Ulus Tarihi kent Merkezi kentsel sit alanında 7. İdare Mahkemesi, Büyükşehir Belediyesi’nin Ulus tarihi kent merkezindeki 1/5000 ölçekli koruma amaçlı nazım imar planı kararına “dur” dedi.

7. İdare Mahkemesi, Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin, Büyükşehir Belediyesi’ne Ulus tarihi kent merkezi kentsel sit alanı 1/5000 ölçekli koruma amaçlı nazım imar planı kararına karşılık açtığı davada yürütmeyi durdurmuştu. Büyükşehir Belediyesi ve Cumhurbaşkanı tarafından Hacıbayram Camiisi ve çevresi ile kitapçılar çarşısının açılmasına Mimarlardan tepki geldi. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Hacıbayramda açılış yasadışı, yöneticiler hukuku çiğnemeyi alışkanlık haline getirdiler” dedi.

Hacıbayram açılışı Kaçak Saray’dan sonra hukukun bir kez daha katledilmesidir

Bu açılış yasadışıdır, mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı bu alanı da bağlamaktadır. diyen Candan şöyle devam etti:”Hukuk önünde herkes eşittir ve yöneticilerin hukuka uymaları zorunluluktur . Ankara Büyükşehir Belediye Meclisinin 15.03.2013 tarih ve 490 sayılı kararı ile, Ulus tarihi kent merkezi kentsel sit alanı 1/5000 ölçekli koruma amaçlı nazım imar planı kabul edilmiş, bu plana karşı açtığımız davada Mahkeme yürütmenin durdurulmasına karar vermiştir. 7. İdare mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verirken, Danıştay’ın verdiği kararı dayanak göstermiştir. Bu yargı kararları ile Ulus Tarihi Kent Merkezinde tüm uygulamalar tartışmalıdır. Ulus’ta yapılan bu açılış, Kaçak Saraydan sonra hukukun bir kez daha katledilmesidir. Ulustaki o projede insanlar zorla dükkanlarından çıkartıldılar, mağdur edildiler. Yasadışı inşaat sürecinde, içeride insanlar varken çöküntü oldu insanlar yaralandı. Aynı şekilde Danıştay’ın yürütmeyi durdurma kararı ise yine Ulus’ta Bakanlar Kurulu Kararı’na karşı verilmiştir. Bakanlar Kurulu 2010 yılında Ulus Tarihi Kent Merkezi kapsamında yer alan alanlar yenileme alanı ilan etmişti. Bunu yargıya taşımıştık. Bu karar Danıştay’dan döndü. Danıştay yürütmeyi durdurma vermişti. Aynı gerekçelerle verilen 7. İdare Mahkemesi kararı için Melih Gökçek’e geçmiş olsun dileklerimizi iletmek istiyoruz. ”

Ekim 2014’te tarih ve 1871 sayılı meclis kararı ile ikinci 1/5000 ölçekli koruma amaçlı nazım imar planı onaylandığını söyleyen Candan, “bu ikinci meclis kararı ile onaylanan plan da yargıya taşındı, hukuki süreç devam ediyor. Aynı şekilde yürütmeyi durdurma kararı bekliyoruz.” İfadelerini kullandı.


Mimarlar Odası Ankara Şubesi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir