Çöl Evi Kendrick Bangs Kellogg - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
Çöl Evi Kendrick Bangs Kellogg
Share 17 Mayıs 2017

Desert House, Kaliforniya, ABD’deki Joshua Tree Milli Parkı’nda bulunan muhteşem bir özel konuttur.
1988’de başlayan inşaat, Kendrick Bangs Kellogg tarafından tasarlanmış ve 1993 yılında tamamlanmıştır.
“Karım ve ben son zamanlarda Kaliforniya çölünde alışılmadık, şömineli bir site inşa ettik …”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mart 1986’da sanatçı Bev Doolittle ve kocası Jay Doolittle, Joshua Tree Ulusal Parkı yakınlarındaki çölde pişmiş kayaçlar arasında yeryüzüne yerleştirilmiş bir öbür dünya için tasarımlar geliştirmeye başladı.

Doolittle evi, milyonlarca dolarlık evlerden biridir ve Coachella Vadisi’nin lüks emlak piyasasını ve çevredeki çölü yönlendirmektedir. Bu evin verdiği örnekten güç alan yapılardaki artış, büyük bir arz yarattı ve eskiden yapılmış geleneksel bazı evlerin, hatta tanınmış mimarlar tarafından yapılmış evlerin bile hızlı bir şekilde satış yapmakta zorluk çekmesine neden oldu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10 dönümlük Doolittle mülkiyeti, sahipleri ve mimar Kendrick Bangs Kellogg arasındaki yaratıcı ortaklığa eşsiz bir örnek oluşturmaktadır.

Tur operatörlerinin ziyaret etmek istediği bu ev, aynı zamanda kendisini bir sanat eseri olarak tanıtan bir yapı. Palm Springs Modern Mimarlık Komitesi Başkanı Chris Menrad, evini ziyaret etmek ve bir mimari turda göstermek istediğini söyledi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Doolittle ev ağır, çöl kumlarına karşı demirleniyor. Açık havada sert bir kalkan oluşturan tahta parçaları şeklindeki beton duvarlar, koza benzeri 500 metrekare ağı kaplıyor. Yirmi altı sütun, kanatlara benzeyen tavan çizgilerini desteklemektedir.

Menrad “Sanki büyüdüğü ortamdan, mantar benzeri şekilde büyüyor gibi görünüyor” dedi. “Araziyi hiç rahatsız etmiyor … Bu peyzajın bir parçası ve bu onun evi.”

Kendrick Bangs Kellogg: Organik mimar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1980’lerde, Doolittles, kavisli kemerler ve duvarlar tasarımlarıyla bir organik mimarı bulmak için yola çıktı. Ünlü mimar John Lautner gibi Kellogg, San Diego yakınlarındaki Yen House’dan Japonya’daki Hoshino Düğün Şapeli’ne kadar kendisi için organik mimaride bir isim yaptı. Orta çağ evlerinin temiz açılarından farklı olarak, desenleri yuvarlaktı, kalıplanmış kil görünümü ile yuvarlanmış kenarlara sahipti.

Çift sonunda Kellogg’u Kaliforniya Mimarlar Kurulu’ndan takip etti. Ona bir mektup ve mülklerinin fotoğraflarını gönderdiler.

Bev Doolittle “Gülümseyerek, onu buradan çıkaran iyi bir kanca,” dedi. “Kayalıkların üstünde bir dağ keçisi gibi atlıyordu, üzerine kurulacak kayalar arıyordu.”

Doolittles, bir ev için pencereli bir kutu istemedi. Ancak bunun ötesinde, aklında hiçbir tema yoktu. Yapı kodları ve izinleri onaylandıktan sonra, evin şekli hakkında sert ve hızlı planlar çıkardılar.

“Çalışmalarını beğenirsen, yapmalarına izin verirsin,” dedi Bev Doolittle.

Doolittle yaratıcı lisansı anladı. Kızılderili hayatı ve karla parçalanmış manzaralardan resim satan başarılı bir kariyer yapmıştı.

“Gerçek sanat eserleri, planları bir kenara koyduğunuzda ve kendi bağırsağınızdan gelir; bu iyi bir sanat eserinde yaptığınız şey” diye belirtti Kellogg.

‘Bir sanat eserinde yaşamak gibi’

 

Tasarım 1988 yılında ve inşaat çok geçmeden başladı. Beton, çelik, cam ve bakır kaplamalardan oluşan ev yamaca karşı sokulmuş düzensiz bir tepede oturuyordu. Granit ana kayaya yapı sabitlendi ve 1992’deki şiddetli Landers depreminde sallanmasına rağmen evde hasar olmadı.

Kellogg, Yucca Vadisi’nde bir iç mimar ve zanaatkâr John Vugrin’i projeye getirdi. Vugrin, mermerden yarım inç kalınlığında kesilmiş Sputnik esinli ışıkları tasarladı.

Ana yapı 1993 yılında bitirildi. Ancak Voolrin, önümüzdeki birkaç yıl içinde evin kapılarına ve pencerelerine bükülmeler yaparken, Doolittles yaklaşık 1,500 metrekarelik sıradan bir sıva konutunda yaşıyordu. 2000’li yılların başına kadar tamamen taşınmadılar.

Jay Doolittle, “Çok sıradan, çok mütevazı bir evden Ken’in tasarladığı bu eve geldik ve birinden diğerine büyük bir adım attık; daha fazla kontrast olamazdı” dedi. Karısı için bir sanat ajanı olarak çalıştı.

Boyalar, yaz ve hayal kurmak için birçok stüdyo alanı vardı. Ancak Bev Doolittle, araştırma için bir kütüphane ve alana sahip yarım daire bir odada, yeraltı garajının yakınında çalışmayı tercih etti. Sanatını arka duvara asmıştı.

“Bir sanat eserinde yaşamak gibiydi, farklı bir zihniyet üstlendi, çünkü kendim sanat yapıyorum, ev doğru gelmiyordu, sanatı asıyordu” dedi.

Kellogg, evin bir karbon kopya değil, doğanın fikir ve eğlencesi hakkında daha fazla veren olmasını istedi.

“Sen doğayı kopyalamazsın, taklit etmezsin doğa sensin” demekte.

 

 

Kaynak: Spectacular architecture
Çeviri:Mimdap

Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org