Istranca’da taşocağına karşı mücadele sürüyor - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
Istranca’da taşocağına karşı mücadele sürüyor
Share 7 Aralık 2017

Kırklareli’nin Vize ilçesinde Istranca Ormanları’nın eteğine özel firma tarafından kurulması planlanan taşocağının bilgilendirme toplantısı, köylüler tarafından protestoları nedeniyle iptal edildi. Köylüler, taşocağı istemediklerini dile getirerek, mücadele edeceklerini söyledi.

Vize’de, Istranca Ormanları’nın eteğinde bulunan Okçular köyünün Beşkaynaklar mevkiinde özel bir firma tarafından kurulması planlanan taşocağı için şirket ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri, köylüleri bilgilendirme toplantısı düzenleyeceğini duyurdu. Taşocağına karşı çıkan köylüler ile yaşam savunucularından oluşan yaklaşık 100 kişi, Okçular köyü kahvesi önünde toplanarak, yetkilileri protesto etti. Vize Doğa İnsan Yaşam Derneği üyeleri ve köylüler ellerinde, ‘Köyümüzde taşocağı istemiyoruz’, ‘Taşocağına hayır’, ‘Tozdan ölmek istemiyoruz’, ‘Köyümüze dokunma’ yazılı dövizler taşıdı. Eyleme, CHP Kırklareli İl Genel Meclisi Üyeleri de katıldı.

 

 

Vize Ziraat Odası Başkanı ve Doğa İnsan Yaşam Derneği Başkanı Alpay Erker, Istranca Ormanları’nın taş ocaklarıyla katledilmesine izin vermeyeceklerini belirtti. Erker, “Bu toplantı Vize’de yapılabilirdi ama yetkililer burada daha az insan olduğu için köyde yapıp, oldubittiye getirmeye çalıştılar. Bu engelleme nihai sonuç değildir. Burada mevcut taşocakları zaten köylüye büyük zarar veriyor. Istranca’ya bir taşocağı yapılmasına daha izin vermeyeceğiz” dedi.

 

 

Köylerinin yanı başındaki Istranca Ormanları eteklerine kurulan taşocaklarının kendilerine yeterince zarar verdiğini söyleyen köylüler, bazı evlerin duvarlarının çatladığını anlattı. Köylülerden Medide Efe, “Taşocakları kamyonlarının geçmesi nedeniyle evimin duvarları çatladı. Arabalar çok ses çıkarırken evlerimizin içi de tozla doluyor. Doğamız katlediliyor, insanlarımız kanser oluyor. Mevcut taşocağının kapanmasını isterken bir yenisinin daha yapılmasını istemiyoruz” diye konuştu. Toz yüzünden evini sattığını söyleyen Habibe Çeliktaş da “Taşocağı istemiyoruz. Her gün toz toprak içinde yaşıyoruz. Doğa, ağaçların kesilmesi ve dinamit patlatılması sonucu katlediliyor. Çocuklarımız korkuyor. Köyümüzde taş ocağı istemiyoruz” ifadelerini kullandı.

 

 

 

 

Kaynak : Birgün


Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org