Mardin Süryanileri tapularının iade edilmesini istiyor - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
Mardin Süryanileri tapularının iade edilmesini istiyor
Share 14 Kasım 2017

Kilise, manastır ve mezarlıklarının mülkiyeti Hazine’ye aktarılan Mardin Süryanileri, ibadethanelerinin kendilerine devredilmesi için dava açmaya hazırlanıyor. Süryaniler, son saldırının ardından kendilerine yönelik baskının arttığını söylüyor.

 

 

 

 

 

 

Kilise, manastır ve mezarlıklarının mülkiyeti Hazine’ye aktarılan Mardin Süryanileri, ibadethanelerinin kendilerine devredilmesi için dava açmaya hazırlanıyor. Süryaniler, son saldırının ardından kendilerine yönelik baskının arttığını söylüyor.

 

 

Mardin’in 2013 yılında “büyükşehir belediyesi” statüsüne geçmesinin ardından kurulan Devir Tasfiye ve Paylaştırma Komisyonu’nun 2014 yılında aldığı ve Süryaniler’e ait kilise ve manastırların Diyanet’e tahsis edilmesini öngören kararı iptal edildi.

 

 

İçişleri Bakanlığı Süryani derneklerinin ve kamuoyunun tepkileri sonrasında Mardin Valiliği’nden kararın iptal edilmesini talep ediyor. Valilik komisyonun 3 Temmuz’da yapılan toplantısında bu karar iptal ediliyor.

 

 

Fakat bianet.org’dan Pınar Tarcan’ın haberine göre azınlık vakıflarına ait kilise ve vakıfların tüm gelir kaynağı olan taşınmazların tescili bu tarihten sonra Hazine’ye aktarıldı.

 

 

Dünyanın ayakta kalan en eski Süryani Ortadoks Manastırı olan Mardin’in Midyat ilçesine bağlı Güngören köyündeki Mor Gabriel Manastırı Vakfı Başkanı Kuryakus Ergün ve KHK ile kapatılan Mardin Süryanileri Derneği eski Başkanı Yuhanna Aktaş son gelişmeleri bianet’e anlattı.

30 parçadan 12’si iade edildi

 

 

Mardin’deki Mor Gabriel Manastırı Vakfı Başkanı Kuryakus Ergün, “Manastırın etrafındaki arazilerle ilgili 2008’de anlaşmazlıklardan dolayı sorunlarımız vardı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2013’te başbakanken ‘demokratikleşme paketi’ içinde bu malların iadesine dair bir açıklama yapmıştı.

 

 

“Bu kapsamda vakfımıza ait 30 parçadan sadece 12’si iade edildi. Geri kalan 18 parçanın davaları hala devam ediyor. Bu sadece Mor Gabriel Manastırı’nı ilgilendiren kısmı, diğer Süryani kiliseleri için de durum aynı.

 

 

“Hazine bir an önce devretmeli”

 

 

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Mardin Süryanileri Derneği eski Başkanı Yuhanna Aktaş ise, son KHK’lar ile mağduriyetlerinin artığını kaydederek “Hazine’nin bunu bir an önce sahiplerine devretmesi gerekiyor. Vakıfların gelir kaynağının ellerinden alınması olacak iş değil” ifadelerini kullandı.

 

 

“Amaç saldırılarla bizi sindirmek”

 

 

Aktaş, geçen hafta Süryani köyüne yapılan saldırıyı da hatırlatarak, “Dargeçit’e bağlı köyde halamın çocuklarının da olduğu köylüler güvenlik korucularının saldırısına uğradı. Şikayette bulundular ancak henüz sonuç yok, amaç Süryaniler’i tamamen sindirerek bölgeden uzaklaştırmak” şeklinde konuştu.

 

 

HDP’li Dora, soru önergesi verdi

 

 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mardin Milletvekili Erol Dora da, dört gün önce İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle erdiği soru önergesinde “Mardin ili Midyat ilçesine bağlı Süryani halkının yaşadığı Karagöl (Derkube) köyü sakinlerinin, geçtiğimiz günlerde asker ve korucuların baskı, tehdit ve hakaretlerine maruz kaldığı iddia edilmektedir” diyerek bu konuda başlatılan bir soruşturma olup olmadığını ve alınacak tedbirleri sormuştu.

 

 

“Hiçbirinizi sağ bırakmayacağız” tehdidi

 

 

Söz konusu iddiaya göre korucular köylüyü, “Bu civarlarda bizden bir damla kan aksa veya herhangi bir mermi gelirse [bu] başınızın fermanıdır. Hiçbirinizi sağ bırakmayacağız.

 

 

“Çocuk, kadın demeden hepinizi tarayacağız!” diyerek tehdit etti ve ardından “Bu arazide herhangi bir izlerine rastlarsak, ki rastlayacağız, bu araziyi size ve hayvanlarınıza yasaklayacağız artık örgütü size beslettirmeyeceğiz” diye devam etti.

 

 

 

 

Kaynak : Birgün

 


Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org