Konyaaltı sahilini baştan yaratacak proje başlıyor - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
Konyaaltı sahilini baştan yaratacak proje başlıyor
Share 14 Haziran 2016

ANTALYA Büyükşehir Belediyesi, turizm sektörünün son 10 yılın en ağır krizini yaşadığı dönemde dünyaca ünlü 6.2 kilometre uzunluğundaki Konyaaltı sahilini baştan yaratacak proje için düğmeye bastı.

 

 

 

Antalya´nın dünyaca ünlü Konyaaltı sahilini yeni baştan yaratacak proje, Büyükşehir Belediyesi ve Mimarlar Odası´nın birlikte gerçekleştirdiği yarışmayla ortaya çıktı. 51 projenin katıldığı Konyaaltı Sahili Mimari ve Kıyı Düzenlemesi Fikir Projesi Yarışması, kentin standardını yükseltmek, kalite değerini artırmak, yeni sosyal yaşam alanları sunmak amacıyla düzenlendi. Yarışmayı yüksek mimar Mucip Ülger başkanlığında mimar Şemşettin Tugay, yüksek mimar Ali Özel, şehir plancısı Yrd. Doç. Dr. Olgu Çalışkan, peyzaj yüksek mimarı Barış Ekmekçi, mimar İsmet Güngör, yüksek mimar Seda Gücü ve peyzaj mimarı Münire Sağat´tan oluşan ekip kazandı.

 

 

Hazırlanan proje farklı ölçeklerin birbiriyle uyumlu çizilmesi ve yorumlanması, kıyının kamusal kullanımında başarılı bir denge kurmasıyla jüriyi etkilemeyi başardı. Bununla birlikte Konyaaltı sahilinin Beach Park alanını koruma kullanım dengesinde yeniden düzenlenmesi, projenin dikkat çeken bir başka özelliği olarak ön plana çıkıyor. Dumlupınar Bulvarı´nın kıyaya paralel uzandığı sahil bandında projenin trafiği kısıtlayarak oluşturduğu açık alan kurgusu da projenin artıları arasında yer aldı. Projede genel ilke olarak kentin sahil arkasında kalan kısmı ile sahili bütünleştirme benimsenirken, bu amaçla yeşil alanların denize kadar kesintisiz ulaşması hedeflendi. Çalışmada özellikle sahil ve kullanım alanı arasında duvarlar kaldırılırken, deniz, sahil ve yeşil alanın kesintisiz bütünleşmesi hedeflendi.

 

 

Büyükşehir Belediyesi, birinci olan projenin sunumunu Aralık 2014 tarihinde gerçekleştirirken, devam eden süreçte proje Antalya´da konuyla ilgili sivil toplum örgütleri ve meslek odlarıyla tartışıldı. Bu arada fikir projesinin uygulama projesine dönüşürken sahildeki Hazine mülkiyetindeki yerlerin Büyükşehir Belediyesi´nce kiralanması için Maliye Bakanlığı´nca görüşmeler yapıldı.

 

 

Bakanlıkla yapılan görüşmeler sonunda Büyükşehir Belediyesi´nce Konyaaltı sahilinde kiralanacak yerlerle ilgili protokoller hazırlandı. Cuma günü toplanacak Büyükşehir Belediye Meclisi´nde söz konusu protokollerin imzalanması için Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Encümene yetki talep edecek.

 

 

 

 

İki ayrı gündem maddesi olarak görüşülecek protokollerin ilki Konyaaltı sahilinin bir dönem eğlence dünyasının kalbinin attığı Beach Park´ı kapsıyor. Büyükşehir Belediyesi, 226 bin 406 metrekarelik sahilin bu bölümünde 10 büfe ve bu büfeler önünde 580 metrekare alan ve toplam 9 bin metrekarelik 9 şemsiye ve şezlong alanı, farklı büyüklüklerde 23 çay bahçesi, 2 adet lokanta ve 48 metrekarelik gazino yeriyle birlikte yine farklı noktalarda toplam 278 araçlık otopark alanıyla ilgili Maliye Bakanlığı´yla kira sözleşmesi imzalayacak. Büyükşehir sahilin bu bölümünde kullanacağı 19 bin 834 metrekare yüzölçümlü alan için Maliye Bakanlığı´na 1 milyon 400 bin TL kira ödeyecek. Maliye Bakanlığı, ayrıca Büyükşehir Belediyesi´nde alanı kendisi ya da kendisine bağlı şirketlerin işletmesi halinde elde ettiği gelirden yüzde 2 pay talep ederken üçüncü kişilerin devreye girmesi halinde bu payın yüzde 30´a çıkacağına da protokolde yer verildi.

 

 

Büyükşehir Belediyesi, alanı 10 yıllık dönemler halinde 30 yıl süreyle kiralamak isterken Maliye Bakanlığı kira ve arz bedellerinin tamamının eksiksiz ödenmesi ve alanın imar ve uygulama planlarına uygun kullanılması halinde yeniden kıymet takdiri yaparak 30 yıla tamamlanmasının uygun olduğuna karar verdi.

 

 

Maliye Bakanlığı´yla imzalanacak ikinci kira protokolu ise Konyaaltı sahilinden denize ulaşan Boğaçayı´nın doğusu ile Beach Park´ın batı girişi arasında kalan kısmı kapsıyor. Büyükşehir Belediyesi bu alanda 23 büfe yeri, bu büfeler önünde alan ve 19 bin metrekare kumluk alanda yer alacak 19 adet şemsiye ve şezlong yeri yapacaklarını bildirirken, bu alan için öngörülen yıllık kıra bedeli ise 1 milyon 885 bin 795 TL oldu.

 

 

 

Kaynak : m.mygazete.com

 

 


Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org