Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim
ANA SAYFA
7. Sanat’a Adanmış Avrupa Kent Kültür Merkezi
Share 18 July 2018

Tasarım: UNStudio

 

EuropaCity

 

 

 

 

 

 

 

 

 

EuropaCity tamamen yeni bir türün turizm gelişimidir; kültür, spor, ticaret, eğlence, otel, restoran ve kentsel tarımı birleştirecek yepyeni ve eşsiz bir eğlence bölgesidir ve ulusal ve uluslararası turistlerin yanı sıra yerel topluluklara da hitap edecek.

 

 

 

 

 

 

 

 

Grand Paris Aménagement tarafından işletilen bir kamu gelişiminde, Triangle de Gonesse’de bulunan EuropaCity, Büyük Paris’in sembolik projelerinden biridir. 3,1 milyar avroluk özel yatırımla bu yenilikçi proje Immochan France ve Dalian Wanda Group tarafından yönetiliyor. Mimari çeşitlilik, EuropaCity ana planının temel hedefiydi. Mimari rekabet, inovasyon ve sürdürülebilir kalkınma için mimari kalite, çeşitlilik ve yaratıcılık ile birlikte ana hedefleri oluşturdu.

 

 

 

 

 

 

 

 

UNStudio’nun Centre Culturel Dédié Au 7è Art’ın önerisi Centre Culturel Dédié Au 7è Art’ın tasarımı, yeni bir sinema türü yaratmayı hedefliyor: Biri medya ve üretim tesislerini içeren genişletilmiş bir programla, aynı zamanda ‘Cinéma en plein hava‘ kültürünü bütünüyle kucaklıyor.

 

 

 

 

 

Yeni kompleks, sinemanın tam deneyimini gerçek anlamda kamusal bir şekilde kutlayan kapsamlı ve çeşitli iç ve dış mekan programlarıyla kültürel bir hedef olarak tasarlanmıştır. Binanın öncelikle bir “kara kutu” kitle deneyimi için bir kap olarak işlev gördüğü geleneksel sinema kompleksinin ötesine geçen Center Culturel, hem bir kamusal alan hem de bir kültür laboratuvarı olarak tasarlanmıştır.

 

 

Ben van Berkel: “Sinemalar gizli mimarinin mükemmel bir örneğidir. Sinema, içine girdiğinizde görünmez hale gelen tek bina türüdür. Karanlık bir odada iki saate kadar harcıyorsunuz, alternatif mekana ve hayal gücüne dalmışsınız… ve sonra gidiyorsunuz. Sinemanın bir mekân olarak bu sınırlı kullanıcı deneyimi, tasarımımızı yönlendiren kilit bir düşünceye yol açmıştır: Bütünlüğünde, daha geniş bir sinema deneyimi sunan bir bina yaratma isteği. ”

 

 

 

 

 

Farklı bir kimlik katmak

 

 

Centre Culturel binası, BIG’in ana planının ve “Rolling Hills” kavramının bileşimi içinde düşünceli bir şekilde yerleştirilmiş, ancak bu bağlamda kendi güçlü ve tanınabilir kimliğini ifade etmektedir. Binanın cephe malzemesi seçimi, büyük ölçekli peyzaj heykelleri ve enstalasyonlarından ve yıpranmış metalde bulunan doğal tonlar ve renklerden yararlanıyordu.

 

 

Çevredeki iç içe üç hacim ortaya çıkar, çevredeki manzara binanın çatısının tepesinde eğimli bir yeşil halı olarak devam eder. Çatı katındaki bu halka açık alanlar yalnızca açık hava ekranları, restoranlar ve kafeler sağlamakla kalmaz, aynı zamanda EuropaCity’nin ve Paris’in silüetine doğru 360 derece görüş ve yeni bakış noktaları sunar.

