Mario Botta'nın simgesel SFMOMA'sına Snøhetta ek bina yaptı. - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
Mario Botta’nın simgesel SFMOMA’sına Snøhetta ek bina yaptı.
Share 27 Aralık 2016

Tasarım: Snøhetta
Editör: ANTONIO PACHECO

 

 

 

 

 

 

 

 

San Franciscans, 14 Mayıs’ta San Francisco şehir merkezindeki açılış için takvimi belirledi. 1995 tarihli tuğlalı binaya, Howard Caddesi boyunca yeni bir ana giriş eklerken, müze sergi alanını üçe katlayan bir planla büyük ölçüde genişletildi ve yeniden düzenlendi. Proje, Doris ve Donald Fisher Koleksiyonu ile kamusal-özel ortaklık olarak geliştirildi. Koleksiyon, önümüzdeki 100 yıl boyunca SFMOMA’daki özel koleksiyonundan eserleri görüntülemeyi kabul etti.

 

 

 

 

 

 

Norveç firmasının 10 katlı, 235.000 metrekarelik genişlemesi Botta’nın yapısından geriye döndü ve halihazırda binaya komik bir şapka eklendi. Snøhetta’nın kurucu ortağı Craig Dykers, yaptığı açıklamada, yeni eklemenin “Bay Area’nın doğal ortamını yansıtan yeni bir görüntü sunarken bile [orijinal binanın] teraslarının devamı gibi yükselmesini istediğini” söyledi. Yeni ve eski iki yapıyı birbirinden ayırmak için iki ayak genişliğinde bir sismik derz oluşturuldu, böylece California’daki bir sonraki “Büyük Depreminde” her bir bina bağımsız olarak kıpırdanmak suretiyle hasarı en aza indirecek yöntem geliştirildi.

 

 

 

 

Yeni dikdörtgen yapı, Minna Caddesi’nden Howard’a kadar, bloğun tüm genişliği boyunca uzanan dar bir Botta binasını tüm cephe boyunca karşılamaktadır. İkinci giriş, ana binanın kademeli cephesinden kaynaklanan iç avlu boyunca uzanan 16.000 bitki içeren iki katlı bir büyüme duvarıyla çevrelenmiştir.
Akçaağaç yüzeyli amfitiyatro oturma yeri ve Richard Serra’nın anıtsal heykeli zemin katta ve bu avluya bitişik olarak bulunur. Bu özellikler halkı müzenin ilk iki katına çekmeye yardımcı oluyor.

 

 

 

 

 

 

İlavenin cephesi, perde duvarından çıkıntı yapan 700 fiberglas takviyeli polimer (FRP) panel ile kaplandı. Bu paneller, yükselen kütlenin içine ve dışına katlanan mafsallı bir cephe oluşturarak, yatay olarak kurgulandı. Paneller, yakınlardaki Monterey Körfezi’nden alınan silikat kristallerini doğuya bakan pozlama boyunca ışığa dalmak için kullanır.

 

 

Üçüncü Cadde boyunca uzanan diğer giriş, orijinal binanın devasa, yüksek tavanlı atriyumuna yol açmaktadır. Burada, Botta’nın artık kod kalmadığı büyük merdivenleri tamamen kaldırıldı, Oculus’un muazzam salonunu ışıkla doldurmasına izin verdi.

 
Kaynak: www.archpaper.com
Çeviri: Mimdap


Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org