Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Forum
ANA SAYFA
Tournai’de Mimarlık Fakültesi
Share 6 December 2017

Tasarım: Aires Mateus Architects (AMA),

Editör: Elliott Webb |

 

 

 

 

 

Arkadlı yapıya bakış

 

 
Louvain Katolik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, Belçika’nın Tournai kentinde, heterojen yapılardan oluşan eski bir endüstriyel adanın merkezinde yer almaktadır. Louvain Katolik Üniversitesi Mimarlık Fakültesindeki Katolik Üniversitesi’ne bu yeni ilavenin yapılması için, Aires Mateus Architects (AMA), çevrenin eskisini birleşime karşı saygılı bir şekilde projelendirirken, sitenin iç unsurlarını birbirine diken yeni bir fakülte binası tasarladı.

 

 
Site çoğulcu ve mimari dilin ve karakterin birçok dönemini temsil eden tarihi bir şehir bloğunda yer almaktadır. Bunların arasında iki sanayi tesisi ve aynı zamanda bir hastane olarak kullanılan bir manastır vardır. Yeni mimarlık fakültesi bu blokun iç kısmını kaplar ve mevcut yapıları koordine etmek ve birleştirmek ve çevre üzerinde yeni dış alanlar tanımlamak için konumlandırılmıştır.

 

 
Şehrin sınırları içindeki mevcut altyapıların bir kısmının yıkılmasının yanı sıra, AMA tarafından tasarlananproje, idari tesisler için mevcut hastaneyi ve sınıflar ve kütüphane için var olan iki mevcut sanayi tesisini yeniledi. AMA’nın yeni binası, var olan sıfır noktalarını ve resmi hareketleri blok karakterinden özenle hizalar ve yansıtır; ancak yeni biçimi, görünüşte bitişik tuğla binalarla temasa girmeden bağlamın içine sığar.

 

 

Eski kavşağın çerçevelenmesi.

 

 
Caddedeki yeni bina, akıllıca kendi bağlamında ve özgül niyetinde kendini gösterir. Ana gevrek-boşluk girişi hem komşu tesislerle olan bağlantısını hem de onunla çalışmak istediğini ortaya koyan bir geçit (caddenin uzantısı) sunan dikey caddeye bir bakış açısını vurguluyor, aynı zamanda sokakta kendi karakterini yaratıyor. . Bu giriş, sokak duvarının monotonluğunu kırarak şehir blokunun çevresinden geriye çekilmiştir. Bu mola, binanın amacını halkın ve öğrencilerin doğrudan kaldırımdan toplama mekanı sağlayarak çevreninkinden farklı bir şey olarak tanımlamasına yardımcı oluyor. Ayrıca, formun algılanışının yarattığı kırılmanın üstünde yükselmesine, çevrede hissedilmeyecek şekilde dokunulmadan tek başına oturmasına izin verir.

 

 
Tournai şehir merkezinin karakteristiklerinden esinlenen Manuel Aires Mateus, şehir merkezindeki küçük meydanları birbirine bağlayan pasajların ve pasajların böyle bir müdahalenin böyle bir şehir bloğunda nasıl davrandığının doğasını etkilediğini anlatmaktadır. Boş giriş, bir bacağın üzerinde durur ve zemin kat pencereleri için günışığı açar ve değişik binalar arasında izin verilen dikkatli görsel bağlantıları gösterir. Pahlı kesme, arka avluya kadar uzanır ve iki sırlı girişe erişim sağlar. Bir tanesi dönüştürülmüş tuğla bina içerisine girerken diğeri AMA tarafından tasarlanan yeni ilave yapıya girer.
 

 

Işık iç formlarla oynuyor.