 

 

Ben van Berkel: Cul ’Kültür Merkezi’nin tasarımı için‘ Cinéma en plein hava ‘kültüründen esinlendik ve film yapım sanatını kutlamak istedik. Paylaştığınız bir film olarak hem film üretip hem de keyif alabileceğiniz bir bina yarattık ”

 

 

 

 

Demokratikleşen sinema

 

 

Center Culturel, sinema ekibinin deneyimini kara kutunun ötesine taşıyor ve sinema, film merkezi, arşiv ve yeni sanatsal üretim için bir katalizör görevi gören bir kurum haline geliyor.

 

 

Tasarım, sinemanın interaktif, sosyal ve hepsinden önemlisi erişilebilir hale geldiği topluluk düşüncesine odaklanıyor. Ziyaretçiler mutlu bir şekilde bir filme gidebilirler, fakat aynı zamanda çatı üst teraslarının ve dış mekan projeksiyonlarının, entegre çoklu ortam sanat görüntülerinin ve kompleksin sunduğu çeşitli sosyal olanakların keyfini çıkarmaya da davetlidirler.

 

 

Tasarım teklifinde binanın üç bloğu film türüne göre düzenlenmiştir. Üç cildin her birinde barındırılan üç iyi tanımlanmış küme vardır.

 

 

Bloklar, fuayeyi oluşturan binanın merkezi uzayda birleşir. Buradan itibaren ziyaretçiler sinema salonlarına ulaşabilirler, ayrıca eğitim ve üretim stüdyolarının bulunduğu aşağıdaki seviyedeki film yapım sürecine de göz atabilirler.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Çevresini önemseyen bir bina

 

 

Binanın katlanmasını tasarlarken önemli bir endişe, bitişik otel için gün ışığında erişilebilirlik üzerinde herhangi bir olumsuz etkiden kaçınılması gerektiğiydi. Center Culturel’in çatısının eğimi, bu nedenle komşu binanın minimum gölgelenmesini sağlamak için tasarlandı ve böylece yıl boyunca tam gün ışığına erişebilmesini sağladı.

 

 

Blokların son tasarımında daha fazla etki, güneş ve rüzgar çalışmalarının çıktısına dayanıyordu. Bu çalışmalar, güneş güvertelerinin maruziyetini en üst düzeye çıkararak ve saptırma yoluyla rüzgar etkisini en aza indirerek, kullanıcılar için mümkün olan en iyi konforu sağlamak amacıyla, oyulmuş ve eğimli hacimlerin değişmesine yol açmıştır. Delikli, yıpranmış çelik cephe elemanları, cepheler boyunca stratejik olarak yer almakta ve hakim rüzgarları kullanmakta ve iç mekanlar için doğal havalandırma sağlamaktadır. Dahası, termal ısı kazancı minimize edilmektedir…

 

 

 

Yer: Paris

Alan: 10.500 m2

Tamamlanma yılı : 2018

Proje grubu: Ben van Berkel
Wouter de Jonge
Imola Berczi
Aurélie Hsiao
Alexandra Virlan
Julia Gottstein
Ana Maldonado
Dimitra Chatzipantazi
Saba Nabavi
Eva Poulopoulou
Jay Tsai
Patrik Noome
Spyros Nikolopoulos

 

 

 

 

Kaynak: www.architectmagazine.com

Çeviri: Mimdap

 

2 Yorum
  1. Müthiş mimarlara heyecan katan kütleler. Akışkan bir form içine fonksiyonlar oluşturulmuş.

    Levent Yüksek | 20 July 2018

  2. Ne kadar heykel gibi bir bina tasarımı, şapka çıkarılacak kalitede. Çok başarılı.

    pervin karataş | 3 August 2018


Yorum yazmak için


Erdoğan’ın, “Biz bu şehre ihanet ettik” dediği İstanbul’u 25 yılda enkaza çevirdiler. Silueti, yeşil alanları, havası, tarihi yok edildi. Dünyada en çok trafik sıkışıklığı olan kentler listesinde 2’nci sırada. Megakent, hem en stresli şehirlerden biri, hem de çok pahalı. Sahip olduğu yeşil alanla ise sıralamalarda sonuncu.           Yenilenen İstanbul seçimi için [...]
ARŞİV
Subscribe