'Barış suyu' projesinde bomba iddia: Atık su karışıyor - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
‘Barış suyu’ projesinde bomba iddia: Atık su karışıyor
Share 11 Şubat 2016

Mersin Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürü Turgut Aybak, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne su temin projesinde, suyun alındığı Anamur İlçesi’ndeki Alaköprü Barajı’na atık su karıştığını iddia etti.

 

 

 

İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı, Mersin Valisi Özdemir Çakacak’ın başkanlığında Anamur’da yapıldı. Toplantıda söz alan MESKİ Genel Müdürü Turgut Aybak, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne su temin eden Alaköprü Barajı’na çevre mahallelerin atık sularının boşaltıldığını söyledi. Aybak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yönetmeliğine aykırı olduğu için, Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak Akine, Sarıağaç ve Ormancık mahallelerinin alt yapılarını devralamadıklarını ifade etti.

 

 

 

 

ÇALIŞMAYAN ARITMA

 

 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yönetmeliğinde, ’Kullanılmış sular arıtılmış da olsa, içme suyu havzalarına deşarj edilemez’ hükmü bulunduğunu belirten Müdür Aybak, şunları söyledi:

 

 

“Alaköprü Barajı çevresindeki Akine, Sarıağaç ve Ormancık mahallelerinin çalışmayan bir arıtması var. Yani atık sular KKTC’ye su taşıyan barajın havzasına deşarj ediliyor.

 

 

Yani yönetmeliğin tersine bir durum söz konusudur. Biz burasının atık su sistemini devraldığımız anda biliyoruz ki, ertesi gün İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü bize cezayı yazar. Biz devralacaksak bu hükümden muaf tutulacağımıza dair bir protokol imzalayalım. Çünkü yönetmeliğe aykırı bir durum oluşuyor.”

 

 

Aybak konuşmasının devamında bunun Türkiye’nin genel bir sorunu olduğunu ifade edip hükümetin bu soruna mutlak şekilde çözüm bulması gerektiğini de sözlerine ekledi.

 

 

Vali Özdemir Çakacak, Turgut Aybak’ın Asrın Projesi’ne atık su karıştığına dair açıklamalarına karşı herhangi bir değerlendirme yapmadı.

 

 

İKİ ÜLKEDE TÖREN YAPILMIŞTI

 

 

Asrın projesi, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından Anamur’un Dragon Çayı üzerine inşa edilen Türkiye ve KKTC’yi denizin altından bağlayan projenin içme suyu arıtma tesisi ve dağıtım hatları dahil 1 milyar 255 milyon liraya mal oldu. KKTC İçme suyu Temini Projesi’nin son parçasının yerleştirilmesi ile tamamlanan deniz geçişi 80 kilometre 151 metre uzunluğunda, deniz yüzeyinden 250 metre derinlikte ve askıda geçiyor.

 

 

 

 

Deniz geçişi 1600 milimetre çapındaki, yüksek yoğunluklu polietilen boru hattından oluşuyor. Projenin açılışı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Başbakan Ahmet Davutoğlu, KKTC Başbakanı Ömer Soyer Kalyoncu’nun katılımıyla 17 Ekim 2015’te Anamur’da ile KKTC’de düzenlenen törenlerle yapılmıştı.

 

 

 

Kaynak : Hürriyet

 

 

 


Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org