Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Forum
ANA SAYFA
Murphy House
Share 2 January 2017

Tasarım: Richard Murphy Architects

Editör: Symone Garvett
Bu proje RIBA 2016 Yılın Ev Ödülü’nü kazandı.

 

 

 

 

 

 

 
Bu proje, Edinburgh Yeni Kenti’nin Dünya Mirası Alanı’nda çağdaş bir ev inşa etmenin nadir bir örneğidir. OBE tarafından Richard Murphy tarafından tasarlanan bu nedenle kendi kullanımları için mimari ve çevresel deneyler amacıyla yapılmıştır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ev, mütevazı bir zemin alanı, Forth Caddesi’ndeki evlerin arka tarafı ile Hart Caddesi’ndeki evlerin ayakları arasındaki açık alanın yaklaşık yarısı kadar bahçeye sahiptir. Bu iki cadde arasındaki kavşak New Town’ın planlanmamış bir parçasıdır ve burada iki mülkün buluştuğu Hart caddesinin batı tarafında çirkin bir köşk bulunmaktadır. Tasarım, cephenin bitişik cadde cephelerinin taş konut kalıbı ile devam etmesi, alan sorunlarını çözmesi, uç noktalardan bir ‘kitapçık’ haline gelmesi ve bir Dünya Mirası Alanı’nda çağdaş tasarıma izin vermesi üzrine dayalıdır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Öncelikle, sadece 11 metre x 6 metre (eski adıyla komşu Forth Caddesi üzerindeki bir bodrum katına bir bahçenin parçası olan) bir ayak izi üzerinde 165 m2 mütevazı bir zemin alanı olmasına rağmen, üç yatak odası, bir oturma / yemek / çeşitli düzeylerde mutfak alanı, çalışma alanları, bodrumda depolama, garaj, yardımcı oda ve çatı terası yer almaktadır.

 

 

 

 

 

İkincisi, günümüz tasarımının tipik New Town planlamasının tarihsel olarak çözümlenmemiş bir köşesi olan New Town’daki belirli bir yere nasıl katkıda bulunabileceği konusunda bir makale oluşturulmuştur. Taş yüksekliğin her iki ucunda yoğunlaşmış, merkezdeki daha narin unsurlara “kitapçık” olarak hareket etmiş, ancak merkezi olarak yerleştirilmiş biraz oyuklu bir taş unsuru bulunmuştur.

 


 

 

 

Taşın kendisi aşağıda çizgili asfalt ve yukarıdaki pürüzsüz asfalla bölünmüştür. Bu fikir, Hart Caddesi şeridinde kuzey yükselmesine devam ediyor. Merkezi bölüm, zemin katında cam blok ve ahşap garaj kapısından, sürgülü pencere, taş kaplama ve hareketli panjurlardan oluşmaktadır. Uç yatay bir pencerenin üzerinde yüzen üçgen bir elemandır. Üçgen bölüm, kurşun ve camla oluşan panjurlarla kaplıdır.

 

 

 
Üçüncüsü, evin komşu apartmandan hem gizlilik ve manzaralarını korumak için dikkatli olması gerekiyordu ve hem bu da bookend bölümüne katkıda bulunuyordu.

 

 

Ve son olarak, yeni evde çok güçlü bir enerji gündemi vardır. Çatı fotovoltaik hücrelerden ve güneye bakan büyük camlardan oluşur. Bunun altında mekanik yalıtımlı kepenkler cam açıkken ısı üretmesine izin verirken kapalıyken ısı yaymasını önler. Bilgisayarlı bir iç hava sirkülasyon sistemi, akşam kullanımında bir ısı kaynağı üretmek için evin tepesinden çakıl kaya deposu vasıtasıyla bodruma kadar sıcak havayı alır. Evin ana ısıtma kaynağı, yerden ısıtmayı sağlayan bir ısı eşanjörüne bağlanan 150 metre derinliğindeki toprak kaynağı zemin deliğidir. Evde gaz yok. Evin tüm büyük pencerelerinde yalıtılmış kepenkler bulunur. Çatı terasında bir havuz ve şelaleleri izleyen yağmur suyu, bodrumdaki gri su depolama tanklarına giden yolu bulur ve daha sonra tuvaletleri temizlemek için kullanılır. Bu tanklar ayrıca bir yağmurlama sistemi tedarik ediyor. Isı, sıcak suyun önceden ısıtılması için bir kütükle yanan sobanın bacasından çıkarılır.

 

 

İşyerinde birçok mimari etki bulunmaktadır. En azından Richard Murphy’nin yazarı olduğu Carlo Scarpa’nın eseri önemlidir. Çatı terası, Venedik’teki Scarpa orijinal üreticisinin aynısı gibi agrega duvarlarını ve çinilerin kullanıldığı Venedik’teki Querini Stampalia bahçesine referans verir. Dahili bölgelerde, Venedik “sıva lucido” renkli sıva işleri yoğun şekilde kullanılmaktadır. Sir John Soane Müzesi ve Maison de Verre, illüzyon ve hareketli unsurların kullanımında da büyük etkilere alınmıştır. Reitveld’in Schroder evi, ünlü camıyla aynı oranlarda olacak şekilde tasarlanmış “kaybolan köşe” bir taş pano açılışında ortaya çıkarılmıştır.

 

 
Proje Adı: Murphy House
Yer: Edinburgh, İskoçya
Proje Durumu: Yapılmış
Tamamlanma yılı: 2015
Boyut: 164 m2
Müşteri / Sahibi: Richard Murphy
MİMARİ: Richard Murphy Architects
Danışmanlar
• Genel Yüklenici: Inşaat Yapıları
• Yapısal Mühendis: Mühendislik Yaratın
• Makine Mühendisi: Max Fordham

 
Kaynak: Architectmgazine.com
Çeviri: Mimdap

2 Yorum
  1. Çok etkileyici, güçlü bir tasarım anlayışı ile kendine özgü bir yorum oluşturulmuş.

    fikret ateş | 12 January 2017

  2. İyi tasarım kendini her yerde belli ediyor. Çok iyi sahiden.

    görgün ışıkçı | 13 January 2017


Yorum yazmak için


Tasarım: Charles Cunniffe Architects               Bu kumtaşı duvar, Roaring Fork nehri ile paraleldir ve karşı eksen üzerinde yan yana duran taş duvarı kesintisiz olarak devam eder. Cesur şekillerdeki cam, taş, Resysta paneller ve sıva dıştaki nehrin manzaraları ve seslerinin her odadan algılanmasını sağlar. Dikkatle yerleştirilen çalıştırılabilir hendeğin pencereleri pasif [...]
ARŞİV
Subscribe