Atatürk’ün çiftlik evi olarak bilinen Marmara Köşkü yıkıldı. Mimarlar Odası Ankara Şubesi Tezcan Karakuş Candan, “Üzgünüz, öfkeliyiz. Bu öfke sadece bizim değil bütün toplumun olmalı. Değerlerimizi kaybetmeye başladıkça geleceğimizi kaybedeceğiz, çocuklarımızın geleceği tehdit altında” diyerek yıkıma tepki gösterdi.

 

 

 

Köşkün yıkıldığını Mimarlar Odası Ankara Şubesi’ndeki haftalık basın toplantısında Candan duyurdu: “Kaçak Saray yapıldığı andan itibaren Marmara Köşkü’nün tehdit altında olduğunu kamuoyuyla paylaşmıştık. Dün itibariyle Ahmet Soyak’ın çektiği fotoğraflar üzerine Kent İzleme Merkezi’mizin incelemeleriyle Marmara Köşkü’nün artık yerinde olmadığını üzülerek tespit ettik. Atatürk’ün bize emanet ettiği tescilli yapı Marmara Köşkü’nü yıkmışlar.”

 

 

‘Üzgünüz, öfkeliyiz’

 

 

 

 

Marmara Köşkü’nün Atatürk’e ait olmasının yanında en önemli simge özelliğinin Atatürk’ün, Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) arazisini halka emanet ettiği bina olduğuna dikkat çeken Candan şunları söyledi: “11 Haziran 1937 yılında Atatürk, AOÇ’nin şartlı olarak halka emanetini Marmara Köşkü’nde imzalamıştı. Marmara Köşkü, küçük olmasına rağmen AOÇ arazilerinin en yüksek noktasında, tüm AOÇ alanlarına hakim bir noktada inşa edilmiş durumda. Bu mekanda yapılan şartlı bağışla başka bir simgesellik ortaya çıkıyor ve AOÇ hakimiyetinde olan bu mekanda, AOÇ’nin hakimiyeti halka emanet ediliyor.  Marmara Köşkü bu özelliğiyle tanık mekandır aynı zamanda. Bu yıkımın toplum açısından bir uyandırıcı rol işlevi görmesini umut ediyorum.”

 

 

‘Geleceğimiz tehdit altında’

 

 

 

 

Candan, geleceğin ve özgürlüklerin yok edilme tehdidiyle kaşı karşıya olduğunu belirterek, mirasa sahip çıkma çağrısı yaptı: “Toplumun bunu çok iyi algılaması gerekiyor. Cumhuriyete ve laikliğe sahip çıkması büyük önem taşıyor. Yarın  bize bırakılanlara sahip çıkmak için nerede olmamız gerekiyorsa orada olmalıyız.”

 

 

‘Tescilli kültürel miras yok edildi’

 

 

 

 

Candan, Marmara Köşkü’nün korunması için verdikleri mücadeleyi ise şöyle anlattı: “Marmara Köşkü 1928 yılında Ernest Egli’nin, AOÇ arazisi içinde tasarladığı ilk yapılardan birisi ve cumhuriyetin modernite projesinin ilk örneklerinden. Marmara Köşkü’nün ocak ayından itibaren riskli yapı olarak ilan edilip yıkılıp sonra yeniden yapılması gündeme gelmişti. ODTÜ’den bir profesörden de bu konuda rapor aldıklarını kamuoyunun gündemine taşımıştık. Sonrasında bu sürece dair koruma kurulunun verdiği kararı yargıya taşıdık. Ayakta duran bir yapının yıkılıp yeniden yapılmasının 660 sayılı ilke kararına aykırı olduğunu söyledik. Çünkü bir kültürel miras olarak tescillenmiş bir yapı eğer risk taşıyorsa bakım ve onarımının yapılması gerekir. 660 sayılı ilke kararına göre bunun onarımının yapılması gerekiyor diye koruma kurulu kararına  dava açmıştık ve yürütmeyi durdurma kararı verilmişti. İtirazlarla birlikte şu anda yargı süreci devam ediyor. Ne yazık ki şimdi Marmara Köşkü ortada yok.”

 

 

Kaynak : www.diken.com.tr

4 Comments

  1. Hiçbir medeni ülkede olamayacak denli büyük bir kabalık diyorum ben buna. Kültürsüzlük. Yok etme çabası.

  2. Düpedüz hokus pokus. Buna hangi statikçi rapor vermiş ve hangi kurul üyeleri onaylamış bilmek lazım. Emir yukardan, “beyefendi” yeni sarayında bu görüntüye tahammül edememiş galiba.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir