“Yeterli Ev” - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
“Yeterli Ev”
Share 19 Aralık 2016

Tasarım: MacKay-Lyons Sweetapple Architects

Ödül: Konut Mimar Tasarımı Ödülü 2016, Özel Ev Mansiyon Ödülü
Türü: Tek Aile
Kapsam: Yeni İnşaat
Oda veya Alan: Salon, Yatak Odası
Editör :ZACH MORTICE, EDWARD KEEGAN, AIA

 

 

 

 

 

 


Upper Kingsburg, Nova Scotia’daki “Yeterli Ev”, Cor-Ten çelikle kaplanmış monolitik bir hacmidir; MacKay-Lyons Sweetapple Architects’deki ekibin “kırsal endüstriyel” estetiği ile “iyi genel” konut tipolojisi dediği şeyin bir örneği olarak tasarlanmıştır.

 

 

 

 

 

 

 

Form prototip bir çocuğun ev çizimini hatırlatıyor, ancak malzemeler ve saflık burada önem taşıyor.   Brian MacKay-Lyons’un Shobac Çiftliği’ndeki en son eklemelerden biri olan bu ev, temel olarak yanal rüzgar yüklerine dayanmaya yardımcı olacak biçimde düşünülmüştür.  Evin çevresinden öteye uzanarak, bir giriş ve avluyu çerçeveleyen noktada basit bir kütledir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

İçinde mimari stajyerlerin çoğu yılın mimari stajyerleri tarafından kullanılan, ancak yazlık kiralama için kullanılabilecek bu ev, her şeyin rustik ve sıcak olduğu zevkli bir koleksiyona sahip: ahşap ocak, uyku tulacı merdiveni, geniş lekeli çam döşeme tahtaları, açık kereste çerçevesi karkas ve Douglas fir kontrplak kaplamalarla donatılmıştır.

 

 

 

 

Halifax, Nova Scotia merkezli MacKay-Lyons Sweetapple Architects tarafından tasarlanan 65 metrekarelik “Yeterli Ev”, Kanada’da  Atlantik kıyısında bulunan Shobac adı verilen benzersiz bir yapı kompleksinde yer almaktadır. Brian MacKay-Lyons’un Mimari Laboratuarında geleneksel ve modern mimari formlar arasındaki büyüleyici diyaloğun bir parçası olarak bu ev girmektedir. Yeterli Ev, topluluğa eklenen 10. kalıcı yapıdadır ve giriş yolundaki yerleşimi, site girişinin ön plana çıkmasını sağlar.

 

 

Bina basit palet 4×8 ayak panellerle, dışta Cor-Ten çelik, iç kontrplak ile tanımlanır. MacKay-Lyons, estetiğe “kırsal sanayi” olarak atıfta bulunur ve fetişize edilen el sanatları veya malzemelerden kaçınır. Yapı peyzaja uzanan iki beton duvar üzerine oturuyor ve giriş hacimden bir parçanın kesildiği güney köşesinde bulunur. Bu negatif alan, kuzey köşesindeki tabandan tavana camla dengelenir ve mülkün tarım alanlarının (ve ara sıra gelen koyunların) geniş manzaralarının içe alınmasını sağlar.

 

 

 
Cor-Ten kılıf ahşap çerçeveli duvarların dışındaki yalın izolasyonlu rainscreen olarak detaylandırılmıştır. Bu yapı, birincil konut alanlarında (zemin seviyesindeki oturma odası ve yukarıdaki yatak odası) basitçe düzenlnmiştir. Bir mutfak ve banyo gibi servis alanları, servisleri gizleyen ve dolap için sağlam bir destek sağlayan kontrplak kaplamayla eve daha “tamamlanmış” bir görünüm kazanır. Dıştaki paslı metal, bükülmüş metal merdivenle çevrilmiş delikli bir Cor-Ten pencere çerçevesinde yeniden üretilir.
Bina’nın saçak yokluğu, emin olmanız gereken bir heykelsi detay olmakla birlikte, aynı zamanda Kuzey Amerika’da en yüksek hava koşullarına karşı dayanıklılık oranına sahiptir.
Enough House, minimal araçlar ile sessizce dikkat çekici bir yapı oluşturmak için akıllı bir düşüncedir.
Proje Bilgileri:
Proje: Yeterli Ev
Yer: Upper Kingsburg, Nova Scotia, Kanada
Proje Durumu: İnşaa edilmiş
Boyut: 65 m2
Müşteri / Sahibi: Shobac
Mimar: MacKay-Lyons Sweetapple Architects, Halifax, Nova Scotia.
Brian MacKay-Lyons, Hon. FAIA (ana / tasarım mimarı); Meggie Kelley, Tyler Reynolds, AIA (stajyer mimarlar)
Mühendis: Blackwell. Renée MacKay-Lyons
Genel Yüklenici: Philip Creaser Özel Ev ve Ağaç İşleri

 

 

 

 

Kaynak: www.architectmagazine.com
Çeviri: Mimdap

 

1 Yorum
  1. Korten çelikle on numara bir soyut tasarım. Bu kadar net olabilir bir şey.

    nihan albayrak | 31 Aralık 2016


Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org