Tarsus Amerikan Koleji Yeni Kampüsü - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
Tarsus Amerikan Koleji Yeni Kampüsü
Share 16 Mart 2015

 

Tasarım:Erginoğlu & Çalışlar Mimarlık

Tarsus Amerikan Koleji (TAC) TAC SEV yeni kampüs yapısı mevcut eski binanın karşısında inşa edilmiştir. Okulun tarihi eski yapısına olan yakınlığı göz önüne alındığında, yeni kampüs tasarım prensibi, kendi bağlamında bu binayı anlaşılır bir yol ile ayırmayı öngörmektedir.

 

Kampüse genel bir bakış…

Avlu ve eğitim blokları…


TAC yeni kampüs yapısı, bir parçası olduğu eski kampüsün hem bir parçası ve uzantısı hem de aradaki yolun yayalaştırması ile fiziksel ve algısal olarak ondan ayrılırken, bu projeyle eski ve yeni oluşumların kampüste biraradalığı öne çıkarılır.   Kampüste bölgenin çeşitli noktalarında bulunan ve bölge  tarihinin önemli bir parçasını teşkil eden Saint Paul Kilisesi ve Ulu Cami (Cami) olguları dikkate alınarak tarihi kumaş ile bu bağlam üzeründen ilinti kurulmuştur.

 

Tarihi dış duvar ve kapıdan kampüs…

 

Yeni ve eski yapıların bir aradalığı…

 

Tarihi eski Kolej binası ve yeni tasarlanan eğitim kompleksi…

 

Akdeniz’in sıcak noktalarından biri olan Tarsus genellikle kışın 7 derecelerde olan en düşük ortalama sıcaklık ile hafif kışlar geçirir. Hava yıl boyunca genellikle sıcak kalır. Oryantasyon nedeniyle ısıtma yerine soğutma gerektiren iklimde bulunan bu kampüs için önemli bir tasarım prensibi yapının soğutulmasıdır. Bina içi ve dışında alınan İklimlendirme tedbirleri bahçede oluşturulan yol ve peyzaj ağaçları, cephede storlar ve saçaklar tarafından desteklenmektedir. Buna ek olarak bina konumlandırmada mevcut kampüs yönü doğrultusunda tasarlanmıştır. Tasarıma göre güneş enerjisi kampüs ısıtma sisteminde bu enerjinin kullanımını maksimum kullanacak şekildedüşünülmüş, binaların çatıları güneye çevrilmiş güneş panelleri ile enerji tasarrufu önemsenmiştir.

İç avluya bakan bina grubu…

 

Avludan yeni binanların eski dokuyla bütünleşmesi…

 

Gece görünümü…

 

 

Cephede değiken, hareketli güneş kırıcı sitemi.

 

 

Kampüs üç bloktan meydan gelmiştir. Okul binası 3600m², Yurt binası 3520m² ve çok amaçlı bina 5250m² dir.



Okul binası gelecekte bir kütüphane haline dönüştürülecek tarihi Sadık Paşa Konağı ile bir avlu oluşturacak şekilde tasarlanmıştır. Derslikler kuzeyden gelen doğal ışık doğrultusunda konumlanmış, güçlü güney güneşine maruz alanlar binanın dışında ayarlanan paneller ile gölgeli koridorlar gibi tasarlanmıştır.

Yurt binasına üç tip oda olarak tasarlanmış ve her öğrencinin özel alan kullanımına imkan sağlanmıştır. Bu alanlar, böylece hacim bakımından tasarlanmış ve optimum kullanıcı ihtiyacı ile şekillenenmiştir. Tavan yüksekliği 290 cm net olarak belirlenmiştir. Ortak kullanım alanları ve idari birimler iç bahçe boyunca zemin katta ve arka bahçede konumlanırken oda mekanları üst katlarda yer almaktadır.



Çok amaçlı bina bölümünde, kafeterya, spor salonu, çok amaçlı salon ve sığınak ile teknik birimler yer bulur. Bu kısımlar TAC eski ve yeni kampüslerinin yanı sıra şehrin ihtiyacını karşılayacak şekilde düşünüldüğünde, spor salonu ve çok amaçlı salon mekanları uluslararası standartlara sahip bir biçimde tasarlanmıştır.

 

Çok amaçlı salondan iç görünüş…

 

 

Spor salonu

 

 

Eğitim bloğu koridorlar

 

Projede derin kazılardan olası hafriyat işlemi sırasında ortaya çıkabilecek tarihi kalıntıları yok etmemek ve onları korumak için kaçınılmıştır.

 

Tarsus kent planı içinde Kolejin yeri

 

Mimari: Erginoğlu & Çalışlar Mimarlık
Yer: Tarsus / Mersin, Türkiye
Tasarım Ekibi: İ. Kerem Erginoğlu, Hasan C. Çalışlar, Arın Tanrıkulu, Onat Över, Ayça Taylan, Sezen Bilge, Zeynep Şankaynağı, Yasemin Hacıkura, Işık Süngü, Emre Cestel
Alanı: 9399,0 m²
Yıl: 2014
Fotoğraflar: Cemal Emden
Statik Proje: Denge Mühendislik
Mekanik Projesi: Beta Teknik Mühendislik
Elektrik Projesi: EnKom Mühendislik
Cephe Danışmanı: Mimpa
Peyzaj Tasarımı: Peyzaj Tasarım
Yüklenici: Ran İNŞAAT
Kaynak: Arch Daily
Çeviri: Mimdap


Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org