Bostanlı Yaya Köprüsü & Bostanlı Gün Batımı Terası - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
Bostanlı Yaya Köprüsü & Bostanlı Gün Batımı Terası
Share 16 Mart 2017

Bostanlı Yaya Köprüsü ve Bostanlı Gün Batımı Terası, ‘İzmirDeniz’ projesi kapsamında Studio Evren Başbuğ Mimarlık tarafından tasarlandı. İzmir Karşıyaka’da, Bostanlı Deresi’nin körfeze aktığı noktada, kıyı formu ve sahip olduğu kentsel hafıza itibariyle oldukça özel bir konuma güçlü biçimde tutunan bu iki mimari tasarımın birbirlerine referanslı pozisyonları ve yakınlıkları, bütünleşik bir yeni kıyı odağı yaratmalarını sağladı. Alan, Temmuz 2016’daki açılıştan bugüne geçen kısa zamanda Karşıyakalıların ve İzmirlilerin çok benimsedikleri ve severek kullandıkları bir kamusal alan haline geldi.

 

 

 

 

 

Bostanlı Yaya Köprüsü‘ temel olarak üst ölçekte ‘Karşıkıyı’ konsepti çerçevesinde kıyı hattı boyunca önerilen kesintisiz promenadın eksik olan parçalarından birini tamamlamak, derenin ayrık iki yakasını bir araya getirmek için önerildi. Aynı zamanda köprü profiline iki yaka arasında yumuşak bir yay formu verilerek kesit derinliği yaratan taşıyıcı kirişlerle su yüzeyi arasındaki mesafe artırıldı ve bu sayede alttan dere içinde önerilen yüzer iskeleye kayık erişimi sağlandı. Bir tarafında kent, diğer tarafında körfez manzarasına sahip eşsiz konumu dikkate alınarak tasarlanan bu yeni kentsel armatür, asimetrik bir kurguya sahip. Çelik konstrüksiyon üzeri ısıl ahşap kaplama olarak projelendirilen form, körfez manzarasına karşı oturarak veya uzanarak keyifli vakit geçirmeye izin verecek kademeli bir kesit profili üzerinden şekillendi. Bu sayede köprünün, yalnızca üzerinden geçilen bir altyapı elemanı olmanın ötesine geçerek, formu ve malzeme kullanımıyla bulunduğu özel konuma karşı duyarlı, çevresiyle iletişim halinde yeni bir kamusal kullanım tanımlaması hedeflendi.

 

 

 

 

 

 

Tüm Karşıyaka sahilinde batıya cephe veren sayılı kara parçalarından biri üzerinde önerilen ‘Bostanlı Gün Batımı Terası‘, ağaçlarla kaplı yapay bir tepe üzerinden başlayıp denize kadar uzanan bir dizi ısıl ahşap kaplı platformdan oluşuyor. Yüzey formundaki basitlik ve akıcılık, kullanıcıları deniz ve batmakta olan güneşle daha doğrudan bir ilişki kurmaları için cesaretlendiriyor. Bu geniş ahşap yüzey, aynı yaya köprüsünde olduğu gibi doğal malzemenin dokusundan kaynaklanan bir davetkarlığa sahip. ‘Gün Batımı Terası’ kent hafızasında zaten varolan ancak zamanla çeşitli sebeplerle unutulmuş bir kamusal kullanımı yeniden kentlilere sunuyor ve kentlileri her akşam yalnızca güneşin batışını izlemek ve birlikte vakit geçirmek için orada olmaya çağırıyor.

 

 

 

 

Birbirlerine vista verecek şekilde konumlanmış bu iki kentsel armatür, büyük resimde üst ölçekte tanımlanan genel çerçeveyi sürdürüyorlar. Alana getirdikleri programın doğallığı, serbestliği, plansızlığı ve kapsayıcılığı düşünüldüğünde ikisi de tam anlamıyla birer ‘karşı-mekan’ önerisi. Yaya Köprüsü ve Gün Batımı Terası, halihazırda alanda bulunan sosyal, coğrafik ve tarihsel özelliklerden beslenerek özgün ve nitelikli kamusal kullanımlar, yeni ‘aylaklık’ mekanları vadediyorlar. Bu yeni kıyı kullanımları, ‘İzmirDeniz’ projesinin temelinde İzmir kenti için ortaya konan ‘Gerilimi Düşük Yaşam Biçimi’ vizyonuyla paralellik gösteriyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Künye

 

 

* ‘İzmirDeniz‘ kıyı yenileme projesi hakkında bilgi için: www.izmirdeniz.com

 

 

Karşıkıyı Konsepti

 

‘İzmirDeniz’ Karşıyaka Bölgesi Proje Koordinatörü:

Mehmet Kütükçüoğlu

 

Proje Yürütücüsü Firma:

Stüdyo Evren Başbuğ Mimarlık Ltd. Şti.

