KKTC’ya su taşınacak baraj dolmaya başladı - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
KKTC’ya su taşınacak baraj dolmaya başladı
Share 31 Ocak 2015

DSİ tarafından inşa edilen ve Dünya’da ilk kez uygulan deniz boru hattı ile KKTC’ye su sağlayacak “KKTC Su Temin Projesi”nde önemli bir eşik daha aşılıyor. Türkiye tarafında yapımı tamamlanan Alaköprü Barajı’nda su tutulmaya başlandı.

Proje ile KKTC’nin uzun vadeli su ihtiyacının karşılanacağını ifade eden Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Anamur Dragon Çayı üzerinde tesis edilen Alaköprü Barajı’ndan alınacak yıllık 75 milyon metreküp suyun, Akdeniz’e döşenecek boru hattı vasıtasıyla KKTC tarafında Girne yakınlarında inşa edilen Geçitköy Barajına aktarılacağını ve KKTC’nin istifadesine sunulacağını belirtti.

Anamur’da 84 bin dekar arazi sulanacak

26 Ocak itibariyle su tutmaya başlayan ve temelden 99 metre yüksekliğindeki 130,5 milyon metreküp depolama hacmine sahip Alaköprü Barajı’nın projenin temelini oluşturduğunu vurgulayan Prof. Dr. Eroğlu, “Alaköprü Barajı’nın temelinin 7 Mart 2011 tarihinde Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın başbakanlığı döneminde atıldı. Alaköprü Barajı ile KKTC’ye içmesuyu sağlamanın yanında Anamur’da 84 bin dekar arazi de modern teknoloji ile sulanacak. Bu baraj sayesinde Anamurlu çiftçiler de kazanacak” dedi.

Deniz geçişinin 25 kilometresi tamamlandı

Alaköprü Barajı ile projede önemli bir eşiğin aşılacağının altını çizen Prof. Dr. Eroğlu, “KKTC tarafında inşa edilen Geçitköy Barajı ile Türkiye ve Kıbrıs tarafı kara yapılarını da tamamladık. 80 km’lik deniz geçişinin ise 25 kilometresi döşendi” diye konuştu.


Dünyada bir ilk

KKTC İçmesuyu Temini Projesi’nde uygulanacak olan deniz geçişinin Dünyada bir ilk olduğunu ifade eden Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, boru hattının deniz yüzeyinden 250 metre derinlikte askıda geçeceğini ve çalışmaların hızla devam ettiğini vurguladı.

20 Temmuz’da su verilecek

KKTC Su Temin Projesi’ni sıra dışı ve asrın projesi olarak nitelendiren Prof. Dr. Veysel Eroğlu “İçmesuyu arıtma tesisi ve dağıtım hatları dahil maliyeti 1,255 milyar TL olan bu projeyle, Allah’ın izniyle 20 Temmuz’da adaya suyu ileteceğiz” diyerek sözlerini tamamladı.

Kaynak: Toki Haber


Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org