İzmir’in su ihtiyacının büyük kısmını karşılayan Tahtalı Barajı’nda büyük bir çevre felaketi yaşandığı ortaya çıktı. Gaziemir Sarnıç’tan havzaya 20 gün boyunca baraja kanalizasyon suyu aktığı, pis su nedeniyle bölgede yaşayan hayvanların telef olduğu iddia edildi.

İzmir’in su ihtiyacının büyük bir kısmını karşılayan Tahtalı Barajı havzasında büyük bir çevre felaketi yaşandığı ortaya çıktı.
Gaziemir Sarnıç’tan havzaya akan bir dereye 20 gün boyunca kanalizasyon suyu karıştı. İZSU ekipleri aradan geçen 20 günün ardından dereye akan kanalizasyon pompasını onardı ancak dereyi temizlemeyi unuttu. Temizlenmeyen suda canlılar birer birer ölürken, dere kenarında evi bulunan Esad Arslan’ın 20 tavuğu da derenin suyunu içtikten sonra zehirlenerek telef oldu. Lağım suyuyla dolan ve etrafına kötü koku yayarak çevre felaketi yaratan derenin acilen kireçlenmesi gerektiğini söyleyen semt sakini Kemal Gemici, “Yetkililer bir an evvel harekete geçsin. Dereyi temizlesinler” diyerek tepki gösterdi.

 

Tavuklarım telef oldu!
Sarnıç piknik alanından başlayıp Tahtalı Baraj havzasına ulaşan dereye 20 gün boyunca kanalizasyon suyu aktığı tespit edildi. Lağım sularının günlerce aktığı dereden çevreye kötü kokular yayıldı. Emekli öğretmen Kemal Gemici, kanalizasyon borusunun patladığı gün İZSU’yu aradığını ancak kimsenin ilgilenmediğini iddia etti. Gemici, “Ben her gün gölet çevresinde yürüyüş yapıyorum. Yaklaşık 20 gündür kanalizasyon pompası arızalı ve o pompadan taşan bütün su Sarnıç Göleti’ne oradan da Tahtalı Baraj Havzası’na karışıyor. Büyükşehir’e bizzat başvurdum. Ancak yetkililer bana ‘Elimizden gelen budur, başka da yapacağımız birşey yok’ diye konuştular” dedi.
Geçimini kümes hayvanı yetiştirerek sağlayan Esad Arslan ise kanalizasyonun yaklaşık 1 yıldır aralıklarla bozulduğunu ve su kaynağına karıştığını iddia etti. Arslan, “Son bir yılda kirli su yüzünden 200 tane tavuğum telef oldu. Benim zararımı kim karşılayacak. Büyükşehir’e defalarca söylüyoruz ancak ilgilenen kimse yok. Geçtiğimiz Cuma günü kanalizasyonu onardılar. Artık yine ne zaman bozulur bilmiyorum” diye konuştu.

Canlılar birer birer öldü


Kanalizasyon suyunun taşmasıyla birlikte derenin siyah bir renge büründüğü görüldü. Kirli suyun geçtiği yerlerdeki bitkilerin öldüğü gözlemlenirken suyun içinde can çekişen bir kurbağa dikkatlerden kaçmadı.

 

 

Kaynak: Yeni asır

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir