Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim
ANA SAYFA
EĞİMLİ ŞARAPHANE
Share 30 April 2018

Olson Kundig, yerçekimi-akışlı şaraphaneyi British Columbia yamacına gömüyor
Editör: Jenna McKnight

 

 

Üretim sürecinde yerçekimi çekişini kullanan Kanadalı bir winemaker için, Olson Kundig Architects, bir yamaçtan aşağı inen açılı, metal kaplı bir bina yarattı.

 

 

 

 

 

 

 

Martin’s Lane Şaraphanesi, British Columbia’daki Kelowna şehrinin yakınında, doğal Okanagan Vadisi’nde yer almaktadır. Bu şarap uzmanı Anthony von Mandl tarafından 50 yıl önce kurulan Mission Hill Family Estate ile bağlantılıdır.

 

 

1990′larda şaraphane için bir kompleks tasarlayan Seattle merkezli stüdyo Olson Kundig Architects’tan, pinot noir şarabı üretmek için hafif yer çekimini kullanan yeni bir tesis yaratması istendi. Hem üretim hem de ziyaret alanlarını içeren bina, dağlara ve büyük bir göle bakan, 90 dönümlük (39 hektar) bir alanın içinde yer almaktadır.

 

 

 

 

 

Ekip, “Bir yamaçta yer alan, Anthony von Mandl’ın en yeni şaraphanesinin tasarımı, manzara ve yerçekimi-akışlı şarap yapma tesisi arasında samimi bir ilişki kuruyor” dedi.

 

 
“Şaraphanenin tasarımı, yerçekimi yönünde akıyor, yerçekimi akışı süreci için yokuş aşağı eğimi kullanıyor, ziyaretçinin deneyimi ise çevredeki araziye ve üzüm bağlarına bakmaktadır.”

 

 

 

 

 

Çok katlı bina 3,233 metrekare alan kaplamaktadır. Dış duvarlar, yerçekimi-akış sürecini iletmek için bir açıda yerleştirilmiş olan, çatlama çeliği tabakaları ile kaplanmıştır.

 

 
Binanın iki farklı çatı düzlemi ile tepesi vardır – biri şantiyenin üzerinde yatay olarak yüzer, diğeri ise aşağı doğru eğimlidir. Clerestories, doğal gün ışığından yararlanır.

 

 

 

 

 

Ekip, “Bölünmüş çatı tasarımı alan boyunca bol miktarda doğal ışık sağlıyor” dedi.

 

 
İç mekan, ofis ve ziyaretçi alanları, üzüm, mayalama, yerleşme, şişeleme ve depolama alanlarını içeren üretim alanları ile iç içe geçmiştir. Konuklar için yürüyüş yolları “üretim sürecinin samimi görünümlerini sunmak” içindir.

 

 

 

 

 

 

Rehberli turlarla gelen ziyaretçiler, tahtadan oluşturulmuş betondan yapılmış bir tünelden geçerek cam ve delikli çelik aksamlı bir tadım odasına girerler. Tadım odası, tavandan asılan ince, siyah ışık fikstürleri ile yumuşak bir şekilde aydınlatılan alt seviyedeki varil depolama odasına bakmaktadır.

 

 
Bir spiral merdiven, daha büyük bir tadım odasına ve ziyaretçi deneyim alanına kadar uzanır. Firma, “Merdivenin şekli, paslanmaz çelik filtreleme ekipmanından ve üzüm asmaları nasıl yayıldığını yapılandırdığı Fibonacci mantığından ilham alıyordu” dedi.

 

 

 

 

 

 

Tesis genelinde geniş cam alanları güzel arazinin manzarasını sunmaktadır. Pencereler temiz hava getirmek için açılabilir.

 

 
Ekip, “Çalışabilir pencereler, binadan geçen ve doğal havalandırma sağlayan gölden esintiler çiziyor” dedi. “Pencereler ayrıca göl ve çevredeki üzüm bağları manzaralı, arazi ve doğaya görsel bir bağlantı sağlar.”

 

 

 

 

 

 

Olson Kundig’in diğer projeleri arasında akıllı donanım sistemlerine sahip uzak bir Idaho evi ve yukarı doğru yükselen bir cam duvar ile “demiryolu kutusu araçları gibi yuvarlanan hareketli ekranlara sahip bir Washington sanat müzesi” yer alıyor.

 

 

 

 
Fotoğraf Nic Lehoux tarafından.

Kaynak: Dezeen

Çeviri: Mimdap

 

2 Yorum
  1. çok dramatik bir yapı, saçağı malzemesi, arazi kullanımı…

    Gülendam Aytaç | 7 May 2018

  2. Bu farklı kütleler her zaman heyecan yaratmıştır.

    Gani Yılmaz | 10 May 2018


Yorum yazmak için


Tasarım: Lewis + Whitlock, Sweet Sparkman Architects                         Kotler-Coville Cam Köşkü, John ve Mable Ringling Müzesi Kampüsü’ne en son katmandır. Cam Köşk’ün tasarımı, sanata hizmet eden yenilikçi mimari yaratmanın Ringling geleneğini sürdürüyor. Bu imza galerisi, Ringling’e gelen ziyaretçileri selamlayan tarihi Gate House’a bir kontrast [...]
ARŞİV
Subscribe