Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim
ANA SAYFA
Küp
Share 29 September 2018

Tasarım: KAAN Architecten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KAAN Architecten, Tilburg Üniversitesi’nde (Hollanda) yeni Eğitim ve Kendi Kendine Çalışma Merkezi olan “CUBE” i tasarladı. Bu kompakt ve görünüşte düşük yoğunluktaki yapı, kendini çevreleyen yeşil araziye ve 60′lı yıllara dayanan Katolik Koleji Koleji’nin çok görkemli Cobbenhagen binasını içeren Hollanda eğitim kampüsünün büyük mimari topluluğuyla birleşiyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kampüsün kuzeybatı köşesinde yer alan ve ortogonal bir planla karakterize edilen 11.000 metrekarelik bina, tüm fakültelere hizmet etmekte ve her gün yerlerinden geçen 2.200 öğrenci ve öğretim görevlisi tarafından sürekli olarak kullanılmaktadır. CUBE, kullanıcıları güney tarafındaki köşelere girişlerine yönlendiren asfalt yollarla çevreye demirlenmiştir. Ormanda bir açıklık hissi veren çalışma için gözlerden uzak bir alandır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kampüsteki diğer tüm binalardan daha fazla kullanım yeri olan yeni Eğitim ve Özyönetim Merkezi, öğrenciler için bir bina: açık ve ferah, zarif ve sağlam. KAAN Architecten’in tasarım seçenekleri sadece güncel kullanıcıları değil, aynı zamanda gelecek nesilleri ve üniversitenin gelişimini de dikkate alıyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Serbest akan, açık bir yapıyı güvenceye almak ve kalabalıklaşmayı önlemek için, CUBE’nin kalbi, şeffaf bir oditoryum ve iki veranda ile çevrili geniş bir kapalı çalışma alanıdır. Her tarafta, bina kapalı cepheleri olmayan homojen bir yerleşime sahiptir, ancak her tarafta tam eşitliği göstermektedir. Cepheden yeşil muhafazaya geçiş neredeyse sorunsuzdur.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zemin kat çekici ve yüksek tavanlar ile CUBE’ye akan bol gün ışığı sayesinde davetkar bir kamusal alan gibi hissedilmesini sağlıyor. Açık çalışma ve dolaşım alanları, salonlar ve bir yemek bölümü ile noktalanan bir süreklilik içerir. Burada, yuvarlatılmış yuvarlak beyaz spiral merdivenler, binaya huzur duygusu verir.

 

 

 

 

 

 

Cam duvarlarla çevrili oditoryum, bu dinamik topluluğun bir parçasıdır. Ayrıca, yeşil terasların yanı sıra, alçak tavanlı bağımsız çalışma alanları, yoğun çalışmalara ayrılmış, gömülüdür. Her iki katta da tüm tam donanımlı konferans odaları, KUBE’nin güçlü ortogonal yönelimini vurgulayan batı, kuzey ve doğu cepheleriyle birlikte uzanmaktadır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Planın üzerinde simetrik olarak yayılan, ana açık olan dört açık merdiven, iç plazayı birinci kata bağlar. Ana sarmal merdivenler hariç, tüm merdivenler ve gölgelikler koyu renklidir ve bina genelinde ortak bir iplik oluştururken, tüm ortak alanlar, elektrikli beton zeminlere ve açık gri genişletilmiş metal tavanlara sahiptir.
Uzun ahşap çalışma masaları, rahat banklar ve koltuklar mobilyayı tamamlamaktadır.

 

 

 

 

 

 

 

 

Oditoryum sıcak ve nötr bir iç mekana sahiptir. Katlar, duvarlar ve tavanlar tonlarca tondadır – gri renk tonlarında, birleşik bir mekânsal deneyim yaratır, barındırdığı olayların çeşitli tipolojilerine uygundur.

 

 

 

 

 

 

 

Artık öğrencilere açık olan CUBE’nin yaşamsal ve çılgınca günlük yaşamı, KAAN Architecten’in binanın kimliğini gerçek anlamda yansıtan açık ve açık bir tasarım süreci ile elde edilen bir mimari uyum sağlayıcılığındaki gizli ifadesini geliştiriyor.

 

 

Tilburg’daki Eğitim ve Serbest Çalışma Merkezi, bu yıl Hollandalı firma tarafından tamamlanacak yüksek öğrenim ve araştırmaya adanmış son projedir. Kamu binalarına bu son teknoloji yaklaşımı, yoğunlaşan ve fikirlerin canlı bir şekilde paylaşıldığı alanlara yönelik belirgin bir tavırla, şirketin Piracicaba’daki yeni UAM Kampüsleri ve Brezilya’daki Sao José dos Campos, Institut des Sciences için de geçerlidir.

 

 

 

 

Kaynak: www.architectmagazine.com
Çeviri: Mimdap

 


Yorum yazmak için


İstanbul Bakırköy’deki Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nin ‘şehir hastanesi’ için imara açılmasına ilişkin plan, yargıya takıldı. Şehir hastanesi yapılmasında kamu yararı görmeyen İdare Mahkemesi, planın yürütmesini durdurdu.         Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nin de yer aldığı yaklaşık 1 milyon metrekarelik alana yönelik yaptığı imar planına yargıdan ‘ret’ [...]
ARŞİV
Subscribe