Taş evlere turist ilgisi - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
Taş evlere turist ilgisi
Share 4 Kasım 2007

Çanakkale’nin Ayvacık İlçesi’ne bağlı Assos antik kentinde “andezit” adı verilen taştan yapılan evler yerli ve yabancı turistlerin büyük ilgisini çekiyor.

Assos köylüleri, bölgede bulunan evlerin çoğunun volkanik taşlardan yapıldığını belirterek, “Taş evlerde yaşamak daha rahat ve sağlıklı oluyor. Bulunduğumuz köy volkanik bir tepe üzerine kurulu olduğu için her taraf Assos taşı denilen “andezit” taşı ile kaplı. Yüzlerce yıl önce köyümüzün bulunduğu bölge denize yakın olduğu için korsan saldırılarından korunmak için bu evler taşlarla yapılmış. Biz de atalarımızdan gördüğümüz gibi evlerimizi bu taşlarla yaptık. Bölgenin SİT alanı olması sebebiyle,evlerimizi onarmak için Çanakkale Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’ndan izin almamız gerekiyor. Andezit adı verilen bu taşı daha önce başka yerlerden gelen insanlar da alıp götürüyordu. Ancak alınan karar gereği artık bu taşın köyümüzün dışına çıkarılması yasaklandı. Sadece onarım çalışmaları sırasında köylüler kendi evlerinde bu taşı kullanabiliyor. Özellikle bu bölgeye gelen yerli ve yabancı turistler bu taş evlerde konaklamak istiyorlar. Bu bölgede de bu tür oteller var. Güzel bir görünüm arzeden taş evler yazın serin, kışın ılık oluyor. Assos bu sebeple taş eveleri ile ilgi görüyor” dediler.

Kaynak: Yeni Şafak


Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org