 

Tasarım:

Evren Başbuğ, Umut Başbuğ, Hüseyin Komşuoğlu, Can Özcan, Oğuzhan Zeytinoğlu, Can Kaya, Tuba Çakıroğlu, Erdem Yıldırım, Meriç Kara, Ebru Bingöl, Korhan Şişman

 

Tasarım Ekibi:

İpek Baklacı, Elif Ayalp, Hande Ciğerli, Caner Bilgin, Ramazan Avcı, Seden Cinasal Avci, Özlem Arvas, Düşra Korkmaz, Nedim Can Karyaldız, Sinan Demirel, İklim Topaloğlu, Beyza Karasu, Sümeyye Komşuoğlu

 

Tasarım Danışmanları:

Yusuf Okçuoğlu, Güven İncirlioğlu, Özcan Kaygısız, Ersin Pöğün, Vedat Tokyay, Tamer Başbuğ, Dilşad Kurtoğlu

 

Teknik Danışmanlar:

Cemal Çoşak, Mustafa Şahin, Levent Ahmet Ünal, Önder Demirdöven

 

 

Bostanlı Yaya Köprüsü

 

Tasarım:

Evren Başbuğ

 

Proje Grubu:

Hüseyin Komşuoğlu, Umut Başbuğ, Can Özcan, Dilşad Kurtoğlu

 

Teknik Danışmanlar:

Cemal Coşak, Mustafa Şahin, Korhan Şişman

 

Uygulama Projeleri Yürütücüsü:

Aylin Göknur (İzmir Büyükşehir Belediyesi / Kentsel Tasarım ve Kent Estetiği Şube Müdürlüğü)

 

Uygulama Projeleri:

– Stüdyo Evren Başbuğ Mimarlık Ltd. Şti.

– İzmir Büyükşehir Belediyesi / Kentsel Tasarım ve Kent Estetiği Şube Müdürlüğü

 

Fotoğraflar:

– ZM Yasa Mimari Fotoğraf (Stüdyo Evren Başbuğ Mimarlık Arşivi)

 

 

Bostanlı Gün Batımı Terası

 

Tasarım:

Evren Başbuğ

 

Proje Grubu:

Can Özcan, Dilşad Kurtoğlu

 

Uygulama Projeleri Yürütücüsü:

Aylin Göknur (İzmir Büyükşehir Belediyesi / Kentsel Tasarım ve Kent Estetiği Şube Müdürlüğü)

 

Uygulama Projeleri:

– İzmir Büyükşehir Belediyesi / Kentsel Tasarım ve Kent Estetiği Şube Müdürlüğü

 

Fotoğraflar:

– ZM Yasa Mimari Fotoğraf (Stüdyo Evren Başbuğ Mimarlık Arşivi)

 

 

 

 

Kaynak: Arch Daily

Çeviri: Mimdap

6 Yorum
  1. Şiir gibi köprü ve seyir alanı ile çok çağdaş bir projeye imza atılmış. Üstelik de uygulanmış.

    Ayşe Tezgör | 16 Mart 2017

  2. Harika olmuş. Çok güzel.

    Yılmaz Kuyumcu | 17 Mart 2017

  3. Kamusal alan kentlilerin kullanımı ile anlam kazanır. Kimsenin gitmediği tuhaf plastik oyuncaklı parklar ve enginar heykelli meydanlardan sonra, bu muhteşem tasarım hepimizde orda olma isteği uyandırıyor. İzmir’e çok yakışmış.

    Nilgün | 17 Mart 2017

  4. Evet uygulanmış, fırsat bulmuş, değer bilir bir kent yönetimi üstelik modern ve çağdaş sanata kapalı değil. Herkesi kutlarım.

    mehmet aydın | 23 Mart 2017

  5. İzmir’e yakışmış.

    Ahmet Cantez | 26 Mart 2017

  6. İyi olan bir adım öne çıkıyor, işte örneği.

    Ferit Akıncı | 29 Mart 2017


Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org