Tasarım: Maison Edouard François

Maison Edouard François tarafından bir spor sahası olan stadyum konut ve ticari yeşil alana dönüştürülmüştür.

 

 

 

Nice şehrinin tepelerinin birinde bulunan eski Ray Stadyumu,  Gorbella Bulvarı ve gelecekteki Ray Park arasında yaklaşık 6000 m2lik bölüm üç yüz binayı ve ticari  mekanlarıyla dönüşüyor. Bu yoğun nüfuslu mahallede, bu proje ile şehir yeni bir yeşil akciğere kavuşuyor.

 
Yoğun bitki örtüsü arasında sadece beyaz taş yığını gibi duran stadyum kütlesi Nis şehrinin topoğrafyasından esinlenilerek bitki taş ve ahşap ile kombine edilerek yeni yeşil tepenin şeklini yaratılmıştır.

 

 

 

 

 

Dönüşüm projesi bu nedenle kentsel yapılanma ve doğa arasında bir köprü oluşturmaktadır. Bu yapı bir tarafta, diğer tarafta Gorbella Bulvarı binaları parkın bitki örtüsüyle birleştirilerek yeni bir düzene kavuşturulur.

 
Yeşil doku ve teraslarla zenginleştirilen cephe ve çatılarını mahallenin tüm binaların üzerinde uzatmak bir çıkış yolu olarak düşünülmüştür. Cephelerde kendi direnci ve kokuları için seçilen bitkiler o noktaya bir özellik kazandırdı.  Böylece çatılarının tamamen yeşil bir tepeye dönüşen eski stadyum yapısı Nis manzarasının ruhuna uygun hale getirilmiştir.

 

 

 

 

Boulevard Gorbella  bir tarafta, bizim proje gerçekten kentsel yüz suna bir komplekse dönüşmüştür. Bu dönüşüm tasarımında bazı eski Nis binasını andıran cephelere özellikle yer verilmiştir. Şehir bloğu böylece entegrasyonlar ve optimal süreklilik kolaylığı içinde, zamanla inşa edilmiş bir görüntü vermekte, eskiyle yeni birlikteliği sağlanmaktadır.
 

 

 

 

Proje edinilmiş alışkanlıkların yanı sıra yeni nüfus için yeni konut önerisi getirmeyi de amaçlamaktadır.

 

 

 

 

Ray Stadyumu, Nice sakinleri için bir  tema eşliğinde hatırlatılacak ve bellek korunmuş olacaktır. Büyük spor rakamları ve tarihinin çarpıcı olaylarına sanatçıların müdahaleleri resim heykel gibi eserlerle ifade edilecektir.

 

 

 
Proje Bilgileri:
Mimarlar: Maison Edouard François
Yer: Nice, Fransa
Program: Eski Ray Stadyumu içine Konut Yenilemesi,
Peyzajlı Bahçe, Dükkân, Spor Tesisleri ve Park
İşveren: Adim / Vinci Immo / Logirem

Takım Maisoon Edouard Francois (Mimar),

Alan: 21.000 M²

Teslimat: 2017
Sınfı: Leed Breem

 

 

Kaynak: Arch2o.com

Çeviri: Mimdap

 

3 Comments

  1. Emre bey yaparsa küçük yapmaz, yapınca emsal filan dinlemez yapar geçer diyorsunuz yani???

  2. Ali Sami Yen bölgesini Emre Arolat bey yaptı, esas fark ondandır. Daha proje safhasında Likör fabrikasına kondurulan kütlelerin Mecidiyeköy yolundan 150 metre içerde yapılıp, “kentsel boşluk” sunduğunu bize muştulamıştı da yoldan o 150 metreyi ben hiç göremiyorum. Emsal kaç kullanıldı mesela bilen var mı?

  3. İnanılmaz değişim. Bizde Ali Sami Yen stadının yerine yapılana bakın bir de bu projeye. Fark nerede olabilir?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir