OMA, Berlin’in tarihi KaDeWe mağazasının yenilenmesi konusundaki vizyonunu açıkladı.

 

 

 

 

 

1907’de açılan 90.000 m2’lik mağaza, Avrupa’nın en büyük mağazası olmakla birlikte, mevcut modeli internet alışveriş çağında eskimiş durumda.

 

 

 

 

 

OMA’nın mağaza planı, her biri farklı mimari niteliklere sahip ve farklı bir kitleyi hedef alan dört kadrana bölünür.

 

 

 

 

Her bir çeyrek, farklı bir sokak girişine hitap eder ve merkezi bir çekirdek ve atrium alanı etrafında düzenlenir. Bu boşluklar binanın dokuz katında ebat olarak değişir.

 

 

 
Mağazanın orijinal tonozlu çatı restoranının yerini, yeni bir sırlanmış ek ile Berlin’in dışında manzaralar sunan bir dış avlu alacaksınız. Bu yeni çatı katı, bir çift yürüyen merdivenle sokağa bağlanacaktır.

 

 

 

 

KaDeWe, 1907’de açılmasından bu yana, müşterilerin seçimlerinde daima ön planda ve aynı zamanda patron hizmetleri için yeni standartlar belirliyor. Kıtasal Avrupa’daki en büyük mağazası olan benzersiz boyutu, bir şehre benzer: yollar, meydanlar, semtler, etkinlikler ve geniş uzantılarla açılan üç boyutlu bir ağ ağı ve ticari sosyal ve kültürel buluşmalar için fırsatlar sağlıyor.

 

 

 

 

 

Onun gelişimi, Almanya’nın modern tarihini yansıtıyor: 20. yüzyılın başlarındaki kökenlerden İkinci Dünya Savaşı’nın yıkımı ve sonrasında ülkenin savaş sonrası yeniden yapılandırma ve ekonomik başarının bir sembolü haline gelen 1950’lerde yeniden doğuşuna kadar.

 

 

 
20. yüzyılın sonlarından günümüze yapılan değişiklikler, küresel ekonomik değişimlerin hızlanması ve dijital devrimin getirdiği zorluklar KaDeWe’nin mevcut konumunu eskimiş bir modele dönüştürdü. Artık, kurulan perakende modeline alternatif araştırmak gerekiyordu; bu model, hem patronları hem de fiziksel ve kentsel çevreleri ile mağazanın ilişkisini yeniden tanımlayabiliyor. KaDeWe’nin dönüşümü için önerimiz taktiktir.

 

 

 

 

 

 

Var olan binayı tekil bir kitle olarak ele almaktan ziyade proje, onu farklı izleyicileri hedef alan, mimari ve ticari nitelikleri farklı dört kadrana bölmeyi amaçlamaktadır: klasik, deneysel, genç, genel vb .; tek bir çatı altında dört mağaza, özgün kütleyi daha küçük, kolayca erişilebilir ve yönlendirilebilir bileşenlere parçalıyor – birleştiren kent dokusuna benzeyen farklı kentsel kesimlerde olduğu gibi.

 

 

 

 

 

.Her bir çeyrek, farklı bir sokak girişine hitap eder ve ana orta atriyum ve birincil dikey dağıtım alanı olarak hareket eden çekirdek boşluğu etrafında düzenlenir. Tasarımdan ziyade küratörlüğünden daha yakın bir süreçle her boşluk, dört farklı mekânsal deneyim ve dört etkin organizasyon modeli sunmak için özel olarak geliştirildi. Binanın dokuz katında boşluklar, herhangi bir tekrardan kaçınılması ve her katın kendine özgü olmasını önleyerek boyut ve uzantıya dönüşür: zemin katta kaybolur, ticari alanlarda dolaşır ve – sadece bir durumda – yeni çatıya ulaşır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Proje verileri:
Bulunduğu yer Berlin, Almanya
Proje türü: Parakende Satış
Mimari: OMA
Yerel mimarlar Architekturbüro Udo Landgraf ve Heine Architekten Partnerschaft mbB
Müşteri KaDeWe Grubu
Proje yöneticisi SMV Bauprojektsteuerung Ingenieursgesellschaft mbH
Yapısal mühendis IBK Ing.-Büro für Tragwerksplanung
Makine mühendisi IBT Ingenieurbüro Trache
Alan 90.000m2

 

 
Kaynak: www.architectsjournal.co.uk
Çeviri: Mimdap

 

3 Comments

  1. Yıllar içinde geçirdiği aşamalar hepsi tescilli yapılara yaklaşımın birer örneği.

  2. Bu ünlü binanın geçirdiği serüven eski binaya süreç içinde nasıl yaklaşılır, neler yapılır konusuna ışık tutuyor. Önemli bir örnek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir