Kilometrelerce orman yok olacak - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
Kilometrelerce orman yok olacak
Share 7 Ekim 2015

Toros Dağları’nın eteklerindeki Çenger Çayı’na yapılmak istenen 3 HES projesi için binlerce ağaç kesilecek. Projenin tarımı bitireceğini belirten köylüler dava açıyor

 

 

Antalya’da Toros Dağları’nın eteklerindeki Çenger Deresi üzerine yapılmak istenen 3 HES projesine karşı bölge halkı dört yıldır mücadele ediyor. Kanyon A.Ş. tarafından yapılmak istenen ‘Çenger I-II-III Regülatörleri ve HES Projesi’ ile ilgili alınan ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararını yargıya taşıyarak iptal ettiren bölge halkı, şimdi de firmanın hazırlattığı ÇED raporuna dava açmaya hazırlanıyor.

 
3 HES’in toplam 30 km uzunluğundaki kanalı boyunca kızılçam ormanlarının kesileceğini, su kaynaklarının tamamen kuruyacağını belirten köylüler, bölgede tarımın biteceğinden endişeli. Bölge köylerinin arazileri proje için kamulaştırılma tehdidiyle de karşı karşıya. Toprak Koruma Kurulu proje için kamulaştırılacak 6,5 hektar tarım arazisinin tarım dışı amaçlı kullanımına karar verdi.

 

 

‘Bağlarımız kuruyacak’

 
Projeye karşı dava açan Gençler Köyü Muhtarı Hasan Hüseyin Coşar, köylerinde 500 dönüm üzüm bağı ile bin 500 dönüm tarım arazisinin HES projesinden doğrudan etkileneceğini belirtiyor. Coşar, “Köyün içme suyu, tarım arazilerimizin beslendiği su kaynakları HES projesiyle kuruyacak. İncir bahçelerimiz, bağlarımız, köyümüzün geçim kaynağı yok olacak. Ormanların kesilmesiyle heyelan riskiyle karşı karşıya kalacağız” diyor.

 
Bölge halkının avukatı Münip Ermiş, ÇED raporuna da dava açacaklarını belirtti. Ermiş, projenin ilk halkası olan HES’in üç yıl önce tamamlanmasına rağmen bölgede suyun yetersiz olması nedeniyle çalıştırılamadığını söyledi. Ermiş, proje hayata geçirilirse yaban hayatın büyük ölçüde zarar göreceğine dikkat çekiyor.

 

 

Firmanın insafına kaldı

 
HES projesine 2 km uzaklıkta 1. derece arkeolojik sit alan olan Kaletepe ören yeri, 1 km mesafede ise Tol ören yeri bulunuyor. Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun projeyle ilgili aldığı kararlara göre regülatör, yükleme havuzu, santral binası gibi projenin hizmet binalarının inşa edileceği alanda Koruma Kurulu tarafından inceleme yapıldı. Bu alanda 2863 sayılı Koruma Kanunu kapsamında herhangi bir kültür varlığına rastlanmazken, kanal hattı boyunca “topoğrafya şartlarının izin vermemesi” nedeniyle inceleme yapılamadı. Kurul, bu hatta firma tarafından “herhangi bir kültür varlığına rastlanması halinde” çalışmaların durdurularak, Side Müze Müdürlüğü’ne ve Koruma Kurulu’na bildirilmesine karar verdi.

 

 

Kaynak : Birgün


Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org