Diyarbakır Mimarlarından SUR Evlerinin akıbeti açıklaması... - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
Diyarbakır Mimarlarından SUR Evlerinin akıbeti açıklaması…
Share 11 Eylül 2018

 SUR evlerinin akıbetine dair basında yer alan haberlere dair açıklamamızdır.

Son günlerde bazı yayın organlarında yer alan ‘SUR mağdurlarına SUR’da yeni tarihi evler yapılıyor ve yakın zamanda kendilerine teslim edilecek’ şeklindeki haberler gerçeği yansıtmamaktadır.

2 Aralık 2015’te ilan edilen ve halen devam eden sokağa çıkma yasağı üçüncü yılını doldurmak üzereyken ev sahiplerinin yasaklı alana girişine, yani evlerini görmelerine bile müsaade edilmezken Sur’da inşa edilen …yeni yapılarda, zorla yerinden edilen Sur halkının menfaatlerinin gözetileceğini iddia etmek, açık bir şekilde gerçeği manipüle etmektir.

Bu bilgileri hatırlatmakta yarar vardır;

11 Temmuz 2018 tarihi itibariyle kadim SUR kentinin yasaklı altı mahallesinde 87 adedi tescilli ve 247’si de tescile değer tarihi yapı olmak üzere toplamda 4985 adet yapı yıktırılmıştır.21 Mart 2016 tarihinde SUR’un neredeyse tamamı için, Bakanlar Kurulu, Acele Kamulaştırma kararı almış ve Sur halkının mülksüzleştirilme süreci başlatılmıştır.

Bununla birlikte 2016 Haziran ayında henüz SUR’ da tarihi kırım tam olarak yaşanmamışken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, SUR sakinlerinin SUR’ u terk etmesi için çok ağır seçenekler dayatıp başka adresler göstermiştir.

Dayatılan seçenekler;

1-SUR’ lu parasını alıp tapusunu bize teslim edecek.

2-SUR’ lu bana daire verin diyorsa Diyarbakır, Urfa, Mardin, İstanbul’da TOKİ’ lerde daire verelim ama vereceğimiz daire fiyatının farkını ödemek zorunda kalacak.

3-SUR’ lu eğer kendi evini yapmak isterse arsası kendisinin olacak ve imar planına uygun yapacak ya da hapis cezası verilecek,şeklindedir.

Yukarıdaki bilgilerden de anlaşılacağı üzere bakanlığın 2016 yılında SUR’ un demografisini değiştirme, SUR’ luları kendi yurdu ve kenti içinde zorunlu göçe maruz bırakarak yaşam alanlarından uzaklaştırma kararını verdiği görülmektedir. Yani SUR halkının SUR’ da yaşaması için çok zor şartlar öne sürerek SUR’ dan çıkışları meşrulaştırılmak istemiştir.

SUR’un uğradığı tarih ve kültür kırımı sonrası SUR’da tarihi doku ile alakası olmayan yüksek bedelli bazalt makyajlı onlarca villa yapılmıştır. Yapılan villaları SUR’ un gerçek sahibi, emekçi SUR halkının yüksek bedeller karşılığında alma gücü bulunmadığına göre beyaz yakalı, sermaye sınıfının hizmetine sunulacağını söylemek yanlış bir öngörü olmayacaktır.

Hakikati çarpıtmaya dönük bu tür haberlerin toplum nezdinde hiçbir karşılığı ve değerinin olmayacağının bilinmesini isteriz.

Kaynak : MİMARLAR ODASI DİYARBAKIR ŞUBESİ YÖNETİM KURULU
1 Yorum
  1. bir başbakan vardı şimdi partisi bile yüz vermiyor, Sur’u Toledo gibi yapacağız demişti de çok gülmüştük…

    serkan uçar | 11 Eylül 2018


Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org