Joan Soranno, 2018 Edward S. Frey Ödülü’nü Aldı
AIA Interfaith Tasarım Bilgi Topluluğu tarafından desteklenen bu ödül programı, bir mimarın ibadet yerlerini tasarlama konusundaki katkısını kutluyor.

Editör:AYDA AYOUBI

 

 

 

 

31 Mayıs’ta, Amerikan Mimarlar Enstitüsü (AIA), 2018 Edward S. Frey Ödülü’nün sahibi Joan Soranno oldu. 1981 yılında Din, Sanat ve Mimarlık Dinlerarası Forumu (AIA Interfaith Tasarım Bilgi Topluluğu olarak da bilinir) tarafından kurulan Frey Ödülü, “AIA mimarlarını dini mimarlık alanına katkılarından dolayı tanınır”. Ödül programı, “tasarımda manevi değerleri teşvik etmek için mimarlara ilham veren ve Amerika’nın Lutheran Kilisesi için Kilise Mimarisi Komisyonu’nun yönetim direktörü olarak görev yapan mimar” Edward S. Frey’in anısına verildi.
Soranno’nun yaptığı açıklamada, “2018 Edward S. Frey Ödülü’nü aldığım için gerçekten onur duyuyorum. Bu ödülü, projemizin tüm çalışmalarında yetenekli olan eşim John Cook, FAIA ile paylaşmak istiyorum.” Minneapolis’te bulunan HGA’da tasarım sorumlusu Soranno, “Ruhsal tabanlı konuların sahipleri müşterilerimizle çalışmak, kariyerimizin en değerli deneyimlerinden biri olmuştur ve HGA’nın 50’den daha uzun bir süredir dinsel mimarideki mirasına devam etme şansına sahip olduğumuz için çok mutluyuz.” diye devam etti.
O, Indiana’daki Notre Dame Üniversitesi’nden ve ABD Genel Hizmetler İdaresi’nin tasarım mükemmelliği programının bir üyesidir. Soranno, kültürel ve dini alanları tasarlama konusunda uzmandır. Sanat merkezlerinden türbe ve şapellere kadar birçok projenin tasarımının arkasında, yıllar boyunca çeşitli ödüllere layık görülmüştür. 2006 yılında, İkiz Şehirlerin Birleşik Teoloji Semineri Bigelow Şapeli, AIA Enstitüsü Mimarlık Ödülü’ne layık görüldü. Bir diğer proje olan Lakewood Mezarlığı Bahçe Türbesi, 2014 yılında aynı ödülü ve aynı zamanda bir Amerikan Peyzaj Mimarları Ödülü Mükemmellik Ödülü’nü almıştır. Diğer önemli projeleri arasında Tapınak İsrail Eğitim Merkezi ve Lobi Genişlemesi; Walker Sanat Merkezi için yeni giriş pavyonu (her ikisi de Minneapolis’te bulunmaktadır); ve Vermont’taki Marlboro Müzik Evleri işlerinden bazılarıdır.

 

 

“İnanç temelli tasarım her şeyden önce ilham vermeye çalışmalıdır. [Soranno] sürekli olarak, form, malzeme ve ışıkla ustaca bütünleşmesi aracılığıyla “jüri bir açıklamada bulunur” dedi. Dini eserlerine dahil edilen düşünceli ve kasıtlı tasarımın sonuçları ilham vericidir. Çalışması, hem mekanın anlamını hem de onun basit dinginliğini duraklatmak ve düşünmek için sezgisel bir anlam taşır. ”

 

 

 

Kaynak: www.architectmagazine.com
Çeviri: Mimdap

One Comment

  1. O kadar farklı bir alan ki, bizde olsa bu üretim devlet memurlarının yetkisiyle yapılıp bitirilir ve kamuya kapalı tutulur. Burada başarıya ödül bile var. Ne kadar farklı bir yaklaşım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir