10 yılda 4 bin tarihi eser geri getirildi - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
10 yılda 4 bin tarihi eser geri getirildi
Share 20 Aralık 2014

Yurt dışına kaçırılan tarihi eserlerin geri getirilmesine yönelik başlatılan çalışmalar olumlu sonuç veriyor. Bu kapsamda 10 yılda 4 bin 224 kültür varlığı ait oldukları topraklara geri döndü.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yurt dışına kaçırılan tarihi eserlerin ait olduğu topraklara dönüşü için gerçekleştirdiği çalışmalar sürüyor. Son olarak Amerika Birleşik Devletleri’nde ele geçirilen 48 adet ok ucu, 1 adet yüzük, 1 adet bronz kemer tokası ile 15 adet sikke New York Başkonsolosluğumuza törenle teslim edildi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Bakanlık olarak istikrarlı ve kararlı çalışmalarının bir kez daha olumlu sonuçlandığını ifade ederek, “Son operasyonda ele geçirilen tarihi eserlerle birlikte 2014 yılında toplam 81 adet varlığımız kültür mirasımıza kazandırılmış oldu” dedi.


10 yılda 4 bin 224 kültür varlığı

“Yakaladığımız bu başarılar; koordineli bir şekilde profesyonel yöntem ve diplomatik girişimlerle yaptığımız çalışmaların birer ürünüdür” diyen Bakan Çelik, şunları söyledi: “Tabii aynı zamanda çalışmalarımızı yalnızca ülkemiz adına değil, insanlık mirası adına da yaptığımızın bilincindeyiz. Bu son operasyonda da ABD’nin New York kentinde ülkemize ait kültür varlığı niteliğindeki 48 adet ok ucu, 1 adet yüzük, 1 adet bronz kemer tokası ve 15 adet sikkenin ülkemize iadesi sağlandı. ABD’nin Göçmen ve Gümrük Ofisi, Newark Şubesi geçen yıl, New York Başkonsolosluğumuzla irtibata geçerek, İzmir’den ABD’ye gönderilen bir kargo paketinin içinde 48 adet ok ucu, 1 adet yüzük, 1 adet bronz kemer tokası ile 15 adet sikkenin yakalandığını bildirdi. Bu temasın ardından hemen işlemleri başlattık ve yapılan ön incelemeler sonucunda eserlerin ülkemize ait olduğu uzman raporuyla belgelendi. Olayın faillerine ve bağlantılarına ulaşmak için işlemler başlatıldı, hem yurt dışı hem yurt içi, gerek emniyet güçlerimiz gerekse alan uzmanları tam zamanlı çalışıyor. Bu sevindirici gelişme vesilesiyle bir kez daha anımsatmak isterim; Bakanlığımızca, yasa dışı yollarla ülke dışına çıkarılan kültür varlıklarının iadesine yönelik yürütülen çalışmalar kapsamında, 2014 yılı Kasım ayı itibariyle, toplamda 16 adet kültür varlığının ülkemize iadesi sağlanmıştı. Bu son gelişme ile 2014 sayımız 81’e ulaştı. Son 10 yılda 4 bin 224 kültür varlığımızın iadesini sağlayarak ait oldukları topraklara dönmesini başardık.”

Daha önce de; 10 adet mezar taşı ve adak steli ile bağış yoluyla iadesi sağlanan 4 adet amfora ve 1 adet at koşum takımına ait tunç gem ABD’den, bir Yortan kabının Avusturalya’dan iadesi sağlanmıştı.

Almanya, ABD, İtalya, Fransa, Danimarka, Bulgaristan, İsviçre, İskoçya ve İngiltere’de bulunan tarihi eserlerin iade çalışmaları da devam ediyor.

Kaynak: Toki Haber


Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org