Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim
ANA SAYFA
James Simon Gallery
Share 13 September 2018

James Simon Gallery
Tasarım: David Chipperfield

 

 

David Chipperfield Architects, Berlin’deki Müze Adası’ndaki giriş binası için yeni tasarımını paylaşıyoruz.

 

 

James Simon Galerisi denilen bina, Spree nehrinde bir adada yer alan kültür binalarının kümesine büyük bir giriş olarak hizmet verecektir. 

 

 

Aynı yerin 1916 fotoğrafı

 

 

 

 

 

Chipperfield’ın müze adası için master planının son bölümü, mimar bu çalışmaya 1998′de başladı. 2008 de yapı tamamlandı.

 

 

Hasar görmüş haldeki Kültür Adası

 

 

David Chipperfield Architect tasarımla ilgili açıklaması şöyle:

 

 

Friedrich August Stüler’in forum mimarisinin devamı niteliğindeki Yeni Giriş Binası, ilk olarak Schinkel’in Packhof binasının kapladığı alandaki Müze Adası topluluğunu tamamlayacaktır. Kupfergraben kanalı ile Neues Müzesi’nin batı cephesi, Bodestrasse ve güney cephesi Bergama Müzesi bulunmaktadır.

 

Her şey bir fikirle başlıyor…

 

 

 

 

Proje, Pergamon Müzesi ve Neues Müzesi arasındaki ilişkilerin ve açık alanların yeniden düzenlenmesini ve sitenin büyük ölçekli kentsel niteliklerine mimari bir form kazandırmayı içeriyor. Her şeyden önce, proje müze adasında yeni bir adres oluşturmayı hedefliyor – Lustgarten, Schlossbrücke (Saray Köprüsü) ve sokak Unter den’e doğru, sitenin en etkili tarafının olanaklarını kullanan yeni bir giriş ve resepsiyon alanı. Linden, aynı zamanda mevcut tarihi binaların kentsel ilişkilerini desteklerken. Tasarım ayrıca Bergama Müzesi’nin ana girişine ve bodrum katındaki Arkeoloji Gezinti Yolu’na yapay bir bağlantı oluşturuyor.

 

 

İnşaat aşamasından…

 

 

 

Bina hacimlerinin, Kupfergraben kanalına ve kuzeye doğru şaşırtıcı cephe vermesi, Schlossbrücke’den, Müze Adası’nın derinliklerine kadar olan alanı desteklemektedir ve Neues Müzesi’nin batı cephesinin ana katlarının görülebilmesini sağlamaktadır. Binanın bu şaşırtıcı yapısı, Neues Müzesi’nin merkezi risalitindeki çift tripartit pencerenin orijinal motifini yeniden kazanmayı mümkün kılıyor; bu da ikinci bir sıranın karşısındaki ikinci sırayı – orijinal olarak Schinkel’in Packhof binasında – kentsel ortama hitap ediyor.

 

 

Tasarımın maketi

 

 

Neues Müzesi’nde biten ve Neues Müzesi’nin batı cephesinin önündeki küçük sütunlarla çevrili bir avlu olan Neues Müzesi’nin önündeki boşluğu daha az çekici olan güney cephesinden ayıran yeni bir kolonnata Stuster’ın kolonisi devam ediyor. Bergama Müzesi yeni giriş katının giriş katındaki Yeni Giriş Binası boyunca devam ettiği ve Neues Müzesi’nin batı girişinin karşısındaki yeni giriş binası, esas olarak Arkeoloji Gezinti Yolu, geçici sergi alanları ve Oditoryum olarak işlevlendirilmiştir.

