Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim
ANA SAYFA
Çin EXPLORATORIUM Müzesi
Share 25 January 2019

Tasarım: Bernard Tschumi Architects

 

Baca şeklindeki galeriler Bernard Tschumi tarafından Exploratorium müzesinde denendi.

 

 

Bernard Tschumi Architects, delikli bakır renkli dış yüzeyinden çıkıntı yapan dev endüstriyel baca şeklindeki sergi alanlarına sahip Çin’deki Exploratorium müzesini tamamladı.

 

 

Bu yılın sonbaharında açılacak olan 33.000 metrekarelik müze Tianjin’de bulunuyor ve liman kentinin endüstriyel geçmişini sergilemek için Bernard Tschumi Architects tarafından tasarlandı.

 

 

 

 

 

Proje Binhai bölgesindeki yeni bir kültür merkezi için master planının bir parçası olarak Tianjin Kentsel Planlama ve Tasarım Enstitüsü ile işbirliği içinde tamamlandı.

 
Bernard Tschumi Architects, “Exploratorium’u bölgenin zengin sanayi tarihi, yüksek hacimli üretim ve araştırma alanı ile ilgili olacak şekilde tasarladık” diye açıkladı.

 

 

 

 

Şehrin Binhai Kültür Merkezi’ndeki bina, ofis mekanları restoran ve mağazaların yanı sıra kültürel etkinlikler ve sergiler için galeriler ve alanlar içerecek.
Exploratorium’un tüm tesisleri, duvarlarından ve çatı hattının dışına taşan dev koni yapılarının içinde ve çevresinde konumlandırılmıştır.

 

 

 

 

Bernard Tschumi Architects tarafından binaya “birleşik bir varlık” sunmak için tasarlanırken, ısı kazanımını azaltmaya yardımcı olmak için tasarlanmış delikli alüminyum panellerden yapılmış bakır renkli bir cephe ile sarılmışlar.

 

Cephenin odak noktasını oluşturan Exploratorium müzesinin en büyük konisi, büyük bir spiral rampa ile üç katlı bir lobiye ev sahipliği yapıyor.

 

 

 

 

Binanın tüm kamuya açık kısımlarına erişim sağlar ve cepheye dağılmış olarak görülebilen görüntüleme boşluklarıyla kaplıdır.

 
Ziyaretçiler ayrıca, bacaya benzeyen yapıların tepelerinin arasında bulunan ve çevredeki şehre bakan müzenin çatısındaki bir izleme platformuna giden rampayı takip edebiliyorlar.
Daha küçük baca şeklindeki hacimler, büyük sergilemelerin sergilenmesi için boşluklar içerir.

 

 

 

 

Müzenin içinde “dünyaca bir his” yaratan Bernard Tschumi Architects, bir takımyıldızı andırmak için rampaya dairesel ışıklar yerleştirdi.
Bununla birlikte, yapay ışığa bağımlılık, konal yapıların tepe ışıklarıyla üst üste geldiği ve doğal ışığı tüm müzeye yönlendirdiği için başka yerlerde sınırlıdır.

 

 

 

 

 

Bernard Tschumi Architects ayrıca bu binaları güneş bacaları olarak çalışacak şekilde tasarlamıştır – pasif bir soğutma ve ısıtma sistemi, yaz aylarında sıcak havayı kanalize eder ve kışın filtreler.

 
Exploratorium, MVRDV tarafından tasarlanan Tianjin Binhai Halk Kütüphanesi de dahil olmak üzere Binhai Kültür Merkezi ana planında bulunan dört binanın yanında oturuyor. Beşi de bir cam kanopinin altına yerleştirilmiş ortak bir koridorla birbirine bağlanır.

 

 

 

 

Bernard Tschumi Architects’in Çin’deki ilk büyük ölçekli binasıdır, ancak stüdyo tarafından çarpıcı bir cepheye sahip olan ilk proje değildir.

 
2012 yılında, Bernard Tschumi Architects, Fransa’daki bir arkeolojik alanda süslü bir balıksırtı dış cephesi bulunan ve kereste tahkimatlarına referans vermek üzere tasarlanmış bir ziyaretçi merkezini tamamladı.
Fotoğraf: Kris Provoost

 

Proje Bilgileri
Müşteri: Tianjin Binhai Belediyesi
Mimar: Bernard Tschumi Mimarlık
Tasarım Lideri: Bernard Tschumi.
Anahtar personel: Joel Rutten, Nianlai Zhong, Christopher Lee, Pierre-Yves Kuhn, Jerome Haferd, Bart-Jan Polman, Dora Felekou, Pedro Camara, Shayi Liang, Nate Oppenheim, Kate Scott, Clinton Peterson, Olga Jitariouk, Sung Yu
Yerel mimar ve mühendis: Tianjin Kentsel Planlama ve Tasarım Enstitüsü (TUPDI)

 

 

 

 

 

Kaynak: Dezeen

Çeviri : Mimdap


Yorum yazmak için


Tasarım: Studio RHE           La Vinya, dünyaca ünlü PGA Catalunya golf beldesinin kenarında bulunan dört yatak odalı eşsiz bir villadır. Doğu Pirenelerin eteklerinde, İspanya’nın kuzeydoğusunda bulunan PGA Catalunya Resort, yakın zamanda açık şampiyonalar düzenlenen iki adet golf sahasını da içermektedir.                     Studio [...]
ARŞİV
Subscribe