Nükleerde kurum görüşleri gizleniyor - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
Nükleerde kurum görüşleri gizleniyor
Share 20 Mayıs 2015

Akkuyu NGS’de devletin ‘gizlilik’ geleneği sürüyor. Bakanlık, mahkemeden istenmiş olmasına karşın resmi kurumların nükleer santrala dair görüşlerini açıklamıyor

Mersin 1. İdare Mahkemesi’nin 13 Mart tarihinde aldığı ara kararla, Akkuyu Nükleer Güç Santralı (NGS) projesiyle ilgili istediği belgeler, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından mahkemeye gönderilmedi. Talep edilen belgelerin çok az bir kısmı mahkemeye ulaşırken, Bakanlık kritik bilgileri yine kamuoyundan gizledi. Akkuyu NGS projesinin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci tamamlanmasına karşın, ÇED süreci kapsamında proje hakkında resmi kurumların hangi yönde görüş bildirdiği yine açıklanmadı. Bakanlık, Akkuyu NGS sürecinde gerçekleştirilen Birinci İnceleme Değerlendirme Toplantısına sunulan kurum görüşlerini de açıklamamıştı.

BELGELERİ YOLLAMADI

Mersin 1. İdare Mahkemesi, Akkuyu NGS projesi hakkında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın aldığı ÇED Olumlu kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle pek çok demokratik kitle örgütü ve Mersinli yurttaşların açtığı davada, yürütmeyi durdurma istemi hakkındaki kararından önce pek çok kurumdan ek belge istedi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan istenen belgeler arasındaysa, İnceleme Değerlendirme Komisyonu’na (İDK) çağrı yapıldığına dair belgeler ve toplantı tutanakları, İDK toplantısına davet edilen üyelerin isimleri ve yetkinliklerine dair belgeler, ÇED raporunun basılı kopyası, tartışmalı ÇED Halkın Katılımı Toplantısı’na ilişkin fotoğraf ve videolar ile sahte imza skandalına ilişkin kurumun yaptırdığı inceleme vardı. Bu istemlere Bakanlığın yanıtı ise yetersiz oldu.

KURUM GÖRÜŞLERİ YOK

ÇED süreçleri kapsamında, resmi kurumların Akkuyu NGS projesi hakkında görüş bildirdiği kritik İDK toplantısında sunulan belgeler yine mahkemeye verilmedi. Toplantı tutanakları, kurumların resmi raporları ve toplantıya kurumlar adına katılan kişilerin alanlarında yetkin olduğuna dair belgeler mahkemeye yollanmazken, Bakanlık yalnızca toplantıya katılan kişilerin isimlerini açıklamakla yetindi.


İMZAYA İNCELEME YOK

Bakanlık sahte imza skandalıyla ilgiliyse, Dokay ÇED firmasının eski personelinin “İmzamız sahte değil” açıklamasından alınan başlıkla Hürriyet gazetesinde yer alan bir haber ile sahte imza iddiasının hedefindeki firmanın yaptığı basın açıklamalarını mahkemeye göndermeyi yeterli buldu. Mahkemenin imza sahteciliği konusundaki iddialarla ilgili “Kriminal analiz yaptırdınız mı?” sorusuna Bakanlık yanıt vermedi.

TOPLANTI KANITSIZ

Öte yandan 29 Mart 2012 tarihinde Mersin Gülnar ilçesi Büyükeceli beldesinde yapılan ÇED Halkın Katılımı Toplantısı halka kapatılmış, salonda olaylar çıkmış, protestolar yüzünden toplantı yapılamamıştı. Mahkemenin gerçekleştiği iddia edilen toplantı hakkındaki sorularına da Bakanlıktan tatmin edici yanıt gelmedi. Kurum personelinin kendi imkânlarıyla çektiği fotoğrafları gönderen Bakanlık, çıkan olayların seyrini gösteren ve toplantının yapıldığını kanıtlayan video kaydı gönderemedi.

***

Bu nükleer santral halktan gizli

Akkuyu NGS projesinin ÇED sürecine ve mahkeme safhasına, kamuoyundan gizlenenler damga vurdu. ÇED raporunun ilk defa Bakanlık tarafından kabulünün ardından İDK Toplantısı krizi yaşandı. Resmi kurumların belirttiği eksiklikler yüzünden ÇED raporu iade edilirken, iadeye sebep olan resmi kurum görüşleri, Ekoloji Kolektifi mensubu avukatların bilgi edinme hakkı kapsamındaki başvuruları ve tutanakların açıklanması yönündeki Başbakanlık Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu’nun (BEDK) kararına karşın gizlendi. Son olaraksa, Mersin 1. İdare Mahkemesi’nin talebine karşın, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın (IAEA) Akkuyu NGS hakkındaki INIR raporu, “devlet sırrı” olduğu gerekçesiyle Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı oluruyla kamuoyundan saklandı.


Doğu Eroğlu
Kaynak: Birgün


Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org