 

 

James Simon Galerisi Toplantısı: SPK başkanı Hermann Parzinger. Fotoğraf:  photothek.net / Michael Gottschalk

 

 

 

James Simon Gallery Toplantısı : David Chipperfield with Alexander Schwarz

 

 

13/04/2016 tarihinde Museum Island Berlin’deki James Simon Galerisi’nin Toplantısı. Soldan sağa: Bundesbauministerin Barbara Hendricks, Kültür Bakanı Monika Grütters, mimar David Chipperfield, BBR Başkanı Petra Wesseler, SPK Başkanı Hermann Parzinger, mimar Alexander Schwarz. Fotoğraf: photothek.net / Michael Gottschalk

 

 

 

Topoğrafik olarak dikkat edilerek inşa edilmiş gibi, yüksek bir baza Kupfergraben kanalının kenarını kaplar. Pergamon Müzesi’nin risalit temeline uygun olarak, bu yeni yükseltilmiş plato, Pergamon Müzesi’nin ana sergi katı ile aynı seviyededir. Pergamon Müzesi’nin güney kanadına doğru eksenel olarak uzanan kaideden yükselen bir sütunlu yükselir. Güneybatıya bakan terasta bulunan bu sütunlu kolonun büyük bölümleri, müze adasının Spree Nehri’nden Kupfergraben kanalına kadar uzanan cazip açık alanlarını genişleterek, çalışma saatleri dışında halka açık bir şekilde erişilebilmektedir.

 

 

Geleriden…

 

 

Genel yerleşim planı

 

 

Kültür Adasına toplu bakış

 

 

Yeni Giriş Yapının gerçek bina hacmi, yükseltilmiş sütunlu kolon ile yeni sütunlu avlu arasında, yeni yapının boylamsal yüksekliklerinin iki kolonnades tarafından taranacağı şekilde yer almaktadır. Binanın girişinin önünden Lustgarten’e bakan cömert bir giriş motifi olarak geniş ve açık bir merdiven çıkmakta ve Yeni Giriş Binasına ana erişim sağlanmaktadır.

 

 

 

Gece görünüşü

 

 

 

Böylece ziyaretçi, Pergamon Müzesi’nin ana sergi katına karşılık gelen üst seviyeye çıkarılacak ve orada cömert bir salonda karşılanacaktır. Pergamon Müzesi’ne giden kafe ve bağlantı, giriş holünün batısındaki kolonnada gömülüdür. Sütunlu avluya bitişik fuaye ile üst resepsiyon salonu arasında bir asma kat, vestiyer, tuvalet ve dükkan gibi hizmetler yer alırken, geçici sergi alanları, oditoryum ve seminer salonları, Arkeolojik Promenada  ile bağlantı sağlayan bodrum kattadır.

 

 

 

 

 

Yeni Giriş Binasının mimari dili, ağırlıklı olarak, inşa edilmiş topografyaya bağlıdır ve dış merdivenler gibi açık hava mimarisinden müze adasının mevcut unsurlarını benimser. Bu bağlamda, mimari dili klasik mimariyi kopyalamadan yansıtan, otantik bir çağdaş yapı olmayı hedeflemiştir. Yapının kireçtaşı, kumtaşı ve işlenmiş cepheleri ile müze adasının polikrom malzeme paleti ve doğal taş agregalı karışımları ile yeniden yorumlanmış yapıdaki malzeme yapısı gündeme alınmıştır.

 

 

Proje Bilgileri

 

Tarih: 2007-2018
Brüt kat alanı: 10.900 m²
İşveren: Bundesamt für Bauwesen ve Raumordnung tarafından temsil edilen Stiftung Preußischer Kulturbesitz
Mimar: David Chipperfield Architects Berlin
Ortaklar: Alexander Schwarz, Martin Reichert
Proje Mimarı: Urs Vogt
Yapısal mühendis: IGB Ingenieurgruppe Bauen
Hizmet mühendisi: INNIUS DÖ GmbH, Inros Lackner

 

 

 

 

Kaynak: Dezeen

Çeviri: Mimdap

1 Yorum
  1. Ben buna bir mimarlık şöleni diyorum. Yapılı çevreye yaklaşma ve yeniden yorumlamak bu denli incelikli düşünülebilir.

    Serap İçöz | 15 September 2018


Yorum yazmak için


Tasarım: Christensen & Co               Kompakt dolgu tasarım, sosyal olarak savunmasız vatandaşlar için dokuz küçük daire içermektedir. İnşaatın cephesi sadece 10 metre genişliğindedir, mimarinin bu fiziksel sınırlaması tasarım kalitesine dönüştürülür, çünkü her bir katın sadece iki dairesi genç sakinlere mahremiyet duygusu verirken aynı zamanda bir topluluğun parçası olmanın güvenliğini [...]
ARŞİV
Subscribe