Bir Ahşap Konstrüksiyon Şeffaf Yapı… - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
Bir Ahşap Konstrüksiyon Şeffaf Yapı…
Share 29 Aralık 2017

Graham Baba Architects, yakında terk edilmiş bir ahırdan esinlenerek ışık dolu bir ahşap yapı tasarlar ve zarif ve son derece güzel bir teknik mühendislikle yapılmış kolonlarla çevreler.

 

Editör: Timothy A. Schuler

 

 

 

 

Washington Meyve Üretim Genel Merkezi

 

 

Wash, Yakima’daki Washington Meyve ve Üretim A.Ş.’nin yeni merkezi orijinalliklerle doludur. Bununla birlikte boşluklar, yakındaki terk edilmiş ahırın ham güzelliğinden esinlenilerek kasıtlı olarak merkezi binanın ve büyük yapı hacminde kesişen yürüyüş yollarının yaratılmasına hizmet etmektedir.

 

 

 

 

 

 

 

 

2016 yılında, Washington’un merkezindeki 90 dönümlük üretim tesisinde yetişen, paketlenen ve gemi meyvelerini satan aile şirketi için tamamlanan 1650 metrekarelik bina, uzun, alçaktan asılı bir ahır şeklini alan, eğik bir çatı altındadır. Tasarımcılar ile müşteri arasındaki ilk toplantıların mimari yönü hafifti. Seattle merkezli Graham Baba Architects’in kurucu ortağı ve müdürü Brett Baba, “Müşterinin yaptığı tek şey kasabayı bu ahırın önüne götürmekti” diyor. Çürümüş ahşabın ve çürümenin arkasında ağır ahşap direklerin, kirişlerin ve köşegen desteklerin “veya diz parantezleri” nin iç yapısının maruz bırakıldığını söylüyor. “Güçlerin bu ahşap parçalar aracılığıyla nasıl halledildiğini gerçekten anlayabilirdiniz.”

 

 

 

 

 

Ahır, Graham Baba’nın sonunda Washington Meyve’nin genel merkezi için tasarlanmış maruz kalmış yapıya esin kaynağı oldu. Çift glulam kirişler, bir dizi melez ahşap ve çelik kiriş kafesin üst akorlarından oluşurlar. İkili kirişler yaklaşık 18 fit uzunluğundaki “makas” sütunlarını sandviç haline getirmek için geniş cam perde duvarlarının dışına devam ederek yapısal yüklerini iki çelik açı ile sütunlara aktarıyor. Makas sütunları, farklı yönlerde açılı iki ahşap parçasından oluşur; biri içe doğru bina, diğeri çatı eğimine dik durur. İkiz çelik direklere bağlanmadan önce birbirlerine keskin bir şekilde tespit edilirler, sütunlar beton iskelelere demirlenir.

 
İlk kalem taslaklarını, sütunların nasıl görüneceğini ve nasıl hissedeceklerini anlamak için AutoCAD’de bir dizi fiziksel ve dijital model hazırlandı. Baba, “Projeyi Revit’te yapmayı düşündük, ancak bu yapı detaylarla çok ilgili” dedi. “Bu geometriyi doğru yapmak zordu. Nitekim, mağaza çizimlerine girmeden hemen önce, kolonun iki yarısının neredeyse dokunduğu gerçek nokta bizim istediğimizden daha sıkı olduğunu keşfettik. “İnşaat toleranslarında çeşitlilik yaratmak için firma, “Golf topu” büyüklüğünden “softball” e kadar.

 

 

 

 

 

Mimari, altı laminatlı 2×4’ten oluşan mühendislik ürünü glumam sütunlarında rustik, elle yapılmış bir görünüm elde etmek için, 2×8 kereste ile laminasyon dikişlerini taşıyan iki sütun yüzeyi kaplamasını meydana getirdi..
Idaho’daki Priest Nehri’nde kurulu bir kereste şirketi olan Selkirk Timberwrights, kütük kaplamaya yapıştırmadan önce glulam sütunları imal etti. Sahibi Mike MacAlevy, “tam kare sütunlar yaratmayı ve daha sonra köşeleri çentiklemeyi, sütun yüzlerinde önceden kesilmiş 2×8’leri ortalamaktan daha basit ve daha uygun maliyetli” diyor. Yivler makinede kesildi ve sonra rafine edildi ve elle bitirildi. Glulam ürünleri Priest Nehri’nden Yakima’ya gönderildi.

 

 

 
İnşaat sorunsuz geçti, ancak destek duvarı kaldırma zamanı geldiğinde ekip hala gergin durumdaydı. Müteahhit Baba ve yapısal mühendis Michael Wright’ı duvarı dışarı atarken çatı altında bekletti. Kabul etmeden önce, inşaat ekibi kafesin metal gergi çubuklarının her birine bağlanan parmak sırtlıklarını elle sıktı ve bütün yapı şeklini aldı.

 

 

 

 

Kaynak: www.architectmagazine.com
Çeviri: Mimdap

 


Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org