“Kültürpark’ın parça parça yok edilmesine karşı sonuna kadar direneceğiz” - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
“Kültürpark’ın parça parça yok edilmesine karşı sonuna kadar direneceğiz”
Share 7 Aralık 2018

Kültürpark Platformu, İzmir Büyükşehir Belediyesi meclis toplantısında Kültürpark’ın Tınaztepe Üniversitesi’ne tahsis edilmesini ilgili protestoları devam ediyor. Platform, bugün basın açıklaması yaparak, “Kültürpark’ın parça parça yok edilmesine karşı sonuna kadar direneceğiz” denildi.

 

 

 

12 Eylül tarihinde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu tarafından sunulan önergeyle, Kültürpark’ta bulunan İZFAŞ eski binası, 3 yıl süreyle İzmir Tınaztepe Üniversitesi’ne bedelsiz olarak tahsis edilmişti. Alınan karar sonrası Kültürpark Platformu’nun protestoları devam ediyor.

 

 

Bugün, ODTÜ Ege Mezunlar Derneği’nde yapılan basın açıklamasında, Kültürpark’ı kimseye vermeyeceklerine vurgu yaparak, “Kuruluşundan bugüne dünya savaşları gören, kentin dönüşümünü yaşayan bu parka karşı, hiçbir yerel yönetim, kamu yararı adı Kültürpark’a karşı bu kadar saldırmamışken, Behçet Uz’un dediği gibi ‘Kültürpark halkın parkı olmalıdır, şehrin kalbi ve özgürlük alanı’ olmalıdır” denildi.

 

 

ÜLKEYE ARMAĞAN EDİLEN KÜLTÜRPARK DA BUGÜN SALDIRI ALTINDAKİ ALANLAR ARASINDADIR

 

 

Platform adına basın açıklamasını yapan İlyas Yaman şunları dile getirdi:

Kentlerimiz kentsel dönüşüm ve rant nedeniyle her türlü belirsizliği bünyelerinde barındırmaktadırlar. İzmir de de durum farklı değildir. Yerel yönetimlerin kenti rant alanına çevirdiği zamanları yaşıyoruz. Kentimizde de kamusal alanlar, “kamu yararı” maskesinin ardına saklanan Yönetimlerce talana açılmış durumdadır. Şehrin kalbi, özgürlük alanı ve vahası olan, ülkenin kurucu iradesini temsil eden öncü Behçet Uz tarafından kente ve ülkeye armağan edilen Kültürpark da bugün saldırı altındaki alanlar arasındadır.

 

 

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI’NDAN GÖRÜŞ BİLE ALINMADI

 

 

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi 12 Eylül 2018 tarihinde, İzmir ve kendileri için de çok talihsiz bir karar almıştır ve Kültürpark Şube Müdürlüğü tarafından kullanılmakta olan hizmet binasının, eğitim hizmetlerinde kullanması amacıyla; İzmir Tınaztepe Üniversitesinin Rektörlük ve Akademik Birimlerine 3 yıl süre ile bedelsiz tahsis etti. Bu kararda adı geçen bina, Atatürk Lisesi karşısındaki İZFAŞ eski binasıdır. Uzun yıllar Devlet adamlarının, sanatçıların ağırlandığı; mozaikleriyle, yakın çevresindeki bitki örtüsüyle İzmir’in yakın tarihinde özel değer taşıyan bir yapı olarak, kentin ve Kültürpark’ın tarihine imza atmış olan bir binadır. Ayrıca, 2. derece doğal ve tarihi sit alanı olan Kültürpark’ın bir parçasıdır. Dolayısıyla 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’nuna tabidir. Bu kanunun 13. Ve 14. Maddesinde şöyle der; ‘Her çeşit korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlığı ile bunlara ait korunma sınırları dâhilindeki taşınmazların intifa haklarının, belirli sürelerle kamu hizmetlerinde kullanılmak üzere, Devlet dairelerine, kamu kurum ve kuruluşlarına, kamu menfaatine yararlı milli derneklere bırakılması veya gerçek ve tüzelkişilere kiraya verilmesi, Kültür ve Turizm Bakanlığının iznine tabidir.’ Söz konusu karar alınırken, yasal süreç izlenmedi yani Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan görüş bile alınmadı.

 

 

20 BİNİ AŞKIN İMZA TOPLANDI

 

 

Kanunsuz, usulsüz, yangından mal kaçırır gibi belediye meclisinden geçirilip, Koruma Kurulu’na, sonradan sunulan; kurulun da korumak yerine, görevini kötüye kullanarak onayladığı bu karara karşı, Kültürpark Platformu; söz konusu bina önünde kitlesel bir basın açıklaması yaparak tepkisini dile getirdi. Kararın geri alınması için mücadele başlattığını duyurdu. Paralelinde, platform bileşenlerinden TMMOB tarafından da yasal süreç başlatıldı. Kamuoyunun bu yasa dışı durumdan bilgilendirilmesine yönelik çeşitli kampanyalar açıldı. Bu amaçla 20 bini aşkın imza toplandı.

 

 

YANLIŞ KARARLARINDAN GERİ DÖNÜLECEĞİNE İLİŞKİN BİR İŞARET VERDİLER

 

 

Bu haksız paylaşıma karşı, kentte tepkiler yükselirken, yanlış kararın sahibi Belediye Meclisi’nden beklenen geri adımın atılmaması üzerine; Kültürpark Platformu sesini birinci ağızdan duyurmak için Belediye Meclisine katıldı. Başkan ile Meclis Üyelerine durumu aktardı. 12 Eylül 2018 tarihinde gerçekleşen bu meclis toplantısında İBB Başkanı’nı Kültürpark Platformu’nu makamına çağırdı ve grup başkan vekilleri ile bir buluşma ayarlamayı vaat etti. Aradan geçen 3 haftalık sürede, söz konusu vaat gerçekleşmediği gibi, henüz ortada olmayan Tınaztepe Üniversitesi’nden tahsise ilişkin açıklamalar geldi. Kısaca, İBB Başkanı Sayın Kocaoğlu ve Belediye Meclis Üyeleri bu yanlış karardan dönmeleri için kendilerine sağlanan şansı kullanamadılar. Ne ‘Belediye Başkanı ayda yaşamıyor’ diye yaptığı çağrıyı hayata geçirebildi, ne de yanlış kararlarından geri dönüleceğine ilişkin bir işaret verdiler.

 

 

KÜLTÜRPARK HALKIN PARKI OLMALIDIR

 

 

Tekrar ediyoruz Kültürpark’ın bir parçasının TınaztepeÜniversitesine tepsi içinde sunulmasına karşıyız, Kültürpark’ta senatoryum da olamaz, üniversite de olamaz. Bu yanlış adımlarla Kültürpark’ta emsal oluşturulmasına izin vermeyeceğiz. Kültürpark’ın parça parça yok edilmesine karşı sonuna kadar direneceğiz. Kültürpark Platformu olarak bu ‘kente ihanet’ kararı karşısında her alanda meşru, hukuki ve haklı duruşumuzla şimdiye kadar mücadele ettik, ediyoruz ve etmeye devam edeceğimizi bir kez daha ilan ediyoruz. Kültürpark’ta; Kültürpark’ın ekolojisine, tarihine, kültürüne aykırı, kamu zararı doğuracak hiçbir tasarrufa izin vermeyeceğiz. Kuruluşundan bugüne dünya savaşları gören, kentin dönüşümünü yaşayan bu parka karşı, hiçbir yerel yönetim, kamu yararı adı Kültürpark’a karşı bu kadar saldırmamışken, Behçet Uz’un dediği gibi Kültürpark halkın parkı olmalıdır, şehrin kalbi ve özgürlük alanı olmalıdır. Kültürpark hepimizindir, kimseye vermeyeceğiz.

 

 

 

 

Kaynak : Birgün

1 Yorum
  1. İzmir’de eskiden fuar alanı da olan Kültürpark bütün ülkenin anılarının olduğu bir yerdir ve çok önemlidir. Artık öyle fuarlar kalmadı. Şimdi kentin içindeki bu güzelliğe göz dikmeyin be kardeşim. Zaten folkartlar bilmemneler gökdelen dikip fuarı ön bahçeleri yapmaya çalışıyorlar. Yazık etmeyin bu güzelliğe.

    Sabiha Nur Altıparmak | 7 Aralık 2018


Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org