İstanbul Beyoğlu’nda bulunan Cihangir’de Sanatkârlar Parkı olarak da bilinen Roma Parkı’nda İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ‘Cihangir Sosyal Tesisi’ yapma bahanesiyle ruhsatsız inşaat çalışması başlattı. Parkın arkeolojik SİT alanı ilan edildiğini ve çalışmanın ruhsatsız olduğunu ve söyleyerek çalışmalara tepki gösteren yurttaşlar herkesi parka sahip çıkmak için Cihangir’e çağırıyor.

 

 

 

 

 

Park aynı zamanda Ancak arkeolojik sit alanı ilan edilmişti ve kazı sırasında da tarihi eser bulunmuştu.

 

 

Çevik kuvvet yığınağı yapıldı

 

 

Çalışmalar ilk olarak geçen Perşembe başlatılmış, yurttaşların tepkisi üzerine Cuma günü durdurulmuştu. Bu sabah tekrar parka gelen ekipler, tarihi buluntularla kaplı parkta yıkım yapmaya devam ediyor. İnşaat alanına çok sayıda çevik kuvvet ekiplerinin getirilmesi de dikkat çekti.

 

 

Henüz kendilerine gösterilen bir ruhsat olmadığını, inşaat için Anıtlar Kurulu ve Arkeoloji Müzesi’nden izin alınması gerektiğinin altını çizen Özgür, “Bize izinlerin alındığı söylendi ancak herhangi bir belge gösterilmedi. Gelen bir telefonla da cuma günü inşaat durduruldu. İnşaatın durmasının ardından elektrik telleri açık bir şekilde bırakıldı. BEDAŞ’a durumu bildirdik ve bölgenin elektrikleri kesildi. Mahalleli sabaha kadar elektriksiz kaldı” dedi.

 

 

Parka sahip çıkmaya çağırıyoruz!

 

 

Beyoğlu Kent Savunması, talana karşı yurttaşlara şu şekilde çağrı yaptı: “Vakti olan, buradan gecen, burada yasayan, bu parkta en az bir kez oturmuş parka sahip çıkmak için buraya çağırıyoruz. Ruhsatsız ve tamamen hukuksuz inşaata direniyoruz!” Yapılan çağrıda ayrıca, mevcut kazılmış bölgede sarnıç bulunduğu ve tarihi sarnıcın kepçe ile kırıldığı da ifade edildi.

 

 

Bugün sabah saatlerinde çevik kuvvet ekipleri parkı ablukaya aldı. İş makinelerinin girdiği parkta çalışma başlatılırken, bölge sakinleri de alanın arkeolojik SİT alanı olduğunu hatırlatarak, kazı yapamayacaklarını bildirdi.

 

 

Polis, kazıya engel olmak isteyen Beyoğlu Kent Savunması üyesi Deniz Özgür’ü gözaltına aldı.

 

 

 

 

Kaynak : Birgün

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir