Tasarım: MVRDV

 

Doğu Amsterdam’ın yeni ilçesi IJburg, da, genç ve yaşlılar için bir buluşma yeri olması için MVRDV tarafından tasarlanan, bir Tenis Kulübü ve Tenis Okulu Kulübü sahası tribünleri özel olarak düşünüldü.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tasarım  komple IJ Gölü’nün sularına bir bakan manzarayı görmekte olan bir platform gibidir.  Bütün kavram her zaman halka ücretsiz erişilebilir olması “açıklık” sunmasıdır. Bir yerde arkadaşlarınızla takılmak ya da bazen de yalnız zaman harcamak için ideal bir mekan oluşturmaktır.

 

 

 

 

 

 

 

 

Sorunsuz çevresi içine kendisini entegre eden ve genç oyunculara  her şeyde yükselme fikri veren bir ilham kaynağı olarak hizmet veren tesis, aynı zamanda spor ve dinamizm temsil edecek şekilde bütün bina inşa edilecektir.

 

 

 

 

 

 

 
MVRDV kurucularından Winy Maas,”Bir tribünü standart halinden kulüp evinin çatısına   çevirerek, bir merkez avlu oluşturulur. Couch ile, topluma spor entegre edilmiş,  burada hakın katılımına açık  amatör oyuncuların yeteneklerini kanıtlayacakları bir alan sunulmaktadır” diyor.

 

 

Kamusal Alan Mimarlığı ile yaratılan orta avlunun her iki tarafında bunu kuşatan soyunma odaları, depolama, mutfak ve tuvaletler gibi hizmetleri ile merkezi çok fonksiyonlu bir salon meydana getirilmiştir.  Çatı güneye doğru aşağı eğimli ve kuzeyde 7 metre kadar yükselen  dikdörtgen hacimlidir.

 

 

 

 

 

Kulüp  FSC sertifikalı ahşap beton kaplı ve dıştan dışa EPDM Polimer sıcak sprey uygulaması ile  aynı dokuyu veren ve kil malzemelerin  bu kadar hissedilmesi öne çıkarılmıştır.  Tasarım bir taraftaki Güney cephe ile iklimsel büyük ısı kazancı nedeniyle sırlı yüzeylerle kaplanmıştır.  Ayrıca kullanılan yapı malzemeleri enerji verimliliğini sağlayacak biçimde seçilmiştir.

 

 

 

 

Doğal havalandırma Yaz Döneminde de hizmet verecek şekilde bina edilirken düşünülmüştür. Kışları ısıtma için bir ısı değişim sistemi ile tam bir ısıtma mekanizmasına sahip kılınmıştır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Binaya damgasını vuran dış kırmızı poliüretan kullanımı ile kendini vurgulamaktadır.
Kırmızı poliüretan kulüp için kazanç sağlayan reklam rengidir.  Binanın esas fikri, toplumda fitness uyarılması ve obezite ve hareketsizlikle mücadele olduğunu Winy Maas söylüyor.

 

 

Yeni IJburg ilçesinin 16000 nüfuslu 1100 üyesiyle şu anda bu tesis “ Kamusal Kanepe” 18000 ev ve onun 45000 sakinine hizmet vermektedir.

 

 

“MVRDV’s challenge was to create a building that works as a central gathering for the area. A living room for IJburg, where the building becomes a part of the community like piece of street furniture.”

 
Bina sokak mobilya parçası gibi toplumun bir parçası haline getirilmiş ve yeni ilçe IJburg için bir oturma odası şeklinde ele alınmıştır.

 

 

Yayına hazırlayan : Antara Jha

Kaynak: www.arch2o.com

Çeviri:Mimdap

 

One Comment

  1. İstendiği takdirde basit ve bilinen fonksiyonlarda bile çok nitelikli sonuçlara varılabiliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir