İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi tarafından İDO iç hat seferlerinin kaldırılmasıyla ilgili yapılan açıklama.

 

 

 

 

İstanbul Deniz Otobüsleri Sanayi ve Ticaret A.Ş (İDO) tarafından yapılan açıklamada, 1 Aralık 2018 tarihinden itibaren Bostancı-Bakırköy, Bostancı-Kabataş/Beşiktaş ve Adalardan oluşan iç hat seferlerinin kaldırılacağı duyuruldu.

 

 

Bilindiği gibi, 1987 yılında faaliyete geçen İDO, 2011 yılında özelleştirilerek Tepe-Akfen-Souter-Sera ortaklığına devredilmiştir. İstanbul Büyükşehir Belediyesi İDO’yu özelleştirerek, kent içi ulaşım hakkını serbest piyasanın insafına bırakmıştır.

 
Yerel yönetimlerin asli görev ve sorumlulukları arasında bulunan kent içi ulaşımın özel şirketler eliyle yürütülmesine ilişkin yapılan itirazların ne kadar haklı olduğu, İDO A.Ş’nin son kararıyla açığa çıkmıştır. Çünkü İDO, adı geçen hatlardaki seferleri “kârlı” görmediği için kaldırma kararı vermiştir.

 
Yerel yönetimlerin, kent içi ulaşımı kamusal bir hizmet olarak görmek ve düzenlemek yükümlülüğü bulunmaktadır. Kimi hizmetler özel şirketler eliyle yürütülmek zorunda kalınsa bile, verilen hizmet kamusaldır. Kamu işini yürüten şirketin ne fiyatlandırmada ne de hizmet alanlarını belirlemede keyfiyete izin verilir. Bu nedenle İDO’nun hat iptaline ilişkin karar almaya hakkı yoktur, böyle bir kararı kabul etmek mümkün değildir.

 
Her ne kadar 19 Kasım 2018 tarihinde İDO tarafından yapılan açıklamada, sefer iptal kararının İBB’nin ve Karayolları Genel Müdürlüğü’nün bazı uygulamalar nedeniyle kaçınılmaz olduğu vurgulansa da, İDO ile diğer kurumlar arasındaki çekişmenin, İstanbulluların ulaşım hakkının daraltılmasına neden olması aynı şekilde kabul edilebilir değildir.

 
İstanbul kent içi ulaşımın sorunlu olduğu kamuoyunun malumudur. Kent içi ulaşıma dair eleştiri ve önerilerimiz yine kamuoyunun bilgisi dahilindedir. Kent içi ulaşım sorunu kara, deniz ve raylı sistem bütünlüğü sağlanarak, işlevsel ve sürdürülebilir kılınarak ve toplu taşımacılığı özendirecek ve kolaylaştıracak altyapının sağlanmasıyla çözülebilir.

 

 
İstanbulluların beklentisi bu yöndedir. Ancak bu beklentinin karşılık bulduğunu söylemek mümkün değildir. İDO’nun hat iptal karan ise deniz ulaşımını daha da etkisizleştirecek, iptal edilen hatlar nedeniyle ilgili bölgelerdeki kara ulaşımını da olumsuz yönde etkileyecektir.

 
inşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, İDO’nun hat iptal kararından vazgeçmesini, hatta yeni hatlar belirlenmesi, yeni seferler konulmasıyla deniz ulaşımının daha da işlevli hale getirilmesini talep etmektedir. Ancak bu taleple yetinmenin mümkün olmadığı açıktır. İDO özelleştirilmesi bütün sonuçlarıyla yok sayılmalı, kamunun hiçbir şekilde zarara uğratılmadan işletmenin yeniden kente kazandırılması sağlanmalıdır.

 

 
Çünkü kent içi ulaşım, özel şirketleri zengin etme aracı değil kamusal bir haktır.

 

 
Kaynak :  TMMOB inşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir