Marmara Köşkünün yıkımına kimse kılıf bulmasın bu bir suçtur. - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
Marmara Köşkünün yıkımına kimse kılıf bulmasın bu bir suçtur.
Share 23 Mayıs 2016

Marmara Köşkünün yıkımı tartışmaları devam ediyor, Mimarlar Odası Ankara Şubesi yıkım ile ilgili kurum ve kişiler hakkında suç duyurusunda bulundu. Yeniden yapılacak tartışmalarına ilişkin ise mimarlar “hiçbir şey yıkımı meşrulaştırmaz bu bir suçtur” diye tepki gösterdi.

 

 

 

 

Marmara Köşkünün yeniden yapılacağı haberlerine Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan “660 sayılı ilke kararı çok açık, ayakta duran bir yapıyı yıkmak suçtur. Yapı ile ilgili bir sorun varsa güçlendirirsiniz, restore edersiniz ama yıkıp yeniden yapmak diye bir şey yok” dedi.

 

 

 

 

 

 

“Bir kişinin verdiği raporla yeni yıkımlar gündeme gelebilir”

 

 

Marmara Köşkü’nün yıkımı kültüre, tarihe ve Cumhuriyet dönemi eserlerine karşı tahammülsüzlüğün bir örneği olarak karşımızdadır diyen Candan şöyle devam etti ” Kimse bize yıkımı meşrulaştırmaya çalışmasın, ayakta duran bir yapıyı yıkamazsınız. Bir kişinin verdiği raporla Atatürk’ün Marmara Köşkü yıkılıyorsa, bu bir katliamdır. Yarın bir kişinin verdiği raporla, Saraçoğlu Mahallesi, İller Bankası binası, Opera binası gibi birçok kültür varlığımız riskli gösterilip yeniden yapılacak diye yıkılacak mı? Bu bir kılıf, kimse bizim aklımızla dalga geçmesin. Marmara Köşkü’nün yıkımı Cumhuriyetin mimari eserlerinin yani izlerinin silinmesi operasyonudur. Hesap verecekler” dedi.

 

 

 

 

“Yapıların yıkılmadan korunması esastır”

 

 

Candan Kültür Bakanlığı 660 sayılı ilke kararına atıfta bulunarak şöyle devam etti: “Kültür Bakanlığı koruma yüksek kurulunun 660 sayılı ilke kararı tescilli kültür varlıklarının bakım ve onarımını içermektedir. Bu kapsamda, basit onarım ve esaslı onarımlar yapılmaktadır. Yeniden yapma denilen Rekonstrüksiyon ancak herhangi bir nedenle yitirilmiş olan yapının, deprem ,yangın v.b gibi eldeki mevcut belgelerden yararlanmak suretiyle kendi parsellerinde daha önce bulunduğu yapı oturum alanında, eski cephe özelliğinde, aynı kitle ve gabaride, özgün plan şeması, malzeme ve yapım tekniği kullanılarak, kapsamlı restitüsyon etüdüne dayalı rekonstrüksiyon uygulamasının koşulsuz sağlanmasını öngörür. Marmara Köşkü taammüden yıkılmıştır ve tescilli bir yapıyı yıkmak suçtur. Yapıların yıkılmadan korunması esastır. Marmara Köşkünde koruma ilkeleri ihlal edilmiştir. Yıkıp yeniden yapmak ne demek? Ayasofya’yı tamamen yıkıp yeniden yapabilir misiniz? Yada Topkapı Sarayını? Bu bir tahammülsüzlük ve kültürsüzlük örneğidir.”

 

 

Kaynak : Mimarlar Odası Ankara Şubesi

1 Yorum
  1. Bu tamamen geçmişi yok etme hareketi, iz bırakmama girişimdir. Sarayın yanında başka bir eseri görmeye tahammülün kalmadığının göstergesidir.

    Cumhur Özden | 23 Mayıs 2016


Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org