Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim
ANA SAYFA
Ana Okulu Denince…
Share 11 February 2019

Tasarım: MUMA Architects

 

Porthole açıklıkları, Cambridge’deki topluluk merkezini ve anaokulunu birbirine bağlamaktadır…

 
Parlak renkli çerçevelere sahip porthole pencereler, yükselen bir döner merdiven ve şelale olukları, MUMA Architects’in İngiltere’nin Cambridge’deki bu topluluk merkezinde yer aldığı eğlenceli dokunuşlar arasındadır.

 
Londra merkezli uygulama, toplum merkezini ve anaokulunu, çitlere ihtiyaç duymadan çocuklar için güvenli bir oyun alanı sağlayan düzenlenmiş bir avlu etrafında düzenledi.

 

 

 

 

100 çocuk kapasiteli, düşük yatılı kreş binaları Storey’s Field avlusunun üç tarafını oluşturuyor.

 
Yüksek tavanlı salonu ve 180 kişilik kapasitesi ile toplum merkezi, dördüncü duvarı birleştirerek giriş terasını batıya Storey’s Field, Kuzey Batı Cambridge Gelişimindeki yeni bir bölge olan Eddington’a, bir ilköğretim okulu, mezuniyet sonrası öğrenci konaklama, üniversite ve kolej işçi evleri ve bir pazar içeren bir hizmet vermek üzere Cambridge Üniversitesi tarafından görevlendirildi.

 

 

 

 

Topluluk merkezi, bir topluluk danışmanlığı yoluyla üretilen kısa bir özete göre planlandı. Zaten yakında bulunan bir spor tesisiyle yerel halk sahne sanatlarına odaklanmayı istedi. Yüksek tavanlı ana salon görsel ve programlı olarak merkezin merkez noktasını oluşturur.

 

 

 

 

Mimar, “Ana salonun hacmi, oda müziğinden film gösterimlerine kadar değişen olaylara uyacak şekilde ayarlanabilen değişken akustiği mümkün kılıyor, yüksekliği pasif olarak havalandırılan, akustik olarak zayıflatılmış bir alan elde etmek için kritik önem taşıyor” dedi.

 

 

 

 

Kum renkli tuğlayı tamamlayan soluk ahşaptan kirişler üçlü tavanı destekler. Şerit benzeri bir döner merdiven üçüncü kata erişim sağlar.

 

 

Merkezde ayrıca toplantı salonları, ofis ve mutfak tesisleri ve depolama alanı bulunmaktadır.

 

 

 

 

Ziyaretçiler, avluda kendi bahçe alanına sahip olan bir fuaye aracılığıyla merkeze girerler. Dış bir bahçe ana salonun bir tarafını çevreler ve kompleksin güneydoğu köşesini oluşturan duvarlı bir bahçe bulunur.
Duvarlarla çevrili bahçenin tuğla örgüsüne büyük dairesel bir delik ve birkaç tane daha küçük delik inşa edildi, duvarlara ışık desenleri ve dalgalı yatılı çiçek yatakları dikildi.

 

 

 

 

 

Çıkıntılı bir çatı, ıslak havalarda dış mekanlarda barınak sağlar. Bir taş kuyusu boyunca uzanan ve üzerine açılan bir oluk ağzı, bir su özelliği oluşturmak için verandaya oyulmuş bir kanala yol açar.

 
Çatı, bitişiğindeki kreş binalarının üç tarafının etrafında ve çevresinde uzanmakta ve oyun ekipmanlarına ve peyzajlı bahçelere bakan bir manastır oluşturmaktadır. Tuğlaların kumlu paleti ile birlikte, bu mimari özellik, birçok Cambridge kolejinin dini geçmişine ince bir selam niteliğindedir.

 

 

 

 

Kapalı oyunun yanı sıra, manastır, ana binalarının koridorsuz sınıfları için açık hava sirkülasyonu sağlar.

 

 

 

 

İçeride, birincil renklerde daire, üçgen ve kare şeklinde büyük pencereler yerleştirilmiştir. Pencerelerin eşikleri koltuk olarak ikiye katlanır ve parlak formları doğaçlama ve eğlenceli bir öğrenme yardımı olarak kullanılabilir.

 

 

Diğer odalardaki farklı yüksekliklerde ayarlanmış olan küçük porthole pencereleri, çocukların dışarıda ve birbirlerine doruğa çıkmalarını sağlar. Oyun alanının ortasındaki oyulmuş taş koltuklar, fidanlıkların açılı tavanlarındaki yuvarlak delikler gibi motifi sürdürür.

 

 

 

 

Saf şekillerde Peek-a-boo pencereleri dünyadaki çağdaş eğitim mimarisinde popüler bir özelliktir.

 
Japon uygulama Hibinosekkei, Yokohama’daki bir kreş cephesine ev şeklinde pencereler yerleştirirken, London Studio Weave dışında bir okul eklemesi için düzensiz şekilli pencereler ve sürgülü kapılar içeren sınıflar ekledi.

 
Güvenli ama eğlenceli açık hava oyun alanları için başka çözümler sunan Tezuka Architects, çocukların Tokyo Anaokulunda dolaşması için halka şeklinde bir çatı katı oluşturdu.

 

 

 
Fotoğraf: Alan Williams

Kaynak: Dezeen

 


Yorum yazmak için


Amerikalı mimarlar Tod Williams ve Billie Tsien, Japonya Sanat Birliği’nin 2019 Praemium Imperiale ödülünü  kazandı.       2019 Praemium Imperiale mimarisi, Tod Williams ve Billie Tsien’i ödüllendirdi. Fotoğrafı çeken Taylor Jewell     Her yıl verilen Praemium Imperiale, mimarlık, heykel, müzik, resim ve tiyatro ya da film alanlarında “büyük uluslararası etki” yapan sanatçıları tanır. [...]
ARŞİV
Subscribe