AMA’nın müdahalesiyle tüm binalar artık blok içinde dikey ve yatay olarak bağlanmıştır. Zemin kat girişinden, büyük çiftlik yüksekliği koridoru, mevcut binadaki sitede kullanılan oditoryum, derslikler, avlu ve idare bürolarını birbirine bağlar. Bu koridor, AMA tarafından yeni eklemenin neredeyse tamamını kapsamakta ve bir forum olarak hareket etmesi amaçlanmaktadır. Bu forum sadece bir pasaj olarak değil aynı zamanda diğer tesislerin merkezi bir toplantı ve çalışma alanı olarak uyum sağlayabilecekleri ve birbirine bağlayabilecek toplantı salonları ve akışkan alanlar sağlamak için duraklama olarak da işlev görür. Öğrenciler için bu forum alanı ve iç içe geçmiş çift sarmallı merdiven sistemi, bina genelindeki geçiş biçimini mevcut bağlamdan farklı olarak tanımlamaya yardımcı olur. Bu, binanın kendisinin hem bağlantı düğümü hem de kendi temel avantajının bir dizi alanı olarak benzersiz şekilde işlev gördüğünü gösterir.

 

 
Birinci katta, avlu ile çift katli forum alanı arasındaki dışa ince bir koridor geçiliyor. Eski sanayi binalarının taban plakasında sağlanan geniş stüdyo alanlarının yanı sıra bloğun her iki ucunu da bağlar. İkinci kat, eski binalardaki stüdyoların iç içe geçmiş merdivenlerle bağlanmasına karşın, sitenin karşı tarafı yalnızca yakın bir merdivenle erişilebilen başka bir sınıfa ev sahipliği yapıyor. Site içindeki bu fazladan boşluklar binanın dış cephesinin mevcut binanınkiyle aynı yükseklikte okunmasına izin verirken, merkezi biçim bir zemin altındadır, böylece ışığın binaların zeminine ve birinci kat alanlarına sızmasına izin verilmektedir.
 

 

 

 

 

İç avluya ve binalara bağlantı.

 

 

 

Yeni binanın diğer girişi, aksilik ana girişininkine farklı bir dil ve ayrıntı sergilemektedir. Form, köşeyi bir dış toplama alanına ve ofis alanları ile öğrenci masaları arasında bir servis laneway açtığından tabanda kesilir. Ancak yeni formun büyük bir kısmı, açıklıkların ve pencerelerin çevreleyen mimarinin silüetleri olarak duvarla aynı hizada oturduğu mevcut sokak duvarına itiliyor. Küçük caddenin var olan bağlamsal özelliklerinin pencerelerin kendisine tekrar yansıması, basit beyazın dış görünümüne zenginlik katıyor.

 

 

 

 

 

 

 

Işık içeride oyunlar yapıyor.

 

 

 

Böyle bir girişin meydan okuması, tek bir tasarımın ikonik bir tekillik uğruna bloğun değişen ve çoğul karakterini korkmadan göz ardı ederek etkili bir şekilde iletişim kurabilmesini sağlamaya çalışmaktadır. Aires Mateus Architects, sürekli bir biçimde çok sayıda hareketle, benzersiz bağlamını başarıyla çözen bir mimari fakülte oluşturdu. Öğretim elemanlarının ve öğrencilerin mimari formu, tarihi ve çalışmayı kutlayan bir ortamda başarılı olmasını sağlayan yeni bir karakter ve çeşitli alanlar sağlamıştır.

 

 

 

 

 

 
Kaynak: Aracspace
Çeviri: Mimdap

1 Yorum
  1. Bir ara geçiş ve tarihi binalara ek yapı sonuçta ama yorum, tarihi yapılara yanaşma ve seçilen formlar ile yaratılan mekânsal kurgu çok özel.

    Hasan Kıvırcık | 6 December 2017


Yorum yazmak için


Tasarım: nARCHITECTS                 Greenpoint’de Norman ve Wythe Avenues’in kesiştiği yerde yeni bir depoda bulunan bu yeni mekan kurgusu, etkinlikler ve sergiler için alanlar, tasarım eğitimi, serbest ortak çalışma alanı, fabrikasyon laboratuarı, restoran fonksiyonlarını bir araya getiren dükkan tasarımıdır. . Bina, ayrıca, kent yaşamını iyileştirmek için ürün ve hizmetler [...]
ARŞİV
Subscribe