Tarihi yapıların yıkımına kamu güvenliği kılıfı - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
Tarihi yapıların yıkımına kamu güvenliği kılıfı
Share 6 Aralık 2017

“Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu İlke Kararı” ile tescilli kültür varlıklarının “kamu güvenliğini kesintiye uğratması” gerekçe gösterilerek tarihi yapıların kaldırılmasının önü açıldı.

 

 

 

 

 

7 Haziran 2015 tarihindeki milletvekilliği seçimlerinden istediği sonucu alamayan ve bölgede savaş konseptini devreye sokan AKP, birçok tarihi kalıntının bulunduğu çatışma bölgelerinde istediği yıkım ve temizleme çalışmalarını tamamlamasını sağlayacak yeni bir karar aldı.

 

Resmi Gazete’de yayımlanan Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu’nun “İlke Kararı”na göre, birçok uygulamaya gerekçe oluşturan “kamu düzenini ve güvenliğini tehdit” gibi durumlarda tescilli kültürel varlıklar kaldırılabilecek.

Kurul kararında, “kamu düzeni veya güvenliğinin olağan hayatı durduracak veya kesintiye uğratacak şekilde bozulduğu ya da doğal afet yaşanan yerlerde can ve mal güvenliği açısından ilgili Bakanlık veya Valilikçe tehlikeli, hasarlı, yıkılmaya yüz tutmuş veya yıkılmış olduğunun tespiti yapılan tescilli taşınmaz kültür varlığı kalıntılarının” Koruma Bölge Kurulu’nca değerlendirilerek ilgili idare tarafından kaldırılabileceği belirtildi.

 
Gelişmiş ülkeler çivi bile çakmazlardı

 
Resmi Gazete’de yayımlanan bu kararı, Sur’da ve bölge ilçelerde yapılan yıkımlara kamuoyunun dikkatini çekmeye çalışan HDP Diyarbakır Milletvekili Sibel Yiğitalp, BirGün’e değerlendirdi.

 

AKP’nin kamu güvenliğinden anladığının sadece kendi seçmenleri olduğunu ifade eden Yiğitalp, “Bu ilke kararı yayımlanmadan önce de tarihi yapıları iş makineleri ile temizlemeye girişmişlerdi. Böyle yerler dünyanın gelişmiş bir ülkesinde olsaydı, o bölgeye çivi bile çakılmasına müsaade etmezlerdi” dedi.

 
Diyarbakır’ın Sur ilçesinde 141 anıtsal, 342 sivil mimari örneği kültür varlığı bulunduğuna dikkati çeken Yiğitalp, şunları söyledi:

 
“AKP yine kamu güvenliği gerekçesini yıkım projelerine kılıf olarak hazırlıyor. Kamu güvenliği üzerinden Sur gibi bölgelerdeki yıkımı meşru göstermeye çalışıyor. AKP’lilere sormak lazım, hangi kamunun güvenliği? Halkın yaşam alanı, kamu güvenliği ve düzeni sayılmıyor mu? Bunu yok etmek asıl kamu güvenliğini ve düzenini bozmaz mı? Ağır iş makineleri ile tarihi kalıntıları yok ederek kentin dokusuna uygun olmayan yapılar inşa etmenin, orada yaşayan insanların görüşlerini almadan yıkım yapmanın sürdürülebilir bir tarafı yok.”

 

 

 

 

Kaynak : Birgün

 


Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org