta yağmur perdesi ana dış malzemedir. Bu, çok modern bir uygulama ortaya koyarken, Lawrence şehir merkezinin tarihi kırmızı tuğlaına bir jest olarak seçildi: yüksek performanslı montajı, dışarıdan içeriye termal transferin kontrol edilmesine yardımcı oluyor. Orijinal Lawrence halk kütüphanesinin önceki dış duvarlarına monte edilen şeffaf kaplamalı dil ve oluk kaplama panelleri, orijinal boyalı beton duvarların aksine sıcaklık sağlayan sürekli bir iç yüzey oluşturur. Bol miktarda cam kullanımı kütüphaneyi her köşesinde açmakta ve yeni tavan pencereleri ve rahipler aracılığıyla orijinal kütüphanenin çekirdeğini aydınlatmaktadır.

 

 

 

 

Sıcak, açık, ışık dolu ve misafirperver bir yer edinme hedefine yardımcı olmak için, orijinal kütüphanenin merkezinden yeni bir atriyum yeri açıldı ve bodrum katını çatı katındaki yeni kat pencerelerine kadar bağladı.  Yerel bir sanatçının yarattığı cam heykel atriyumu geniş bir renk yelpazesiyle dolduruyor. Kitap ve dergi yığınlarına ek olarak, ekleme ve yenileme, farklı yaş grupları için özel alanlar sunar ve sessiz alanlardaki topluluk toplama yerlerine önem verir.

 

 

 

 

Yeni gençlik alanları iki ana bölge etrafında düzenlenmiştir: her biri uygun şekilde ölçeklendirilmiş teknolojilere sahip daha küçük bir çocuk bölgesi ve bir genç bölge. Küçük çocukların bölgesi bağımsız çalışma alanlarına, oyun alanlarına ve bilgisayar bölgelerine sahiptir. Genç bölge benzer şekilde basılı ve elektronik medya arasında düzenlenmiştir. Elektronik medya alanları, ana yaya arteri boyunca cadde manzarasıyla görülebilir ve bu sayede kütüphane 21. yüzyıla ait bir tesis olarak tanıtılır.

 

 

 

 

Toplantı ve yapımcı alanlar, diğer kütüphane alanlarına bitişik olarak ve bu kitapların desteğiyle kütüphane boyunca dağıtılır. Özellikle popüler hale gelen anahtar alanlardan biri olan Sound + Vision Room: davul seti ve enstrümanlarla tamamlanmış bir topluluk erişim kayıt stüdyosu. Lawrence aktif bir müzik kültürüne sahip ve Sound + Vision Room, yerel müzisyenler tarafından demo kasetler gibi kayıtlar yapmak için kullanılıyor. Kütüphanenin yeniden açılmasından sonraki birkaç ay içinde, kullanıcı ziyaretleri bir önceki yıla göre% 55 arttı ve gençlik programına katılım% 160 arttı.

 

 

 

 

 

Kütüphane girişine bitişik yeni bir plaza park, projenin bir parçasıydı. Bu park, resmi olmayan bir amfitiyatro, bir etkinlik plazası ve tatil sezonunda bir buz pateni pisti desteği ile hem kütüphane hem de topluluk işlevlerini barındırmaktadır. Planlanan etkinliklere ek olarak, park açık bir okuma alanı ve ortak yüzme havuzuna ve daha büyük şehir merkezine bir bağlayıcı olarak resmi olmayan bir alan sağlar.

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak: www.arch2o.com

1 Yorum
  1. yalınlık, kendini ifade etme, modernlik bu kadar olur. basit ama çok güzel.

    meltem doğanay | 18 March 2019


Yorum yazmak için


Tasarım: Bjarke Ingels Group (BIG) Amager Bakke olarak da bilinen CopenHill, Kopenhag’ın dünyanın ilk karbonu olma hedefine uyum sağlayarak hedonistik sürdürülebilirlik kavramını benimseyen, bir kayak pisti, yürüyüş parkuru ve tırmanma duvarı ile bezeli yeni bir atıktan enerji santrali türü olarak açılıyor. CopenHill, sosyal altyapıyı mimari bir dönüm noktasına dönüştüren, kentsel rekreasyon merkezi ve çevre eğitim [...]
ARŞİV
Subscribe