CHP'li Altıok, Kazdağları yangınını Meclis gündemine taşıdı - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
CHP’li Altıok, Kazdağları yangınını Meclis gündemine taşıdı
Share 10 Ağustos 2017

Doğa ve İnsan Haklarından Sorumlu CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Zeynep Altıok, Kazdağları Şahinderesi Kanyonu yakınlarında 4 farklı noktadan çıkan orman yangınlarını Meclis gündemine taşıdı.

 

 

 

 

Altıok, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun cevaplaması istemiyle verdiği soru önergesinde Kazdağları’nın Edremit sınırındaki Avcılar Köyü’nün üst kısmında yer alan bölgesinde 30 Haziran’da kızılçam ağaçlarının bulunduğu ormanlık bölgede 4 ayrı noktada yangın çıktığını, bu yangının kayıtlara kundaklama olarak geçtiğini belirtti.

 

 

Altıok, basından edinilen bilgilere göre şimdi çıkan yangının da 4 farklı noktadan çıktığına işaret ederek, bahsi geçen yangında kundaklama olup olmadığını sordu.

 

 

Altıok’un önergesinde sorduğu sorular şu şekilde;

 

– Şahinderesi Kanyonu yakınlarında ormanlık alanda başlayan yangın saat kaçta başlamış, kaç saat sonra müdahale edilmiştir?

 

– Yangında kundaklama şüphesi ya da ihmal bulunmakta mıdır? Konuyla ilgili olarak bakanlıkça idari bir soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatıldıysa, soruşturma süreci nasıl, ne şekillerde ve kimler tarafından götürülmektedir?

 

– Kanyonda ve ormanlık alanda başlatılan yangın söndürme çalışmalarında kullanılan araç, gereç ve insan sayısı kaçtır? Bu sayılar ilgili yangının kontrol altına alınması ve söndürülmesi için yeterli midir?

– Türkiye’de şu anda orman yangınlarına müdahale etmek için kaç uçak, helikopter, dozer, araç ve gereç bulunmaktadır? Bulunan araç gereçler yeterli midir? OECD ülkelerinde bu rakamlar nedir?

 

– Yangın sonrasında kaç ağaç yok olmuştur? Bunların türleri nelerdir? Ormanlık alan içinde yaşamını sürdüren kaç canlı yangında zarar görmüştür? Bu zararların telafisi için ne tür çalışmalar yapılması planlanmaktadır?

 

– Ormanlık alanlarda yangınların önlenmesi adına alınan önlemler nelerdir? Ormanlık alanların tahribata uğramaması ve yok olmaması için ne tür stratejik planlar yürütmektesiniz?

 

– 2002 ila 2017 Ağustos ayı arasında geçen sürede Türkiye’de kaç orman yangını çıkmıştır? Kaç ağaç zarar görmüş kaçı yok olmuştur? Bunların cinsleri nelerdir? Yine aynı tarihler arasında yangınlar nedeniyle doğal yaşamda bulunan canlıların ne kadarı zarar görmüştür?
– 2002 ila 2017 Ağustos ayı arasında geçen süre zarfında çıkan yangınlar nedeniyle yok olan ve zarar gören ormanlık bölgelerden ne kadarında imar çıkarılmış ve inşaat yapılmıştır?

 

 

 

Kaynak : Birgün


Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org