Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim
ANA SAYFA
Budapeşte’de Palaza Dorottya
Share 1 February 2019

Tasarım: AVCI Architects

 

 

 

 

Macar Ulusal Müzesi’nin tasarımıyla da bilinen mimar Mihaly Pollack, orijinal binayı zengin tüccar Josef Wurm için 1821-1824 yılları arasında inşa edilmiş iki katlı bir konut olarak tasarladı. Daha sonra, 1860′larda mimar Jozsef Diescher’ın yüksekliğini arttırmasıyla bir kolaj oldu ve daha sonra Buda Kalesi’nin tasarımcısı Alajos Hauszmann, neo-barok lobiyi ve merkezi pavyonu ekledi. Tabii ki, İtalyan emlak şirketi Gruppo Fingen, binayı satın aldığında, eski ihtişamından hiçbir şey kalmadı. Komünist dönemden Macaristan’a modern Macaristan’a geçiş sırasında, binaya yeni bir yaşam kirası verildi ve şimdiki Palazzo Dorottya olana dönüşmek için eski ihtişamının çok ötesinde, belki de mükemmel bir dokunuşla restore edildi.

 

 

 

 

 

 

Özet olarak, zemin katında lüks mağazalar, “Piyano Not Defteri’nde ofisler” ve yukarıdaki katlarda konutlar ile karma kullanımlı bir proje oluşturmaktı. Yeterince basit bir teklif; Tabii ki, 20. yüzyılın sonlarına kadar olan bina o kadar harap olmuş ve tehlikeli hale gelmişti ki, önerilen yeni eklerin kapsamı düşünüldüğünde bu planlar çok iddialı görünüyordu. Otopark, yakındaki Tuna su tablasının hemen altında, zemin üzerinde 4 katlı 20 metre bir delik olarak tasarlandı.

 

 

 
Tabii ki, Anıtlar Kurumu – bu korunan bir ulusal anıt – bürokrasisi ve gereksinimleri bakımından türünün en kötüsü idi. İşleri daha da kötüleştirmek için, otorite bankacılık salonu olarak kullanılan merkezi pavyonun yerinde tutulması ve 4 katlı bu otoparkın altına gömülmesini istedi. Doğal olarak, bu fikir tomurcukda Avci Architects’in Anglo-Saxon rasyonel yaklaşımıyla ortaya atıldı ve pavyonun bir kopya olarak yıkılabileceği ve yeniden inşa edilebileceği kabul edildi. Daha sonra binanın tutulan kısımları, ana bina köşelerinden oluşuyordu.

 

 

 
Eski binanın ana yapısının ana “arka duvarı” olan merdivenlerle, eski binanın büyük yapısının bir ifadesi olarak tutulması gerekiyordu. ve ana cephelerin ilk iki katı. Geri kalan her şey orijinalinden daha iyi bir şekilde yıkıldı ve yeniden inşa edildi. Diğer tüm amaçlar için olan binanın tamamen yeni bir binanın yapacağı gibi davranması gerekiyordu ve orada varolan cepheler ve tutulan unsurlar yalnızca iç modern beton iskeletin derisi oldu.

 

 

Anıtlar İdaresi’nin aşırı muhafazakârlığının aksine, belediye “Estetik Komitesi”, eski mimariyi taklit etmeye çalışmak yerine, bütününde yeni olanın, tarzında ve mimari niyetinde tamamen modern olması gerektiği görüşünde.

 
Önümüzde, iç avlu tasarımında başlangıçta çok özgür bir el vardı. Ortaya çıkan binanın iç ve dış yüzü olan Janus gibi, her iki cepheyi de görme imkanı olan ayrıcalıklı ziyaretçi için doğal olarak hoş bir sürpriz. Merkezi salona ana giriş ve zemin katın ortasındaki daha büyük ünite, 19. yüzyıldan kalma Hauszmann kapılarının merkez salonla ekseninde olmasına rağmen, Güney ve Batı ekseninden alternatif girişler simetrik olarak kabul edilebilir. mevcut eski binanın planlanması. Benzer şekilde, binanın dış kenarlarını çevreleyen pasajlar, bunların merkezi alandan bağımsız olarak çalışabilmeleri için doğrudan sokaktan erişilebilen ayrı mağaza birimleri olarak ele alınacaktı. Temelde bu, ana Vörösmarty Meydanı’ndaki sokak seviyesindeki faaliyetin Dorottya’ya doğru ilerlemesini sağladı ve böylece bölgedeki kentsel kumaşın yeniden dikilmesini kolaylaştırdı. Güney ve Doğu’ya giden Sokaklar, kentsel alanın araba trafiğinden ziyade insan trafiğiyle geri kazanılmasını daha da vurgulamak için yayalaştırıldı.

 

 

 

 

 

 

Ofisler Piyano Nobile’nin daha uzun alanlarını kaplar ve ayrı asansörlerin ziyaretçileri doğrudan birinci kata götürdüğü sadece güney-batı ve güney-doğudaki iki köşe noktasından erişilebilir. Konsiyerj, erişimi kontrol etmek için her iki köşe yerinde de oturuyor. Aksi takdirde, iki kuzey köşesi sadece konut için ayrılmıştır.

 

 

 

 

 

Mevcut bina, binanın tepesine kadar neredeyse 3.5 m civarında tutarlı bir şekilde zeminden tavana kadar yüksekliğe sahipti. Yeni iç avlu alanlarında, bu yüksek katların binanın işgal edilen alanını bir kat daha yükseltmek için kullanılabildiği ve bu da normal bir konut yüksekliği olabileceği ve aynı zamanda bize yaratma fırsatı sunabileceği de mümkündü.

 
Çift yükseklikli bağlantıların kullanılmasıyla daha ferah hisseden bazı ilginç dubleks daireler. Çatı boşluklarına benzer bir şekilde ilave edilen ilave bir asma kat, tüm binanın satılabilir daire alanlarına toplam 2.000 m2 daha eklenmesi anlamına geliyordu. Doğal olarak, bölümün bu “akıllı” kullanımı, yatırımcı tarafından çok memnuniyetle karşılandı ve belediye tarafından karşılaşmadıkça yoğunluğu arttıkça direnmedi.

 

 
Kaynak:www.architectmagazine.com

Çeviri : Mimdap

 


Yorum yazmak için


Amerikalı mimarlar Tod Williams ve Billie Tsien, Japonya Sanat Birliği’nin 2019 Praemium Imperiale ödülünü  kazandı.       2019 Praemium Imperiale mimarisi, Tod Williams ve Billie Tsien’i ödüllendirdi. Fotoğrafı çeken Taylor Jewell     Her yıl verilen Praemium Imperiale, mimarlık, heykel, müzik, resim ve tiyatro ya da film alanlarında “büyük uluslararası etki” yapan sanatçıları tanır. [...]
ARŞİV
Subscribe