Arup Associates Coventry Üniversitesi, Mühendislik ve Bilgisayar Mühendisliği Binası

Binanın genel biçimini tanımlayan saf geometrik şekiller Ptolemy Teoremi’ne  dayanmaktadır. (Bir kirişler dörtgeninde (köşeleri bir dairenin kenarı üzerinde yer alan dörtgen) karşılıklı kenarların çarpımlarının toplamı köşegenlerin çarpımlarına eşittir.

 

 

 

 

Cladius Ptolemy Mısırlı Matematikçi MS 150 yılları)  Mimarlar ile yakın işbirliği sayesinde, harmonik oranlar teorisi ile bu teori kombine edilmiştir.

İç sınır mükemmel bir Ptolemy dörtgeni oluştururken, tüm çizgiler ve kesişme noktaları mükemmel harmonik oranlarda yerleşirler. Zemin oturum izi dış sınırı mükemmel bir karedir.

En büyük zorluk 14,000m2 toplam alanı olan bir binada bunu sağlayacak bir ayak izinin geometriden üretilmesidir.

Büyük bir takım çalışması ve sebat sonucu bu sağlanabilmiştir.

 

“Bina derece başarılı olmuştur. Biz memnuniyetin yüksek düzeyde olduğunu düzenli öğrenci anketlerinden biliyoruz. Öğrenciler gruplar halinde veya bireysel olarak birlikte çalışarak, hem sosyal hem de akademik açılardan binanın açık ve kullanımı teşvik eden boşluklarının değerlendirilmesini sağlamaktadır.”Gerry Ackerman – Müdür Yardımcısı

 

Öğrencilere öğrenmek için her türlü fırsatı vermek için istekli bir üniversite ile, Arup Associates binanın kendisini bir öğrenme aracı olacak şekilde tasarladılar.

Sonuç zengin, dinamik bir deneyim sunan çok sayıda okunabilir yönü olan bir yapıdır. Mühendislik öğrencileri beton ve çelik taşıyıcıları görebilmekte onların karşı koydukları kuvvetleri eğitim amaçlı olarak görebilmekteler.

Oluşturulan “gezegenler”, öğrencilere pratik düzeyde eğitimlerinin çeşitli özelliklerini yaşama şansı vermekte, yapısal çelik sayesinde gerçekleşen boşluklarda yüzen mekanları kullanıma açmaktadır. Öğrenciler binada kendi yollarını oluşturmaktadır. Tüm hizmelerin şeffaflaşması eğitimin bir parçasıdır.

Bina öğrenme deneyiminin bir parçasını oluşturmaktadır. Aşağıya bakan öğrenciler tüm hizmet birimlerini görebilmekte, çatı yine aynı amaçla kullanılmaktadır. Girişte yer alan bir video sistemi insanlara binanın nasıl işlediğini anlatmaktadır.

Uçuş simülatörleri ve motor test hücreleri ile yüksek performanslı mühendislik merkezi, yüksek hassasiyetli rüzgar tüneli testi tesisi, konferanslar için bölünebilir iki adet konferans salonu, BT çalışma alanları da dahil olmak üzere 4.000 öğrenci için ortak derslikler, öğrenme kabinleri, ortak interaktif alanlar, yeni araştırma ve öğretim süreçleri için akademik ofisler, tüm devlet bilgi sistemleri ile bağlantılı düzenler binanın kurgusal özellikleridir.

Kaynak: Arup
Çeviri: Yılmaz Kuyumcu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir