Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim
ANA SAYFA
La Fontaine Spor Kompleksi / archi5 + Tecnova Mimarlar
Share 1 February 2019

Yer: Antony, Fransa

Kategori Rekreasyon ve Eğitim

Proje alanı: 5200.0 m2

Proje Yılı:2018

Fotoğraflar: Sergio Grazia

Üreticileri: TECU®, Roxul, Gerflor

Bakır Yüzey – Altın: TECU®, Roxul, Gerflor

 

 

 

 

 

 

Mimarlar tarafından yapılan proje açıklaması:

 

 

Bu spor merkezinin inşası, bu mahalleye yönelik yeni bir kentsel güçbirliği için, güçlü bir siyasi iradenin ortaya konulması anlamına gelmektedir. Bağlam bir tarafta doğrusal apartman blokları ve parkın diğer tarafında olağanüstü bir şekilde konumlanmış mimari miras arasında yer almaktadır.

 

 

 

 

 

 

Spor etkinlikleri ve diğer etkinliklerle bir araya gelmek, tanışmak ve çeşitli etkinliklerde sahne almak semtin sosyal yaşantısı için yeni bir odak noktası oluşturmaktadır.

 

 

Proje, bireyler ve topluluklar için açıkça tanımlanmış bir doğa teması içeriyor. Binanın tüm yönlerinde ve her ölçekte görülebilen doğa, kendi başına bir ortam oluşturmaktadır.

 

 

 

 

 

 

Bina, bölgenin mimari vokabülerini dikkate alır ve ortama yeni bir itici güç vererek kentsel gelişimi tamamlar. Bu mahalle ile bir ölçekte ilişki kurmak, sakinleri için cazip bir dönüm noktası oluşturmaktır.

 

 

Proje merakı ve isteği keskinleştirmek için gizemden yararlanmaktadır. Bu mineral şeklin seçiminde, büyük, çok yüzlü bir monolit manzaraya yerleştirilmiş, ancak aynı zamanda kontrastla uyum sağlayan gizemli, kıymetli bir taş olarak kendisini sunmaktadır. Bu manyetik yapı, altın külçesi olarak yeşilliklerle çevrelenmiştir.

 

 

 

 

 

 

 

 

Tırmanan bölümün kentsel sinyalinin oluşturduğu manzara yeşil bir ortamda komşu binalardan ayrışmaktadır.  Burada doğa, bitkiler tarafından ifade edilmemekte, yani mekanın bitki bağlamında ölçeğe uymayan ve anlam taşımayan, yapay hiçbir bitkisi yoktur. Doğanın yerelliği onun belirginleşmesini sağlarken bütüne kimliğini ve dönüm noktası statüsünü verir.

 

 

Bu yeni yapı oluşturduğu manzarada Bièvre Vadisi’nde merkezine bir boşluk bırakıyor ve spor salonundaki ve diğer salonlardaki doğal ışığı güvenceye alarak merkezinin iki kutbunu açıkça ayırıyor. Bu boşluk binanın ölçeğinde yer almış bir kanyon gibidir. Değerli kayanın bilmecesini çözmek için bir davettir ve iç ile dış arasındaki ince geçirgenliğin başlangıç noktasıdır. Binaya yaklaşırken şeffaflığını ortaya çıkaran, binanın daha yakından okunmasının da anahtarıdır.

 

 

 

 

 

 

Spor merkezi, etrafı çevreleyen doğanın var olduğu yerlerde dış ve iç arasındaki sınırları birleştiren saydamlık ve görsel delikten oluşan bir oyunla yapılandırılmıştır. Açıklıklar çerçevelidir; içte ve dışta kayda değer elemanları vurgulamaktadır. Oryantasyonlar spor aktivitelerine yönlendirmektedir.

 

 

 

 

 

 

 

 

Doğa ile olan benzetme sadece resmi değildir. Binanın yapısında, yalnızca zamanla düzelecek olan asil, bütünleşik malzemeler seçilerek derinlemesine zemine bağlanmıştır.

 

 

 

 

 

Binanın kabuğu, bakır, alüminyum ve kalay alaşımından oluşur. Paslanmayacak, bronz rengini koruyacak ve yaşlandıkça daha kalıcı hale gelmiş bir parlaklığa kavuşacak.

 

 

 

 

Kaynak: Archdaily


Yorum yazmak için


Norman Foster, Paris’in Notre Dame Katedrali’ne yedek bir kulenin tasarımı için uluslararası rekabete girerek, katedralin yıkık çatısının yerine bir cam ve çelik hazne önerdi.           İngilizce yayın The Times’ın röportajına göre Foster, ateşe dayanıklı katedral için yeni bir “hafif ve havadar” çatı vizyonunu oluşturdu. Önceki çatı katı alanı 12. yüzyıla kadar [...]
ARŞİV
Subscribe