Uysal'a suç duyurusu: Koruma Kurulu’nun Gezi Parkı kararlarına uymuyor - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
Uysal’a suç duyurusu: Koruma Kurulu’nun Gezi Parkı kararlarına uymuyor
Share 4 Aralık 2017

Koruma Kurulu kararlarıyla ‘korunması gerekli kültür varlığı’ olarak tescillenen Gezi Parkı’nın Kuzey bölümünün demir çitlerle kapatılması ve kapatılan bölüme prefabrik bir yapının yerleştirilerek alanın işgal edilmesi yargıya taşındı.

 

 

 

 

 

 

Taksim Gezi Parkı Koruma ve Güzelleştirme Derneği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Mevlüt Uysal ve diğer yetkililer hakkında suç duyurusunda bulundu. Dernek, suç duyurusu gerekçesi olarak uzun bir süredir Gezi Parkı’nın Elmadağ tarafındaki kuzey bölümünün bir kısmının yüksek demir çitlerle kapatılmasını ve çitin arkasında kalan bölüme de prefabrik yapılar yerleştirilerek işgal edilmesini gösterdi. Ayrıca Gezi Parkı’nın Taksim tarafından girişine Belediye’ye ait kum ve çeşitli inşaat malzemeleri konulması da diğer bir neden oldu.

 

 

Dernek; 28 Kasım’da Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’nun 65. Maddesi uyarınca ‘kültür ve tabiat varlığına zarar verme suçu’ işleyen sorumluların tespit edilerek cezalandırılması için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na yaptığı suç duyurusuyla ilgili basın açıklaması yaptı.

 

 

‘İBB başvurulara yanıt vermedi’

 

 

“Taksim Gezi Parkı, ‘Beyoğlu Kentsel Sit Alanı içerisinde bulunmakta’ ve Koruma Kurulu kararlarıyla ‘korunması gerekli kültür varlığı’ olarak tescil edilmiş bir parktır” denilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Koruma Kurulu kararlarına uyarak Gezi Parkı’nda yığılı bulunan ve görüntü kirliliği oluşturan inşaat malzemeleri ile parkın Elmadağ tarafındaki şantiyenin, çitlerin ve prefabrik yapıların kaldırılması ve parkın eski haline döndürülmesi için, yapıların yasal durumu hakkında kurula hiçbir açıklama yapmayan İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne başvurulmuşsa da, Belediye maalesef herhangi bir işlem yapmamış, parka yığmış olduğu inşaat malzemelerini dahi taşıyıp, kaldırmamıştır. Bu yüzden, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve sair ilgililer hakkında İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunulmuş olup, Belediye’nin bundan sonra Gezi Parkı’nın temizliğinde ve korunmasında daha hassas davranmasını temenni eder, kamuoyuna saygıyla duyururuz.”

 

 

Topbaş hakkında da şikâyette bulunulmuştu

 

 

Dernek aynı konuda bundan önceki Başkan Kadir Topbaş hakkında da suç duyurusunda bulunmuştu.

 

 

Dernek konuyla ilgili olarak İstanbul 2 No’lu Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’na da Haziran 2016 tarihinde bir şikâyet başvurusu yapmış ve Kurul, Derneği haklı bulmuştu. Kurul yetkililerin yaptığı ihmali kabul etmiş ve Gezi Parkı ile Taksim Meydanı’nda “moloz, taş, kum ve benzeri inşaat malzemesi depolanmamasına” karar vermişti. Kurul söz konusu yapıların yasal durumuna açıklık getirmesini Büyükşehir Belediyesi’nden istemiş, Belediye yetkilileri bu konuda Kurul’a hiçbir bilgilendirmede bulunmamıştı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak : Birgün


Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org